skip to Main Content

”Αντίπαλος μας η ΝΔ και ο τρόπος που κυβερνάται η χώρα”- Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023;

Προφανώς οι εκλογές γίνονται για να αποκτήσει η χώρα Κυβέρνηση. Και απ’ ότι φαίνεται, παρ’ ότι στις 25 Ιουνίου υπάρχει μια νέα αναμέτρηση με κενές κάλπες, το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου μας διαφωτίζει γι’ αυτό. Το ερώτημα, όμως, είναι αν η συντηρητική κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θα έχει ουσιώδη, ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Ρόλος τον οποίο φιλοδοξεί να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Και ίσως το διακύβευμα αυτό αποβεί κρίσιμο για την πορεία του τόπου καθώς με κυβέρνηση της ΝΔ τα επιγενόμενα δε φαίνονται θετικά.

Θα υπάρξει διαφοροποίηση των κριτηρίων με τα οποία ψήφισαν οι πολίτες στις προηγούμενες εκλογές σε σχέση με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου;  

Σε κάθε εκλογή υπάρχει διαφοροποίηση κριτηρίων. Π.χ. σε αυτή που θα γίνει σε λίγες μέρες δεν κυριαρχεί ο φόβος μήπως προκύψει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η πίεση που ασκούν η ΝΔ κυρίως αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει την ίδια δυναμική. Νομίζω ότι δε μπορεί στις λίγες μέρες που απομένουν να αναστραφεί άρδην η πορεία προς το νέο πολιτικό σκηνικό που δρομολογήθηκε τον Μάιο.

Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ποιος πρέπει να είναι ο στρατηγικός στόχος; 

Το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τη συγκυριακή αλλά και πολύχρονη είναι αλήθεια πτώση και απομόνωσή του, στη συνείδηση του λαού είναι πάντα μια μεγάλη παράταξη. Η νέα άνοδος του ποσοστού μας δεν είναι απλώς εφικτή. Είναι επιβεβλημένη για τη νέα ισορροπία που διαμορφώνεται στο σύστημα των πολιτικών δυνάμεων. νομίζω ότι η εκλογική μάχη για μας θα έχει νέα θετική έκβαση.

Ανατρέπεται αυτή η μεγάλη εκλογική διαφορά των 20 και πλέον μονάδων της ΝΔ από το δεύτερο κόμμα; 

Κανείς, βεβαίως, δε μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση αλλά νομίζω ότι το να καλυφθούν είκοσι μονάδες στις επόμενες λίγες ημέρες ανάγεται στη σφαίρα του φανταστικού.

Οι 9 περίπου μονάδες με τις οποίες είναι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πόσο δυσκολεύουν  τον αγώνα σας; 

Για μας, και θέλω να γίνει απόλυτα κατανοητό, ο αντίπαλος δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η προοπτική του. Είναι η ΝΔ και ο τρόπος που κυβερνάται η χώρα. Ζητούμε από τους εκλογείς να μας δώσουν τη δύναμη να ανταποκριθούμε αρχικά στο ρόλο της δομικής αντιπολίτευσης και εν συνεχεία της προοδευτικής διακυβέρνησης. 

Η ΝΔ σας κατηγορεί για ασάφειες στο φορολογικά σας πρόγραμμα και επικίνδυνα φορολογικά σχέδια βασιζόμενη σε δηλώσεις στελεχών του κόμματος σας. Έχει τελικά σαφή, κοστολογημένο, ρεαλιστικό φορολογικό πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;  

Πρόκειται για φαιά προπαγάνδα που κατασκευάζεται στα υπόγεια του Μαξίμου και που δυστυχώς ο Κ. Μητσοτάκης παρά το ότι εμφανίζεται ως «πανίσχυρος» επόμενος Πρωθυπουργός, όχι μόνο την υιοθετεί αλλά και την προβάλλει προσωπικά. Υιοθετεί κατασκευασμένα ψέματα. Εμείς προτείνουμε πραγματικές μειώσεις φόρων όπως αυτός του ΦΠΑ, του ΕΦΚ, της εργασίας, των οικογενειών με παιδιά. Αυτοί μειώνουν δεκάδες φόρους που έχουν συνολικό αντίκρισμα 2 δις και σε σχέση με τα 6 δις υπερέσοδα του ΦΠΑ που παίρνουν από την τσέπη των ευάλωτων, επιστρέφουν σε αυτούς ψιχία. Όσο για την κοστολόγηση εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε να πάμε τα προγράμματα στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Μπορώ να σας απαριθμήσω τουλάχιστο έξι πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ όπως είναι ο Σκυλακάκης, ο Χατζηδάκης, ο Πλεύρης, η Ασημακοπούλου, η Ζαχαράκη, ο Μαρκόπουλος, που κοστολογούν διαφορετικά ο καθένας και σε μια γκάμα από 4,7 δις ευρώ έως και 9 δις το δικό τους πρόγραμμα ετησίως. Αιδώς Αργείοι!

Εκλογική νίκη για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ποια θα είναι για εσάς προσωπικά; Και εκλογική ήττα; 

Ισχυροποίηση έτι περαιτέρω και σαφής άνοδος από το 11,5% χωρίς να προσδιορίζουμε ταβάνι. Η εκλογική ήττα απουσιάζει όχι μόνο από το πρόγραμμα αλλά κυριολεκτικά από το μυαλό μας. Αυτά που βλέπουμε, που ζούμε αυτές τις μέρες μιλάνε για νέα και πολύ σημαντική νίκ

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πήρε μόνο μία έδρα στην Α’ Αθήνας; Πόσο εφικτό είναι να πάρει και δεύτερη έδρα και από τι θα εξαρτηθεί; 

Η πολιτική μάχη στην Αθήνα και ευρύτερα στο Λεκανοπέδιο είναι σημαντική για το τελικό μας ποσοστό. Τη δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις και δε μετρούμε ποσοστά και έδρες. Θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Όσο για την Α’ Αθήνας, τίποτε δεν αποκλείεται αν το ταβάνι – που δε βάζουμε – ψηλώσει θεαματικά.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search