skip to Main Content

”Ήμουν πάντοτε παρών στην Αθήνα”- Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη στο slpress.gr

Εκτιμάτε ότι είναι αμφίρροπη αυτή η εκλογική αναμέτρηση;

Είναι μια αναμέτρηση με άδηλο αποτέλεσμα, όχι σε ότι αφορά τη σειρά των τριών πρώτων κομμάτων αλλά για το εύρος ανάμεσα στο οποίο θα κινηθούν τα ποσοστά τους. Κι αυτό γιατί το τεράστιο ακόμη και σήμερα ποσοστό των αναποφάσιστων, η αδυναμία διεύρυνσης της πρόθεσης ψήφου των 500.000 νέων ψηφοφόρων, η τελική επίδραση της αντισυστημικής ψήφου και το ποσοστό της αποχής δεν επιτρέπουν σίγουρες προβλέψεις.

 Που νομίζετε ότι θα κριθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου;

Σε όλα τα παραπάνω και στο βαθμό συσπείρωσης των κομμάτων. Θέλω να σας θυμίσω ότι παραμονές εκλογών του 2019 οι δημοσκόποι έδιναν 5-6% στο ΠΑΣΟΚ που τελικά πήρε 8,2%. Από την εμπειρία μου αλλά και από την πορεία της προεκλογικής περιόδου μπορώ να εκτιμήσω ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα χωρίς να διακινδυνεύω το άνω όριο. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι νικητής των εκλογών καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα υπολείπονται αισθητά των ποσοστών του 2019

Βγαίνουν τα κουκιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή θα χρειαστούν και δεύτερες εκλογές; Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Δεν είναι θέμα μόνο αριθμητικό. Δυστυχώς, Μητσοτάκης και Τσίπρας επιμένουν ο πρώτος στην με κάθε τρόπο αυτοδυναμία και ο δεύτερος τη συμμετοχή σε κυβέρνηση μόνο αν έρθει πρώτο κόμμα. Η πρώτη εκλογή τίποτε από τα δυο δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει. Άρα παρά τις διακηρύξεις τους θα σταθούν και απέναντι στη δική μας πρόταση. Εμείς σταθερά και συνεχείς στις διακηρύξεις μας θα επιχειρήσουμε να προτείνουμε κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή σεβόμενοι τη λαϊκή ετυμηγορία. Η προσφυγή στη δεύτερη κάλπη αφορά τους δυο επίδοξους Πρωθυπουργός και τις εμμονές τους.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει μία σειρά συνθήματα του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Σας ενοχλεί; 

Ειλικρινά δεν με ενοχλεί γιατί επιχειρώντας να μιμηθείς στην εκφορά του λόγου, στα συνθήματα και στις εκφράσεις του Ανδρέα μετά από δεκαετία μόνο σαν καρικατούρα μου φαίνεται. Εξ άλλου τι να συγκρίνεις; Δεν νομίζετε ότι καταντά ιστορική ύβρις;

 Το ΠΑΣΟΚ σαν τρίτο κόμμα θα κληθεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον πρώτο. Τι θα κάνετε;

Σε Κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κ. Μητσοτάκη ή τον Α. Τσίπρα εμείς δεν συμμετέχουμε. Το λέμε και το εννοούμε. Δεν μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί όπως τη προηγούμενη οκταετία. Χρειάζεται αλλαγή πλεύσης. Δεν δεχόμαστε ότι αξίζει στους Έλληνες να μείνουν στον συμψηφισμό ποιος είναι τελικά χειρότερος από τους δύο.

Μπορεί το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ να σχηματίσει κυβέρνηση με την νεοφιλελεύθερη ΝΔ;

Η υπόθεση των μετεκλογικών εξελίξεων αφορά τα τρία κόμματα. Αυτά έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το περιεχόμενο του προγράμματος αφορά το κόμμα που θα εισηγηθεί το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε ότι μας αφορά δεν πρόκειται να προτείνουμε το πρόγραμμα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μια δέσμη επιλογών που να ταιριάζει στη δική μας αντίληψη για κυβέρνηση σταθερή και μακράς πνοής με σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. Εξάλλου ο μεν Α. Τσίπρας λέει ότι έχουμε κοινές θέσεις, ο δε Κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι αν χρειαστεί γίνεται και .. σοσιαλδημοκράτης.

Το πρόγραμμα του κόμματός σας (όπως και των δύο πρώτων) είναι πλουσιοπάροχο. Η εξέλιξη της οικονομίας μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον δικαιολογεί τις υποσχέσεις;

Κάνετε λάθος. Το πρόγραμμα μας δεν είναι πλουσιοπάροχο. Αντίθετα, είναι κοστολογημένο μέτρο – μέτρο. Για παράδειγμα το ΕΚΑΣ σε 300 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, η κατάργηση της μηδενικής διαφοράς στις συντάξεις και αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό κοστίζουν 1,1δις. Σκεφτείτε ότι η Κυβέρνηση θα εισπράξει πάνω από 6,5δις μόνο το αυξημένο ΦΠΑ. Υπάρχει, όμως, και μια πιο ουσιώδη διαφορά. Ότι εμείς δεν μπήκαμε στον πλειστηριασμό παροχολογίας χωρίς αντίκρισμα. Προτείνουμε θεσμικές και μόνο επιλογές που καθιστούν πραγματική την ανακατανομή του εισοδήματος και του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων τάξεων και στρωμάτων. Υπέρ των «μη προνομιούχων» της σημερινής εποχής.

Είσαστε υπέρ μίας συμφωνίας με την Τουρκία; Θα στηρίξετε μία παρόμοια συμφωνία ακόμη και αν είσαστε στην αντιπολίτευση;

Ποια συμφωνία; Γουρούνι στο σακί; Το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ ποτέ σε ολόκληρη τη διαδρομή του δεν ξέφυγε από τη γραμμή προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας. Η χώρα έχει σύνορα να υπερασπιστεί δίκαια, να διεκδικήσει πάντα με τους ισχύοντες κανόνες, συνθήκες να εφαρμόσει. Και με βάση αυτές τις προϋποθέσεις θα κριθεί η στάση μας σε κάθε περίπτωση. Είτε είμαστε στην Κυβέρνηση είτε στην Αντιπολίτευση.

 Σε περίπτωση που δεν πιάσετε  τους στόχους σας θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα σας;

Έχουμε νεοεκλεγμένο Πρόεδρο, μια νέα γενιά στελεχών στο προσκήνιο της παράταξης, μια δυναμική ανανέωσης της πολιτικής, ένα στοίχημα αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ μια νέα αφετηρία. Δεν πρόκειται να  χάσουμε τις εκλογές.

Μετά από τόσα  χρόνια στη «πρώτη γραμμή» της πολιτικής και κοντά σε σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες ποια είναι η προσωπική σας φιλοδοξία;

Είμαι από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα σταθερά και αδιάλειπτα παρών, πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Είμαι περήφανος για το κόμμα μου, τις αξίες που πρεσβεύει, τη δικαιωμένη ιστορικά συμβολή του στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Ταυτόχρονα από τη πρώτη στιγμή την πρώτη φωτεινή οκταετία του Δ. Μπέη αλλά και σε δεύτερη φάση ως υποψήφιος Δήμαρχος της Αθήνας είμαι παρών σε κάθε γωνιά, σε κάθε γειτονιά της πρωτεύουσας. Το ίδιο διεκδικώ να συνεχίσω αν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες με τιμήσουν άλλη μια φορά με τη ψήφο τους.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search