skip to Main Content

Συνέντευξη στο ΑΠΕ

Στόχος του Συνεδρίου η επικύρωση της αυτόνομης στρατηγικής της Συμπαράταξης

Η Φώφη Γεννηματά, κ. Σκανδαλίδη, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, για διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για προοδευτική διακυβέρνηση μετά τη λήξη του μνημονίου. Έπραξε σωστά;

Έπραξε ορθότατα λέγοντας το αυτονόητο. Ο Πρωθυπουργός εντελώς καιροσκοπικά αναζητεί συνενόχους όταν βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση του οδηγεί τη χώρα σε τριτοκοσμικές συνθήκες και το λαό σε φτωχοποίηση, ενώ ο τρόπος που διαχειρίζεται την εξουσία προσβάλλει βάναυσα τη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Γιατί θα έπρεπε μια μόνο κατ’ όνομα αριστερά να θεωρείται εξ αντικειμένου προοδευτική; Όλοι αρέσκονται να μιλούν για το μετά. Για το τώρα τι λένε και τι κάνουν; Εδώ κρίνονται λόγια και πράξεις.

Η προοπτική αυτή όμως συζητείται. Σας αφορά;

Συζητείται από ποιους; Και γιατί δεν βγαίνουν στο φως αυτοί που δήθεν μεθοδεύουν στο παρασκήνιο συναλλαγές και απεργάζονται σενάρια. Δεν γνωρίζω να τέθηκε ποτέ σε όργανα και διαδικασίες της παράταξης η προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς και δεν μας αφορούν παρόμοιες μεθοδεύσεις από όπου κι αν προέρχονται. Η στάση και η πολιτική μας είναι κρυστάλλινη.

Πάντως το ερώτημα υπάρχει και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές γίνεται επίκαιρο. Με ποιους θα συνεργαστείτε μετά τις εκλογές, με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Καταλαβαίνω απολύτως γιατί η αυτόνομη στρατηγική μας γίνεται ενοχλητική. Και γιατί εγκαλούμαστε συνεχώς να απαντήσουμε τώρα σε ένα ερώτημα που de facto μας τοποθετεί στη θέση του μικρού κόμματος που πρέπει να υποβοηθήσει κάποιους να κυβερνήσουν. Το θεωρώ προσβλητικό για τον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του, υποκριτικό για πολιτικές δυνάμεις που διχάζουν το λαό και ταυτόχρονα ζητούν συνεργασίες. Χωρίς περιστροφές. Τα παιχνίδια εξουσίας του μικρού δικομματισμού σε συνθήκες όπου η χώρα βιώνει τεράστια κρίση εθνικής ηγεσίας δεν μας αφορούν. Είμαστε προσανατολισμένοι σταθερά στην ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών με εκλογές, στη στρατηγική της εθνικής συνεννόησης και στον καθοριστικό ρόλο της παράταξης μας για να μπορεί να την επιβάλλει.

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο εμφανίστηκε δικαιωμένος για τη διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση και έκλεισε την αξιολόγηση. Όμως του ασκήσατε δριμεία κριτική. Γιατί;

Δικαιωμένος για ποιόν από τους στόχους που θριαμβευτικά ανακοίνωνε και δεσμευόταν πριν τη συμφωνία; Για την αναδιάρθρωση του χρέους, για την άμεση έξοδο στις αγορές, για το «ούτε ένα ευρώ επιβάρυνση» στα ασθενέστερα στρώματα; Τα έδωσε όλα και με ένα χρόνο καθυστέρηση που βάθυνε την κρίση φορτώνοντας επί πλέον 5 δις στις πλάτες των πολιτών. Και τώρα έρχεται το νέο παραμύθι, η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη με capital controls και τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να δουλεύουν μόνο για την εφορία για να πληρώνουν και παράλογους και άδικους φόρους.

