Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη στην εφημερίδα ”Άνω – Κάτω”
Στο δημοσιογράφο Χρήστο Κιούπη
Γιατί το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην υπόθεση των ομολόγων;
Γιατί η ίδια η υπόθεση με τις καθημερινές πια αποκαλύψεις επιμένει. Μιλάμε για τη ληστρική επιδρομή στα ταμεία και τα χρήματα των ασφαλισμένων και τη διακίνηση τεράστιων ποσών σε διαμεσολαβητές και μίζες που συνιστούν το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών. Και επιπλέον τα ίδια τα γεγονότα δεν μπορούν με τίποτε να αποδείξουν ότι δεν σχεδιάστηκε πολιτικά από την ίδια την κυβέρνηση. Είναι δυνατό μια τέτοια υπόθεση που καθιστά την περιβόητη νέα διακυβέρνηση διάτρητη ηθικά και πολιτικά να αφήνει αδιάφορη την αξιωματική αντιπολίτευση;
Τα ομόλογα είναι η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στις καταγγελίες της Ν.Δ για το σκάνδαλο της Σοφοκλέους;
Μακριά από μας κάθε συμψηφισμός. Για το χρηματιστήριο μπορεί κανείς να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για πολιτικές ευθύνες στον τρόπο χειρισμού. Ότι προσπάθησαν να βρουν εκ των υστέρων κυρίως με την υπόθεση ΔΕΚΑ αποδείχθηκε χωρίς ουσιαστική αξία. Τώρα αποκαλύπτεται ότι στα παιχνίδια των εταιριών της τότε εποχής κεντρική και δεσπόζουσα θέση κατείχε η γαλάζια παρέα της «Ακρόπολις». Οι «κουμπάροι» έστηναν και τότε το παιχνίδι. Για ποια σύγκριση και αντιπαράθεση κατά συνέπεια μιλάμε;
Η έξοδος από την επιτήρηση σημαίνει και καλύτερες μέρες;
Κατ’ αρχήν η επιτήρηση έφερε τη χώρα πολύ πίσω και χάθηκαν τρία ολόκληρα χρόνια για μια οικονομία που αναπτυσσόταν με γρήγορους ρυθμούς και είχε βρει το δρόμο της. Όλα έμειναν στη μέση στο όνομα μιας μικροκομματικής σκοπιμότητας που διέσυρε τη χώρα και έθεσε σε κίνδυνο τις κατακτήσεις μιας ολόκληρης εποχής. Καλύτερες μέρες, λοιπόν, για ποιους και πως. Εδώ η ΝΔ έχει βαθιά ταξική αντίληψη και πολιτική που οδηγεί σε ανακατανομή του πλούτου σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Αν οι καλύτερες μέρες σημαίνουν περισσότερα υπερκέρδη για το κεφάλαιο, μεγαλύτερη αισχροκέρδεια για τους διαμεσολαβητές και τους μιζαδόρους δεν έχουν καμιά αξία. Μόνο η πολιτική αλλαγή θα σημάνει καλύτερες μέρες.
Πως σχολιάζετε την άποψη ότι ο νόμος Σκανδαλίδη για τον εκλογικό νόμο, οδηγεί στην ακυβερνησία;
Η άποψη είναι μυωπική και καταφανώς αστήρικτη. Σήμερα η ΝΔ διαθέτει 164 βουλευτές, μια μεγάλη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και κάθε άλλο παρά κυβερνά τη χώρα. Η κρίση διακυβέρνησης που βιώνουμε δεν είναι εμφανής; Το πρόβλημα λοιπόν, είναι αν έχει το πρώτο κόμμα 153 ή 156 βουλευτές ή αν μπορεί η πολιτική ζωή της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο; Ο εκλογικός νόμος με σχετικά χαμηλά ποσοστά από 40-42% εξασφαλίζει αυτοδυναμία και σταθερή κυβέρνηση. Είναι δημοκρατικό να κυβερνά αυτοδύναμα ένα κόμμα που παίρνει 35%, που το ψηφίζουν 1 στους 3 Έλληνες; Και εν πάσει περιπτώσει αν τα κόμματα είναι πολλά στη Βουλή γιατί δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το ενδεχόμενο συνεργασιών;
Περιθώρια κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ –ΝΔ υπάρχουν;
Κανένα και κάτω από καμία προϋπόθεση. Θα συγκυβερνήσουμε με μία παράταξη που έχει διαμετρικά αντίθετες επιλογές και κατευθύνσεις από μας; Λέμε ναι στις συνεργασίες και είμαστε ανοιχτοί σ’ αυτές σε ότι αφορά όμορες δυνάμεις.
