Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ»
Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2008
1) Οι δημοσκοπήσεις προκαλούν αναπόφευκτα προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ αφού αυτές φέρνουν το ΠΑΣΟΚ σε πολύ χαμηλά ποσοστά, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η κοινή γνώμη ναι μεν αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την κυβερνητική πολιτική, αλλά εντούτοις δείχνει εμφανώς δυσαρεστημένη και από την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ…
Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν φωτογραφία της στιγμής. Η δική μας
φωτογραφία, έχει ακόμη πάνω της τα αποτυπώματα της εκλογικής μας ήττας,
της δημοκρατικής αλλά επώδυνης διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου,
αλλά και της αδυναμίας μας να βρούμε ένα σταθερό βηματισμό, να πείσουμε ότι αποτελούμε μια διαφορετική πολιτική πρόταση, που θα δίνει στους πολίτες, αυτό που τους στερεί η πολιτική της ΝΔ. Την ελπίδα και την προοπτική.
Για αυτό έχω επισημάνει ότι το συνέδριο μας, είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία. Αν δεν πείσουμε ότι μπορούμε, ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και όχι οι διαγκωνισμοί για μια θέση στον κομματικό μας μικρόκοσμο, ότι υπάρχει νόημα και περιεχόμενο στην «νέα ενότητα» και τη «νέα συλλογικότητα», ότι επιτέλους το ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελείται από μεμονωμένους παίκτες αλλά είναι ομάδα, τότε η φωτογραφία μας θα εξακολουθήσει να είναι θαμπή.
Επειδή πάντως είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου, αλλά και επειδή θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών που περνάμε, πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς θα αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογεί, έτσι ώστε να σταθούμε όλοι μαζί στο ύψος των περιστάσεων.
2) Το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν προχώρησε στην ίδρυση του Ομίλου αποτελεί εγγύηση ότι το κλίμα της όξυνσης με τον Γιώργο Παπανδρέου αποτελεί πλέον παρελθόν;
Αποτελεί, απόδειξη των όσων ανέφερα προηγουμένως, για το ότι ο καθένας από μας αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του, απέναντι στην δημοκρατική παράταξη και τους πολίτες αυτής της χώρας.
3) Η κυβέρνηση απόρριψε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στο θέμα της Ζήμενς. Ωστόσο παρακολουθούμε την ανταλλαγή αιχμηρών σχολίων και κατηγοριών ανάμεσα σε παλαιούς υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που πείθει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης…
Το αίτημα για εξεταστική επιτροπή, το κατέθεσε πρώτα το ΠΑΣΟΚ αλλά
το υιοθέτησαν στη συνέχεια όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και δεν έχουμε να καλύψουμε κανένα. Αυτοί που φοβούνται την αλήθεια είναι αυτοί που σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις σπεύδουν να την αρχειοθετήσουν.
Αντί λοιπόν να μιλάνε για «ξεκαρφώματα», αντί να φτάσει στο σημείο ο ίδιος ο πρωθυπουργός να θεωρεί την λειτουργία των θεσμών του Κοινοβουλίου, δηλαδή της δημοκρατίας, επικοινωνιακό παιχνίδι, αντί να μας «απειλούν» με αποδοχή του αιτήματος μας σε κάποιο απροσδιόριστο χρόνο, ας το αποδεχθούν εδώ και τώρα.
4) Πως βλέπετε τις εξελίξεις γύρω από το ασφαλιστικό; Η κυβέρνηση επιμένει στις αλλαγές που θα επιτρέψουν την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος…
Οι αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, θα είναι η ταφόπλακα του ασφαλιστικού συστήματος, αν και νομίζω ότι και εδώ έχουν συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης, πορεύονται στη λογική, «λέμε, μετράμε αντιδράσεις και βλέπουμε». Νομίζω, επίσης, ότι λίγο ενδιαφέρονται για την επίλυση του. Έφτασαν στο σημείο να ανοίξουν και πάλι το θέμα και να επιλέξουν, λέει, την πιο σκληρή λύση από όσες είχαν στο τραπέζι, ελπίζοντας ότι η κοινωνική αναταραχή που θα προκαλούσαν, θα αποτελούσε για αυτούς όχημα διαφυγής από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου και τις πιέσεις για τον κ. Κλαδά, που παρεπιπτόντως, απορώ πώς βρίσκεται ακόμα στη θέση του.