Την Παρασκευή αρχίζει το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Γιατί αφορά τους πολίτες;

Γιατί η προοδευτική δημοκρατική παράταξη ο φορέας που ενώνει και δεν διχάζει, που ταυτίζεται με ότι προοδευτικό έχει επιτευχθεί σ’ αυτό τον τόπο, πρέπει να ξαναβρεί το κύρος, την δύναμη και την πολιτική επιρροή ώστε να ηγηθεί της προσπάθειας να ανασάνει η χώρα και ο λαός. Γιατί πρέπει να ηττηθεί ο ανιστόρητος αριστερός λαϊκισμός και να μπει φρένο στη δεξιά παλινόρθωση. Το έχει ανάγκη η Ελλάδα. Στο Συνέδριο επιχειρούμε ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση αναγέννησης και ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Ποιος είναι ο χαρακτήρας του Συνεδρίου;-Τι και ποιους θέλει να εκφράσει και με ποιο τρόπο η Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Ο κατ΄εξοχη στόχος του Συνεδρίου είναι να επικυρώσει χωρίς ταλαντεύσεις και αστερίσκους την γραμμή της αυτονομίας και τη στρατηγική της Συμπαράταξης. Να πάρει μια κρίσιμη απόφαση για το « Σχέδιο Ελλάδα» που αφορά την απάντηση μας για το πώς η χώρα θα μπει τώρα, μέσα στις μνημονιακές συνθήκες σε τροχιά ανάπτυξης και τι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις απαιτούνται γι΄αυτό. Και τέλος να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα και τα βήματα ολοκλήρωσης του ενιαίου φορέα. Νομίζω και τα τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συνεδρίου συνιστούν το βήμα μπροστά που ανέφερα προηγουμένως.

Όλοι σχεδόν στον ευρύτερο ενδιάμεσο χώρο μιλούν για ενότητα και κοινή πορεία όλων των κομμάτων και κινήσεων μέσα από έναν νέο κι ενιαίο πολιτικό φορέα; Συμφωνείτε; Με τι τρόπο θα γίνει και με ποιες διασφαλίσεις δημοκρατικότητας;

Συμφωνώ. Όλοι ορκίζονται στο όνομα της ενότητας και την ανάγκη του ενιαίου πολιτικού φορέα. Και όπως είναι φυσικό σε ότι αφορά τον τρόπο που θα γίνει θα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις. Το θέμα είναι να είναι αποφασισμένοι να υποτάξουν το εγώ στο εμείς και να συνθέσουν τις διαφορετικές επιδιώξεις στον κοινό στόχο. Ξέρετε αυτή η παράταξη από ιστορική παράδοση είχε πάντα πολλούς και αξιόλογους επίδοξους αρχηγούς. Όσο για τις διασφαλίσεις, αυτές πρέπει να αποφασιστούν στο Συνέδριο και να είναι απολύτως καθαρές και αποδεκτές από όλους.

Ασκείται κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν θέλει να χάσει τα σκήπτρα και πως οι τελικές αποφάσεις τελούν υπό την αίρεση των οργάνων του. Είναι έτσι ;

Είναι γνωστή η θέση μου για την ανάγκη ενός πραγματικά νέου φορέα που θα ανοίξει το δρόμο σε μια νέα εποχή για τη χώρα. Είναι εντελώς φυσικό οι τελικές αποφάσεις για το αν ένα κόμμα θα συμμετάσχει σε ένα νέο πολιτικό φορέα και το πώς να αφορούν τα όργανα των κομμάτων. Για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένας παραπάνω λόγος γιατί έχει μια τεράστια διαδρομή και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη του εκτός από την οργανωμένη του βάση. Εκείνο που θεωρώ αδιανόητο είναι κάποιοι μέσα και έξω από τα τείχη μας να ακυρώνουν αυτή τη διαδρομή, να θεωρούν το ΠΑΣΟΚ αναγκαίο κακό και εξοβελιστέο είδος. Όμως από το ΠΑΣΟΚ ζητούν να πάρουν τα σκήπτρα για να σώσουν τη χώρα.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search