Πως κρίνετε την αρνητική στάση του ΣΥΝ στα ανοίγματα του ΠΑΣΟΚ;
Κάθε κόμμα έχει τη στρατηγική του ανεξάρτητα αν εγώ προσωπικά θεωρώ ότι το κλίμα καχυποψίας και ανασφάλειας εμπεδώθηκε για πολλά χρόνια από εκατέρωθεν εμμονές και αρνήσεις. Ωστόσο πολύ ρεαλιστικά ο Γ. Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε σε προεκλογικές συνεργασίες. Μίλησε για μετεκλογική δυνατότητα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών και την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στην οποία πιστεύουμε.
Ποια απάντηση δίνετε σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, με στόχο την αποδυνάμωση της Ν.Δ;
Τι σημαίνει το ΠΑΣΟΚ στηρίζει το ΛΑΟΣ και πως μπορεί να γίνει αυτό; Εμείς σε «ξένο αχυρώνα» δεν ανακατευόμαστε. Δεν θα μας μεταφέρει και το ΛΑΟΣ η ΝΔ. Είναι δικό της πρόβλημα, δικό της γέννημα, σπλάχνο από τα σπλάχνα της. Ρωτήστε και τον κύριο Ψωμιάδη που τα έλεγε και με χαρά τα άκουγε ο κ. Καραμανλής πολύ πρόσφατα.
Γιατί όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στη Ν. Δ και στον Κώστα Καραμανλή;
Οι εκλογές είναι πια τόσο κοντά που η κάλπη θα δείξει το πραγματικό πρόσωπο της λαϊκής θέλησης. Όπως λέει κι ο λαός μας «κοντός ψαλμός αλληλούια»!
Ποιος είναι ο δικός σας προσωπικός στόχος στην εκλογική αναμέτρηση της Α΄ Αθηνών;
Δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι και ποιους προσωπικούς στόχους βάζουν, για μένα ο μόνος προσωπικός στόχος είναι να νικήσει το ΠΑΣΟΚ. Η διαδρομή μου, το ήθος μου και κυρίως η πρακτική μου είναι η ίδια η εικόνα των στόχων μου. Δεν νιώθω να μετέχω σε εσωκομματικές αναμετρήσεις, δεν μετείχα ποτέ. Στην Α΄ Αθηνών πρέπει να συγκροτήσουμε ένα πανίσχυρο ψηφοδέλτιο με όσο γίνεται περισσότερες νέες και αξιόλογες δυνάμεις για να μη πάει καμία ψήφος χαμένη. Ο εχθρός είναι εκτός των τειχών.
Γιατί παραιτηθήκατε από βουλευτής ενώ γνωρίζατε ότι οι πιθανότητες να κερδίσετε το Δήμο της Αθήνα ς ήταν ελάχιστες;
Γιατί ήθελα να συμβολίσω την απόφαση μου να δουλέψω για 4 χρόνια στο Δήμο για να σταθεί η προοδευτική παράταξη στα πόδια της και να δώσει μάχη ζωής και προοπτικής για την Αθήνα. Ακόμη για να πείσω ότι υπάρχουν και πολιτικοί που σε εποχή απαξίωσης και βολέματος μπορούν να θυσιάσουν καρέκλες. Αν οι Αθηναίοι με τιμήσουν ξανά με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές δηλώνω ότι και ως βουλευτής δεν αλλάζω το μετερίζι της μάχης.
Συγχωροχάρτι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που σας εγκατέλειψαν το 2004 σας έχουν δώσει;
Συγχωροχάρτι δεν νοείται στην πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάστηκε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα και όχι για το τεράστιο έργο του. Από μας εξαρτάται να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του λαού. Είμαι αισιόδοξος.
Αναλάβατε μια δύσκολη αποστολή που είχε σχέση με την ανασυγκρότηση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Κατά πόσο έχουν δίκιο οι νεολαίοι του κόμματός σας που τάσσονται κατά των μη κρατικών Πανεπιστημίων;
Νομίζω ότι οι 90000 νέοι που συσπειρώθηκαν, το Συνέδριο των 6000 παιδιών που οργανώθηκε από μόνο του είναι μεγάλης εμβέλειας πολιτικό γεγονός. Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια η νεολαία μα ς έχει τη δική της άποψη και την παλεύει. Το σύνολο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου και το δημοψήφισμα που θα οργανώσει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση σύμφωνα με τη δέσμευση του θα θέσει επί τάπητος το κρίσιμο θέμα παιδεία κι εκεί θα γίνει θετική υπέρβαση που θα οδηγήσει στις αναγκαίες τομές.
This Post Has 0 Comments