Αυτά είναι απίστευτα πράγματα. Να θεωρείς ευκαιρία δραπέτευσης από ένα δύσοσμο περιβάλλον που εσύ δημιούργησες την αγωνία των πολιτών για το μέλλον τους. Η ΝΔ, δυστυχώς, δεν μπορεί, ούτε στο ασφαλιστικό.
5) Οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του Κώστα Σημίτη προκάλεσαν αντιδράσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι δεν αναλογεί στον πρώην πρωθυπουργό ρόλος στα όσα αφορούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ;
Ρόλο στο ΠΑΣΟΚ, έχουν άπαντες. Πόσο μάλλον ο Κ. Σημίτης που υπήρξε
Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας για δύο τετραετίες.
Τις παρεμβάσεις του, τις παρακολουθώ πάντα με προσοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ πάντοτε μαζί του. Θα έλεγα ότι υπάρχουν και αρκετά σημεία διαφωνίας.
Οι απόψεις του είναι πάντα σεβαστές, αλλά ούτε θέσφατο αποτελούν, ούτε μπορεί να εξαιρούνται της κριτικής. Διαφωνώ πάντως, ριζικά, με όσους στο όνομα οποιασδήποτε εσωκομματικής σκοπιμότητας κατεδαφίζουν το έργο που είναι κληρονομιά της παράταξης μας.
6) Η εκλογή Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θορύβησε αρκετούς. Δημιουργεί αυτή νέα δεδομένα στην προοπτική σύγκλισης των κεντροαριστερών δυνάμεων στην Ελλάδα;
Η άποψη ότι το καινούργιο, το άλλο, το διαφορετικό, μπορεί να σηματοδοτηθεί μόνο από την παρουσία ενός νέου και αξιόλογου θα έλεγα ανθρώπου στην ηγεσία ενός κόμματος, δεν μου φαίνεται και πολύ αριστερή.
Το καινούργιο, δεν σηματοδοτείται από πρόσωπα και δηλώσεις καλών προθέσεων αλλά από συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, από την καθημερινή παρουσία στο στίβο της πολιτικής. Εκεί κρινόμαστε όλοι, εκεί θα κριθεί ο ΣΥΝ και ο νέος πρόεδρος του.
Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, διακρίνω μια ασάφεια, στις πρώτες
τοποθετήσεις του. Δεν μπορώ να καταλάβω για παράδειγμα, ποιες δυνάμεις
μπορεί να αποτελέσουν την μεγάλη Αριστερά, όταν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ και όταν το ΚΚΕ βαδίζει με συνέπεια το μοναχικό του δρόμο.
Είναι ωραία τα μεγάλα λόγια, αλλά όταν δεν στερούνται περιεχομένου, και όταν δεν κινούνται στην σφαίρα του ουτοπικού αλλά της πραγματικότητας.
Η μεγάλη Αριστερά, η κυβερνώσα Αριστερά για την οποία κάνω λόγο, δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στο κορμό της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, στο ΠΑΣΟΚ.
Η θέση μου, για την προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, παραμένει η ίδια. Αλλά διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει όταν τον επιδιώκει μόνο η μία πλευρά.
Βλέπω πάντως, ότι η βάση του ΣΥΝ, δεν κινείται στη λογική της ηγεσίας
του. Δεν αρκείται σε μια αριστερή αντιπολίτευση, θέλει τον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, λέει ναι σε μια προοδευτική διακυβέρνηση, για τη χώρα και τους πολίτες.
e–mail: letsios@parliament.gr
This Post Has 0 Comments