Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & 13.
Κύριε Σκανδαλίδη, να ξεκινήσουμε με την καθιερωμένη προς όλους τους πολιτικούς ερώτηση. Βλέπετε πιθανό να διακοπούν απότομα τα «μπάνια του λαού», όπως τα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου;
Ρωτήστε τον κ. Καραμανλή. Εδώ και πολύ χρόνο κινείται μεταξύ ανυπαρξίας και προεκλογικών μέτρων. Το ίδιο κάνει και τώρα. Με τη σωρεία των αδιεξόδων που
δημιούργησε δεν το βλέπω και τόσο εύκολο να ανοίγει η Βουλή. Εξάλλου και με το παιχνίδι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μάλλον για αφορμή ψάχνουν παρά τους βασανίζει θεσμικά.
Εσείς θεωρείτε επιβεβλημένη την πρόκληση εκλογών από την πλευρά του
Νομίζω ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει με ειλικρίνεια ξεκαθαρίσει από την αρχή τις προθέσεις του. Από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ένα σημαντικό αδιέξοδο με τα χαρακτηριστικά εθνικής κρίσης, βιώνουμε τον κατήφορο που έχει πάρει η χώρα και επιβεβαιώνουμε την προφανή δυσαρμονία της Βουλής με το εκλογικό σώμα όχι από τις δημοσκοπήσεις αλλά από τις ευρωεκλογές, υπέρτατο καθήκον έχουμε να αλλάξει πορεία η χώρα. Θα ήταν οξύμωρο και αντιφατικό να μπορεί να το πραγματοποιήσει και να το αρνηθεί. Είναι θέση που δεν έχει σχέση με το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο τιμάμε και θέλουμε να ξαναψηφίσουμε.
Και το σχετικό εδάφιο του Συντάγματος, που αναφέρεται καθαρά στη διάλυση της Βουλής λόγω διαφωνίας στο πρόσωπο που προτείνεται ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Το Σύνταγμα είναι βαθύτατα πολιτικοποιημένο και κοινωνικοποιημένο κείμενο. Η λαϊκή κυριαρχία αποτελεί τη βάση του μέσω της δημοκρατικής αρχής και της δεδηλωμένης. Η δεδηλωμένη κρίνεται αέναος και ασφαλώς από τη στιγμή που ουσιαστικά δεν υπάρχει, παρά την τυπική πλειοψηφία της Βουλής, και η αντιπολίτευση κρίνει ότι υπάρχει εθνική κρίση και η κυβέρνηση στερούμενη ηθική νομιμοποίηση, φερεγγυότητα και αξιοπιστία έχει κάθε λόγο να προτάξει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Όλα τα άλλα είναι συνταγματικός φορμαλισμός, που απομονώνει μια δευτερεύουσα ρύθμιση από το συνολικό αξιακό πλαίσιο του Συντάγματος.
«Ταράζει τα νερά» του ΠΑΣΟΚ η δημόσια τοποθέτηση του καθηγητή Τσάτσου;
Σέβομαι τις απόψεις, τη διαδρομή και το κύρος του αγαπητού μου φίλου κ. Τσάτσου. Είναι άδικο για οποιονδήποτε να του καταλογίσει σκοπιμότητα ή ιδιοτέλεια γιατί υποστηρίζει μια επιστημονική του άποψη που, όμως, κατά τη γνώμη μου συγκρούεται με την πάγια θέση του για την πολιτική ερμηνεία του Συντάγματος. Υπήρξε πάντοτε θερμός υποστηρικτής της άποψης ότι συνταγματολόγοι και συνταγματολογούντες δεν μπορούν να καθορίζουν την ημερήσια διάταξη της πολιτικής ζωής. Όταν ο Γέρος της Δημοκρατίας κήρυττε ανένδοτο αγώνα να φύγει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση της βίας και νοθείας δεν είχε ανάγκη συνταγματικών ερμηνειών. Ήταν λαϊκή απαίτηση και υπηρετούσε το εθνικό συμφέρον. Δεν «ταράζει τα νερά» στο ΠΑΣΟΚ η τοποθέτηση του Δ. Τσάτσου. Είμαστε σίγουροι για την ορθότητα της πολιτικής μας επιλογής. Κι ας προσπαθεί να πιαστεί η Ν.Δ. από κάθε «σανίδα σωτηρίας» στο πέλαγος των προβλημάτων της.
Πώς «ζυγίζετε» την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ; Κινείται στη λογική του «ώριμου φρούτου»;
Αδικείται το ΠΑΣΟΚ όταν κατηγορείται ότι κινείται στη λογική του «ώριμου φρούτου». Κάνει μια συστηματική προσπάθεια να διατυπώσει θέσεις, προτάσεις, ακόμη και σειρά νομοσχεδίων, ώστε να μετατρέψει σε θετική ψήφο την καθολική αποδοκιμασία της Ν.Δ. Δεν τα καταφέρνει πάντα, υπάρχουν κενά, σε κάποια θέματα είναι δύσκολες οι επεξεργασίες και κυρίως δεν έκρυψε ποτέ από το λαό τη δυσκολία της επόμενης μέρας. Ο αγώνας προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζεται. Προέχει μέχρι τις εκλογές να διαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο επανεκκίνησης και σωτηρίας της χώρας.
