skip to Main Content

Έχουμε στρατηγική, σχέδιο και πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν πολιτευόμαστε «ευκαιρίας δοθείσης» – Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη στην Εφημερίδα το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Εκτιμάτε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ;  

Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε το λαό να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να γίνει. Κοντός «ψαλμός αλληλούια. Την Κυριακή το βράδυ θα ξέρουμε. Εμείς προφανώς επιμένουμε στην πρόταση μας και αυτή θα διατυπώσουμε αν έρθει σε μας η τρίτη εντολή σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας. Και αυτό θα το πράξουμε εφ’ όσον η λαϊκή ετυμηγορία το επιτρέψει. Αυτό που χαρακτηρίσαμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο επιμένοντας φυσικά σε μια πρόταση που θα σημάνει αλλαγή στον τρόπο που κυβερνιέται η χώρα. Και κάποιους μίνιμουμ άξονες πίσω από τους οποίους δεν πρόκειται να κάνουμε. 

Τις τελευταίες μέρες πάντως τόσο ο Π/Θ  όσο και ο Αρχ. Αξ. Αντ. Φαίνεται να έχουν απορρίψει οριστικά τις προϋποθέσεις. Μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει να συζητήσει τίποτε με τον Ν. Ανδρουλάκη.  

Εμείς την πρόταση δεν την διατυπώνουμε για να εγκρίνουμε την πολιτεία του ενός ή του άλλου που τη θεωρούμε αποτυχημένη. Μιλάμε για αλλαγή υποδείγματος. Γιατί γνώμονάς μας δεν μπορεί να είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες αλλά το καλό του τόπου που πρέπει επειγόντως να αλλάξει ρότα. 

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία θα είναι πάνω στο τραπέζι και στο ενδεχόμενο  ενός δεύτερου εκλογικού γύρου;  

Γιατί όχι; Δεν πολιτευόμαστε «ευκαιρίας δοθείσης». Έχουμε στρατηγική, σχέδιο και πρόγραμμα για την Ελλάδα και τους Έλληνες και ζητούμε η ψήφος του πολίτη να είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι ο ρόλος μας είναι να ενώνουμε, να διαμορφώσουμε πεδία συνεννόησης και σύνθεσης. Να αλλάξουμε αυτή την εικόνα της τοξικής αντιπαράθεσης και των χαμηλών προσδοκιών που εκφράζεται καθημερινά με την τοξική πόλωση που συγκρίνει δυο αποτυχημένες συνταγές και φιλοδοξεί να ψηφιστεί η λιγότερο χειρότερη. Αξίζουν καλύτερη τύχη οι πολίτες αυτής της χώρας.

Πάντως οι μετρήσεις που γίνονται δείχνουν ότι  δύσκολα θα έχετε ισχυρό διψήφιο ποσοστό… 

Οι δημοσκοπήσεις όπως έδειξαν οι τούρκικες εκλογές σε μια περίοδο ρευστότητας και χαμηλόφωνων εκλογών δεν κερδίζουν εκλογές. Και εδώ τα πράγματα φαίνονται άδηλα αν αναλογιστεί κανείς το 15% των αναποφάσιστων, την αδυναμία να απεικονιστεί η ψήφος των 450.000 νέων ψηφοφόρων και η απροσδιοριστία της αντισυστημικής ψήφου. Δεν κατηγορώ τις δημοσιοποιήσεις αλλά νομίζω ότι θα είναι αρκετά μακριά από την πραγματική εκλογή. Έχω διατυπώσει τις τελευταίες μέρες την άποψη ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ έχει κατώφλι  το 12%.     

Πως θα αντέξει  το ΠΑΣΟΚ την αφόρητη πίεση  που θα ασκήσουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στη πιθανότητα ενός  δεύτερου εκλογικού γύρου;  

Επειδή κάθε πρόβλεψη για ποσοστά είναι παρακινδυνευμένη και μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμεραγκ, ασχέτως των τελευταίων μετρήσεων που θέλουν να μας πείσουν ότι η ΝΔ πλησιάζει την αυτοδυναμία από τον  πρώτο γύρο, έχω τη γνώμη ότι οι απροσδιόριστοι παράγοντες που διατύπωσα μπορούν να εμφανίσουν σημαντικές διαφορές στις κάλπες. Το ποιος θα πιεστεί και πόσο έχει σχέση με το αποτέλεσμα της Κυριακής. Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Οι εκλογές μπορούν να μας εκπλήξουν.    

 Τι είναι εκείνο που σας φοβίζει την επόμενη μέρα των εκλογών;   

Να συνεχίσει η χώρα να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά χωρίς νέο όραμα, νέο σχέδιο, νέο πρόγραμμα και με μόνη πραγματικότητα το κρεσέντο επιδομάτων που η Κυβέρνηση του «βλέποντας και κάνοντας» έχει επιλέξει. Και αυτό το ονοματίζει ο Κ. Μητσοτάκης εκσυγχρονιστική και προοδευτική πολιτική. Αν το επιτελικό κράτος της ΝΔ κατέρρευσε με πάταγο στα Τέμπη, στις επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις, στις θεσμικές εκτροπές και ενώ είχε 156 έδρες σκεφτείτε τι θα γίνει αν η αυτοδυναμία είναι 150-151 με βάση το αποτέλεσμα ή τη συμπλήρωση βουλευτών από άλλους χώρους. Χρειάζεται δημοκρατική ανατροπή. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί μια τέτοια αλλαγή. Και όχι οι αρνητές ή οι τιμητές του.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search