Μετά το Συνέδριο Τι; – Άρθρο στο Liberal
Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά κοινή ομολογία αποτέλεσε σημαντικό πολιτικό γεγονός, απόδειξη ότι οι δημοσκοπικές επιδόσεις βρίσκονται σε αναντιστοιχία με το ειδικό πολιτικό βάρος του χώρου της ευρύτερης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης.
Πρώτα απ’ όλα το Συνέδριο, ως προς τον πολιτικό και προγραμματικό του χαρακτήρα, πέτυχε τους προκαθορισμένους στόχους του. Τη συμφωνία χωρίς αστερίσκους στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης και της αυτόνομης στρατηγικής της παράταξης. Την έγκριση των βασικών αρχών, κατευθύνσεων και επιλογών του «Σχέδιο Ελλάδα» καθώς και των προϋποθέσεων που συγκροτούν το μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τη νέα ανάπτυξη που έχει ως αδήριτη ανάγκη σήμερα ο τόπος. Την οριστικοποίηση και επιτάχυνση των βημάτων μετεξέλιξης του χώρου σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό. Τέθηκε έτσι τέρμα στη συζήτηση περί των προθέσεων της ηγεσίας για το αν εννοεί αυτά που λέει.
Περισσότερο και από τους προκαθορισμένους στόχους του έγιναν φανερές οι ευρύτερες πολιτικές συνέπειες από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Παρά τις προηγηθείσες ανησυχίες για την ενότητα και τη συσπείρωση του χώρου αυτή καθ’ αυτή η σύνθεση, η συμμετοχή και η ενεργός παρουσία του συνόλου των στελεχών της παράταξης αλλά και η πέρα από κάθε πρόβλεψη συμμετοχή της βάσης έστειλε το δικό της μήνυμα. Το κυριότερο, όμως, συμπέρασμα είναι το τέλος της αναζήτησης που προηγήθηκε και που εντάθηκε τον τελευταίο καιρό με τη δημιουργία αλλεπάλληλων κινήσεων, για το ποιες δυνάμεις θα εκφράσουν προοπτικά το χώρο. Στην τελική ευθεία προς την επόμενη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ο μέχρι τώρα κατακερματισμένος χώρος της Κεντροαριστεράς μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να αναχθεί πράγματι στον ισχυρό πόλο που θα παρέμβει καταλυτικά στις εξελίξεις. Με αναμφισβήτητο πλέον πλοηγό τη μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Και τώρα; Μετά το Συνέδριο τι;
Από τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για το τελευταίο τετράμηνο του χρόνου ασφαλώς η κρισιμότερη που μπορεί να αποβεί καταλυτική είναι η εκλογή από τη βάση του επικεφαλής και η συνακόλουθη δημιουργία του Μητρώου Μελών του ενιαίου φορέα από το σύνολο των ψηφισάντων.
Η έγκαιρη κατάθεση υποψηφιοτήτων, το ενωτικό κλίμα στη σύντομη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η δέσμευση όλων ότι μετά την εκλογή συσπειρωμένοι θα δώσουν τη μάχη και πάνω απ’ όλα η αποδοχή των κανόνων και των διαδικασιών, θα οδηγήσουν περισσότερους από 200.000 πολίτες στην κάλπη. Η εγγύηση της παρουσίας του Νίκου Αλιβιζάτου ως επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας θα είναι καθοριστική τόσο για την αμερόληπτη και διαφανή διαδικασία, όσο και για την ατμόσφαιρα της συσπείρωσης και της αθρόας προσέλευσης των πολιτών.
Παράλληλα πρέπει να προχωρήσει εντατικά η προγραμματική επεξεργασία που θα πολιτικοποιήσει τόσο τις εσωτερικές διαδικασίες της παράταξης όσο και τη διαμόρφωση της πρότασης που θα προβάλλει και θα επικυρώσει το ιδρυτικό Συνέδριο περί τα τέλη του χρόνου.
Εν τω μεταξύ δεν πρέπει με κανένα τρόπο να σταματήσει μέχρι και την κατάθεση των υποψηφιοτήτων η μόχλευση στο χώρο με προεξάρχοντα το Ποτάμι και τον Στ. Θεοδωράκη. Η πολιτική των ανοιχτών θυρών και των χωρίς προαπαιτούμενα συγκλίσεων, από τη στιγμή που η εκλογική βάση θα οριοθετήσει και την οργανωτική δομή στη βάση του νέου φορέα, πρέπει να συνεχίσει να είναι μέχρι την εκλογή του επικεφαλής μόνιμη και ανιδιοτελής στάση προς κάθε κατεύθυνση. Η όσο το δυνατόν ευρύτερη συμπαράταξη δυνάμεων σε συνδυασμό με την κινητοποίηση των συμμετεχόντων στη ψηφοφορία και την συνακόλουθη κατάρτιση των ισχυρότερων, αντιπροσωπευτικότερων όλων των χώρων και προ παντός ανανεωμένων ψηφοδελτίων θα καταστήσουν τον εκλογικό μας στόχο απολύτως εφικτό.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την «επίθεση φιλίας» από την ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο ακολούθησε η ολομέτωπη επίθεση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και προσωπικά στη Φώφη Γεννηματα. Γεγονός που υποδηλώνει αμηχανία και ανησυχία μπροστά στο υπαρκτό πλέον ενδεχόμενο σταδιακής ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών στο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς.
Από εμάς εξαρτάται να πετύχουμε. Ας μη χάσουμε και αυτή την ευκαιρία.
This Post Has 0 Comments