skip to Main Content

”ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ” – Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών

Για τη δημοκρατική ανατροπή και την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ξανά στην παραμονή μιας κορυφαίας διαδικασίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο στόχος που ενώνει και τους έξι υποψηφίους είναι η ολική επαναφορά του Κινήματος σε τροχιά κόμματος εξουσίας και ότι όλοι τους ορκίζονται για την ενότητα και την παρουσία την επόμενη μέρα. Είναι επίσης σημαντικό ότι απευθύνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα πολιτών που ξεκινά από το δημοκρατικό κέντρο ως την δημοκρατική αριστερά. Και απ΄ότι φαίνεται είμαστε σε καλό δρόμο να υποδεχθούμε στις κάλπες πολύ περισσότερους από 300.000 πολίτες. Αυτή η μαζική και ενωτική διαδικασία με την ξεχωριστή φυσιογνωμία και πρόταση του καθενός, εκ των πραγμάτων αποτελεί σημείο επανεκκίνησης της παράταξης για ένα άλμα μπροστά.

Το ερώτημα είναι αν αυτή η επανεκκίνηση θα σημάνει και την αφύπνιση του ΠΑΣΟΚ ως Κινήματος Αλλαγής. Την έχει ανάγκη πριν και πάνω απ΄ όλα η χώρα στις κρίσιμες συνθήκες που διαμορφώνονται για να απαιτήσει αντί για τις πολιτικές κατευνασμού ένα δρόμο γεωστρατηγικής αναβάθμισης στην Ευρώπη, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.    Την έχει ανάγκη η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που βλέπουν τη ζωή τους καθημερινά να φτωχαίνει, να υποβαθμίζεται και να δυσκολεύει. Την έχει ανάγκη το παραγωγικό δυναμικό της χώρας που βλέπει τις προσπάθειες του να πέφτουν στο κενό Την έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία που βλέπει τους θεσμούς της να παρακμάζουν και να υποτάσσονται στην παντοδύναμη εκτελεστική εξουσία η οποία μοιράζει τον εθνικό πλούτο επιλεκτικά στους ημετέρους , αποδυναμώνει το κράτος δικαίου και αποσαθρώνει το κοινωνικό κράτος. Την έχει ανάγκη ο ευρύτερος δημοκρατικός και προοδευτικός χώρος που επείγεται να ανασυνταχθεί και γρήγορα να γίνει ξανά ρωμαλέο πλειοψηφικό ρεύμα.

Για να γίνει πράξη αυτή η τόσο αναγκαία αφύπνιση υπάρχουν δύο απαρέγκλιτες προϋποθέσεις. Ένα πρόγραμμα δημοκρατικής ανατροπής και ρήξης με τη νεοδεξιά και τις πρακτικές της που αλλάξει άρδην τον τρόπο που κυβερνιέται η χώρα. Ένα πρόγραμμα που να εμπνεύσει τη δράση πάνω στο συγκεκριμένο, και χωρίς ιδεολογήματα, που θα κινητοποιήσει το κοινό συλλογικό αίσθημα με πρώτο στόχο την επανάκτηση του κινηματικού του χαρακτήρα μέσα από διαδικασίες ταυτόχρονης αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ ως συλλογικού υποκείμενου.

Για να κινητοποιηθούν οι πολίτες από τη Δευτέρα το πρωί πρέπει όλες οι γενιές, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή της νέας γενιάς στην εμπροσθοφυλακή να ξεκινήσουν μια πορεία οργώνοντας όλη τη χώρα. Να δώσουν τη δυνατότητα σε όσους ψήφισαν σε κάθε γωνιά της να οργανώσουν ομάδες πρωτοβουλίας, να εκλέξουν οι ίδιοι αμέσως τα συντονιστικά του όργανα και να αναλάβουν δράση. Είναι γι΄αυτό αναγκαίο ένα νέο σύγχρονο σύστημα συλλογικής διευθέτησης  και οργάνωσης του Κινήματος κι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στηριγμένο στην αυτενέργεια και την πρωτοβουλία των στελεχών και σύντομα να αναδειχθεί το στελεχιακό δυναμικό που θα αποτελέσει τη βάση της νέας διακυβέρνησης του τόπου. Ταυτόχρονα να ανοίξουν πόρτες και παράθυρα σε όλο το εύρος της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης με μια δυναμική συνεργασία μέσα στους θεσμούς που να αμφισβητεί την Κυβερνητική πολιτική και να προβάλει την εναλλακτική πρόταση χωρίς ηγεμονισμούς και άσκοπες αντιπαραθέσεις.

Ότι είναι να γίνει για την επίτευξη του κοινού στόχου που έθεσαν και οι έξι υποψήφιοι πρέπει απαρέγκλιτα να ξεκινήσει στις 14 Οκτωβρίου χωρίς ούτε μια μέρα καθυστέρηση. Όλοι ανεξάρτητα έχουν χρέος να πλαισιώσουν τον Πρόεδρο που θα εκλεγεί όποιος κι αν είναι και με αυτόν επικεφαλής ενός νέου μοντέλου συλλογικής διεύθυνσης του Κινήματος, όλοι μαζί να αναμετρηθούμε με την ιστορία και τη διαδρομή μας. Γιατί, όπως εύστοχα είπε ο Κ.Σημίτης, οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες για να τις αφήνουμε να περνούν.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search