Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη στην εφημερίδα ”Το Βήμα”
1. Κύριε Σκανδαλίδη η φωτιά συνεχίζει να καίει, άνθρωποι έχουν χαθεί, παροχές ανακοινώνονται κάθε μέρα νέες από την κυβέρνηση…
Η εποχή της Φρειδερίκης ξαναζεί. Πάνω στ’ αποκαΐδια γίνεται ψηφοθηρία χωρίς όρους και όρια ενώ η φωτιά εξακολουθεί να καίει ανενόχλητη κουβαλώντας μαζί της το διαλυμένο κράτος. Πότε θα σβήσει επί τέλους η ίδια φωτιά που κατακαίει την Πελοπόννησο; Αν δεν είχε αποδειχθεί τόσο ανίκανη και απούσα η κυβέρνηση θα λέγε κανείς ότι συντηρεί τη φωτιά μέχρι τις εκλογές. Η εικόνα των περιφερόμενων τσιγγάνων δεν αξίζει στην Ελλάδα, και ξανανοίγει τις πόρτες του ρατσισμού στην καμένη ύπαιθρο.
2. Ωστόσο σας κατηγορούν ότι αρνείστε την συναίνεση και την ομοψυχία και ότι προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε την τραγωδία εν όψει των εκλογών
Ποιος εκμεταλλεύεται την τραγωδία; Προφανώς αυτοί που άφησαν τον κόσμο έρμαιο στην φωτιά, που κινητοποίησαν με καθυστέρηση τον στρατό, που δεν εφάρμοσαν τα σχέδια πρόληψης και κατάσβεσης, που δεν άφησαν τίποτα όρθιο στην πυροσβεστική , που παρέδωσαν τον συντονισμό στους τηλεοπτικούς ρεπόρτερ και της επόμενη μέρα επιστρατεύουν τις ασύμμετρες απειλές, ανακαλύπτουν εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, εξαγοράζουν ψήφους. Δεν μπορεί το αντίτιμο στην κατεδάφιση του κράτους και στην αγοραία πολιτική να είναι η επιβολή της σιωπής και το σβήσιμο των εγκληματικών ευθυνών
3. Και οι δικές σας ευθύνες; Όλα γίνονται στα τελευταία τρία χρόνια;
Δεν αρνούμαι την ευθύνη ούτε κάποια στιγμή την ατολμία μας. Όμως κάναμε κάποια βήματα μπροστά και μην ξεχνάτε ότι στις 8 Μαρτίου του 2004 παραδώσαμε την Ελλάδα των ολυμπιακών αγώνων και στις 17 Σεπτεμβρίου θα παραλάβουμε την Ελλάδα της καμένης Ολυμπίας. Αυτές οι δύο οριακές καταστάσεις αποδεικνύουν την δεξιά παρένθεση και σηματοδοτούν την κατάρρευση της περιβόητης νέας διακυβέρνησης
4. Λέτε συχνά με αφορμή τις φωτιές ότι είμαστε στο τέλος μιας εποχής. Πως το εννοείτε;
Ζούμε το μέγεθος μια εθνικής καταστροφής. Η Ελλάδα ξοδεύει αλόγιστα τον πλούτο της και αποδυναμώνεται ως χώρα και ως λαός προοπτικά. Κινδυνεύει να απολέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που η ίδια δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια. Όπως το κυπριακό συμβόλισε το τέλος της εποχής της χούντας έτσι και η εθνική τραγωδία που ζούμε κλείνει οριστικά τον κύκλο της μεταπολίτευσης. Χρειάζεται να αλλάξουν οι εθνικές προτεραιότητες και ο τρόπος που ασκείται η εξουσία και η πολιτική. Οι εκλογές που έρχονται είναι κρίσιμες και γι’ αυτό το λόγο.
5. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
Όταν η οργάνωση της ζωής των ανθρώπων αλλάζει το κράτος οφείλει να παρακολουθεί τις αλλαγές. Να αποκαθιστά τα συστήματα αυτοπροστασίας. Να ενισχύει τους μηχανισμούς πρόληψης, καταστολής και ανοικοδόμησης. Να διασφαλίζει τους επαρκείς και αναγκαίους πόρους που δεν θα μετατρέπονται σε μέσο εξαχρείωσης και εκμαυλισμού συνειδήσεων. Να εννοεί και να εφαρμόζει τους νόμους που προστατεύουν το περιβάλλον, να διώκει τους καταπατητές, χωρίς να τους κλείνει το μάτι. Να υλοποιεί τα επιχειρησιακά σχέδια που απλώνονται στα χαρτιά και την ώρα της κρίσης είναι ανενεργά.
6. Που σημαίνει στην πράξη;
Να σταματήσει επιτέλους η δημοκρατία μας να θέτει κανόνες που δεν τους εγγυάται, να ψηφίζει νόμους που δεν τους εφαρμόζει να οικοδομεί θεσμούς που δεν τους ολοκληρώνει, να επαγγέλλεται μεταρρυθμίσεις ψευδεπίγραφες να εγκλωβίζεται σε παραλυτικούς τοπικισμούς και να μοιράζει άνισα και επιλεκτικά τον πλούτο. Η οικοπεδοποίηση, οι χωματερές, η αυτοδιοίκηση των μικροσυμφερόντων, ή παρεξουσίες στους συντεταγμένους θεσμούς και η απαξίωση κάθε αντιπροσωπευτικής διαδικασίας είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, του ίδιου μοντέλου άσκησης της εξουσίας. Αυτού που κάηκε με τις φωτιές.
7. Τι απαιτείται γι αυτό;
Απαιτείται μια νέα μεταπολίτευση για την ριζική ανασύνταξη της πολιτείας. Ένα κράτος ποιότητας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Μια κοινωνία ίσων δυνατοτήτων και αξιοκρατικών επιλογών. Και ένα πολιτικό σύστημα που αυτονομείται από κάθε λογής συμφέροντα.
8. Και πως συνδέεται αυτή η απάντηση με την πορεία προς τις εκλογές και τα διλήμματα που θέτουν.
Είναι απολύτως σαφές. Ξεκινά από το ποια παράταξη μπορεί να ανασυγκροτήσει τη χώρα από την καταστροφή, να δώσει ξανά ζωή στις πληγείσες περιοχές. Από το ποίος εγγυάται μια δικαιότερη διάχυση της ευημερίας δίνοντας αξία στην καθημερινή ζωή του πολίτη. Και ολοκληρώνεται με τους νέους προσανατολισμούς της χώρας μετά την ΟΝΕ, το ευρώ και το Ελσίνκι ώστε να κατοχυρώσει το ασφαλές μέλλον της και να ισχυροποιεί της θέση της. Και στα τρία το ΠΑΣΟΚ υπερέχει της ΝΔ .
9. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα να μην έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πολλοί σας κατηγορούν ότι αυτό οφείλεται στον εκλογικό νόμο που φέρει το όνομα σας.
Ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις όταν υπάρχουν ηγεμονεύουσες προτάσεις πολιτικές και προγράμματα και κυρίως τα στελέχη που μπορούν να τα υλοποιήσουν. Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να αποτελεί το χαλί κάτω από το οποίο το πολιτικό σύστημα κρύβει τις ανεπάρκειες του. Τρανό παράδειγμα η ΝΔ που με 164 βουλευτές εδώ και τόσο καιρό δεν κυβερνά τον τόπο.
10. Κι αν οι εκλογείς σας φέρουν πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία με ποιον θα συνεργαστείτε;
Προφανώς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με την τριτοκοσμική δεξιά που κυβερνά μέχρι σήμερα τον τόπο. Αντίθετα είμαστε ανοιχτοί σε προοδευτικές συνεργασίες. Ο εκλογικός νόμος ενώ διασφαλίζει σταθερή κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο σε τέτοιες συνεργασίες. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ανεξάρτητα από την αυτοδύναμη νίκη μας θα διευρύνουμε την πολιτική μας βάση στην άσκηση της εξουσίας
This Post Has 0 Comments