Τι μπορεί να περιμένει ένας απλός πολίτης από μια νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;
Άλλο πρόσωπο εξουσίας, ένα διαφορετικό, προοδευτικό και δημοκρατικό πρότυπο διακυβέρνησης. Άλλη κοινωνική ευαισθησία στα προβλήματα του λαού και κυρίως των ασθενέστερων τάξεων και στρωμάτων του πληθυσμού. Άλλη σχέση κράτους και αγοράς, με κανόνες, με διαφάνεια, με αποτελεσματικότητα. Άλλη κρατική λειτουργία, διαφανή, σύγχρονη, αξιοκρατική υπέρ του πολίτη. Άλλες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες σε μια χώρα που αναπτύσσεται και κατανέμει δίκαια τον πλούτο που παράγει ο λαός της με την κυρίαρχη παρουσία της πράσινης ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους. Κι αυτό από την πρώτη μέρα στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης.
Στο παρελθόν, από τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ είχατε το θάρρος να μιλήσετε για «καλαμοκαβαλάρηδες». Σήμερα στο εσωτερικό του Κινήματος υπάρχουν στελέχη με τέτοια χαρακτηριστικά;
Άνθρωποι επιρρεπείς στην παραεξουσία και την οίηση πάντοτε υπήρχαν και υπάρχουν σε όλα τα κόμματα και περισσότερο στα κόμματα που είναι πλειοψηφικά. Το ερώτημα είναι πώς μέσα από το μοντέλο διακυβέρνησης, τις ριζικές θεσμικές αλλαγές, την αποκέντρωση και διάχυση των εξουσιών στην κοινωνία, την κατοχύρωση του κοινωνικού ελέγχου και της λογοδοσίας μπορούν να απομακρύνονται και να περιθωριοποιούνται. Ακόμη περισσότερο να μην αναπαράγονται φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαπλοκής.
Γι’ αυτό οφείλουμε και μέσα στο κόμμα μας να κατοχυρώνουμε καθημερινά ανάλογες διαδικασίες αξιολόγησης, αξιοκρατίας, συλλογικότητας, διαφάνειας και συνευθύνης.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ησυχάσει οριστικά από την προ διετίας σκληρή εσωκομματική μάχη ή υπάρχουν ακόμα «αποκαΐδια», που ενδεχομένως να εκδηλωθούν στο μέλλον;
Κάθε φάση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Εκείνη ήταν η φάση της ήττας και της αναγέννησης της νέας πορείας. Σήμερα είμαστε στη φάση της νίκης, της προοδευτικής διακυβέρνησης και της αλλαγής σελίδας για τον τόπο. Όποιος έχει στραμμένο το βλέμμα προς τα πίσω θα πάθει ό,τι έπαθε η γυναίκα του Λωτ. Όσοι προσπαθούν για ιδιοτελές συμφέρον να ενσπείρουν ζιζάνια ότι συνεχίζεται αμείωτη εκείνη η εσωκομματική μάχη προσφέρουν κακή υπηρεσία στο ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου. Οφείλουμε να είμαστε όλοι στρατιώτες της νέας αλλαγής, της μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής που έχει ανάγκη ο τόπος.
Η πλειοψηφία των πολιτών κάνει λόγο για κάτι περισσότερο από «στριμωγμένη» οικονομική κατάσταση. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει σήμερα τις θέσεις για μια άλλη πολιτική προς όφελος των πολλών;
Και μόνο η φορολογική επανάσταση, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η ανακατανομή των φόρων, το χτύπημα της κερδοσκοπίας, των χαριστικών ρυθμίσεων και της παραοικονομίας που εξαγγείλαμε με συγκεκριμένες προτάσεις δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Μένει να τον ολοκληρώσουμε.
Να κλείσουμε με κάτι πιο «δροσερό». Πού θα κάνετε φέτος διακοπές; Ποια μέρη θα συστήνατε στους αναγνώστες;
Πάντα στην Κω. Ένας τόπος ομορφιάς, Ιστορίας, πολιτισμού και ονείρου. Ρίζα, δύναμη και πίστη στο Αιγαίο όπου πάντα χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Όποιος δεν έρχεται χάνει. Εγώ έρχομαι και επανέρχομαι και αντλώ δύναμη.
Η ακριτική καταγωγή σας σάς επιτρέπει να έχετε έναν άλλο βαθμό ευαισθησίας στα εθνικά θέματα. Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα;
Άφησε πολύ χρόνο να πάει χαμένος. Αφού ακύρωσε το Ελσίνκι, αδυνάτισε τη θέση της χώρας, εγκατέλειψε την επιθετική διπλωματία υπέρ των εθνικών συμφερόντων, σήμερα εισπράττουμε τα επίχειρα. Εν τω μεταξύ οι συνθήκες αλλάζουν ραγδαία. Έπρεπε ήδη να έχουμε επαναξιολογήσει τα δεδομένα και να χαράξουμε μια νέα εθνική πορεία. Άλλαξαν ο συσχετισμός δυνάμεων, οι σχέσεις στην περιοχή, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό είναι στάσιμο και η ’γκυρα δείχνει ευεξήγητη επιθετικότητα μετά την απομάκρυνση του ευρωπαϊκού ονείρου. Τίποτε από όλα αυτά. Ανακοινώσεις, νότες, δειλά βήματα, φραστικές αντιδράσεις. Κι όμως η χώρα χρειάζεται νέα πυξίδα.
This Post Has 0 Comments