Συνέντευξη στην εφημερίδα ”Πρώτο Θέμα”
Ο Τσίπρας διεκδικεί το απόλυτο βραβείο ψευδών υποσχέσεων…
Κύριε Σκανδαλίδη, ο Πρωθυπουργός εμφανίζει μια τελείως διαφορετική εικόνα για τη συμφωνία ενώ η Αντιπολίτευση αντιδρά σύσσωμη…
Τελείωσαν τα ψέματα. Στην αρχή το αφήγημα ήταν η γραβάτα της επίτευξης των στόχων, στη συνέχεια μπροστά στην άτακτη υποχώρηση έγινε σκληρή
διαπραγμάτευση. Ζούμε την πλήρη κατάρρευση του αφηγήματος. Αφού χάθηκαν όλοι οι στόχοι που συνιστούσαν το νέο success story , η αναδιάρθρωση του χρέους, η είσοδος στη ποσοτική χαλάρωση, η χρηματοδότηση του ΔΝΤ, έμειναν τα 5 δις επιπλέον μέτρα να βαραίνουν την πλάτη των πολιτών. Και , βεβαίως ένα εσαεί μνημόνιο να δεσμεύσει και τις επόμενες κυβερνήσεις και ένα ανελαστικό και άπιαστο πλεόνασμα να συνοδεύει τη χώρα για τα επόμενα σαράντα χρόνια.
Ναι αλλά ο κ Τσίπρας επιστρατεύοντας αριθμούς μιλά με σιγουριά για την οριστική είσοδο της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά και την έξοδο από τα μνημόνια. Και τώρα ψέματα λέει;
Είναι απλό. Ας ψάξουμε από την προεκλογική περίοδο του 2015 μέχρι σήμερα τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού. Πείτε έστω και μια που βγήκε αληθινή. Διεκδικεί το απόλυτο βραβείο ψευδών υποσχέσεων. Άλλη μια τώρα είναι ότι έρχεται αν δεν έχει έρθει ήδη η ανάπτυξη και μάλιστα η δίκαιη ανάπτυξη. Αν δεν ήταν τόσο τραγική η κατάσταση που βιώνουν οι πάντες στη χώρα θα μπορούσε να είναι μια κακόγουστη φάρσα.
Η. κ. Γεννηματά με τη «θηλιά στο λαιμό» κράτησε μια απόλυτα σκληρή στάση και θεωρήθηκε ότι έκοψε τις γέφυρες της όποιας συνεννόησης με την Κυβέρνηση. Πως το προσλαμβάνετε αυτό;
Γέφυρες συνεννόησης όχι μόνο με την Κυβέρνηση αλλά σε κάθε κατεύθυνση πρέπει να υπάρχουν μονίμως ανοιχτές αν πιστεύεις πραγματικά σε μια στρατηγική εθνικής συνεννόησης. Γέφυρα συνδιαλλαγής, όμως, δεν υπήρξαν, δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν για να κοπούν. Ας τελειώσουν επιτέλους τα σενάρια από όπου κι αν προέρχονται που μόνο σύγχυση και αλλότριους σκοπούς εξυπηρετούν, θέλοντας να μας ταυτίσουν άλλοτε με το ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοτε με τη ΝΔ. Η ΔΗΣΥ πορεύεται αυτονομία στο δικό της δρόμο και βλέπει μόνο μπροστά.
Σε λίγες μέρες είναι το Συνέδριο της ΔΗΣΥ. Ποιοι είναι οι στόχοι του, γιατί πολλές απόψεις και εκτιμήσεις διακινούνται;
Οι στόχοι του είναι ξεκάθαροι και είναι τρεις. Να επικυρωθεί η πολιτική στρατηγική της παράταξης που έχει σε σημαντικό βαθμό ολοκληρωθεί, να συζητήσει και να αποφασίσει γι το «σχέδιο Ελλάδα» τις βασικές επιλογές, τους στόχους, και τις πρώτες προγραμματικές μας δεσμεύσεις και τρίτο να οριοθετήσει τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της τελικής μορφής που θα πάρει ο ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας διαδικασίας εκλογής του επικεφαλής από τη βάση.
Υπήρχε πριν λίγες μέρες προβληματισμός αν πρώην Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ αλλά και κορυφαία στελέχη του χώρου θα συμμετείχαν στο συνέδριο. Τις τελευταίες μέρες έχει αλλάξει η εικόνα. Τι μεσολάβησε κατά τη γνώμη σας;
Μερικές φορές τα αυτονόητα πράγματα στην πολιτική περιπλέκονται και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Που εστιάζονται οι διαφωνίες; Στην πολιτική στρατηγική μετά από μια δύσκολη πορεία η γραμμή έχει ενοποιηθεί. Στο πρόγραμμα στις βασικές κατευθύνσεις δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές. Και στα βήματα της ολοκλήρωσης του εγχειρήματος μετά και τις τελευταίες πρωτοβουλίες της Φ. Γεννηματά φαίνεται να ξεκαθαρίζει οριστικά η κατάσταση ανοίγοντας προς κάθε κατεύθυνση τη διαδικασία. Νομίζω ότι η παρουσία όλων των στελεχών είναι διασφαλισμένη και ο λόγος τους ασφαλώς διατηρώντας ο καθένα τις προσωπικές του θέσεις είναι γόνιμος και εποικοδομητικός γιατί υπάρχει το πεδίο σύνθεσης. Έχουμε ανάγκη να αναδείξουμε την ενότητα των δυνάμεων μας ως την πεμπτουσία του Συνεδρίου.
Είστε ο συντονιστής του «ΣΧΕΔΊΟΥ Ελλάδα». Τι αποκομίσατε από τις μέχρι τώρα διαδικασίες;
Κατ’ αρχάς είναι εντυπωσιακό ότι σε ένα ασφυκτικά στενό χρονικό διάστημα έγιναν ή δη οκτώ Περιφερειακές Ημερίδες και τη Δευτέρα άλλες τρεις. Το πρώτο στοιχείο αφορά τη συμφωνία ότι το Πρόγραμμα αποτελεί πραγματικά κάτι νέο που προκαλεί την πάνδημη συμμετοχή των φορέων της κάθε περιοχής ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις. Το δεύτερο είναι η διατύπωση προτάσεων για την περιοχή που δένουν απολύτως με τις γραμμές, της νέας ανάπτυξης που επαγγελλόμαστε. Και το τρίτο είναι ότι υπάρχουν πλούσιες δυνάμεις σε κάθε τόπο που μπορούν να συνεννοηθούν καθώς δεν είναι υποταγμένες στον μισαλλόδοξο και διχαστικό λόγο που κυριαρχεί στην εποχή μας. Γεννά ελπίδα η διαδικασία.
This Post Has 0 Comments