skip to Main Content

”Δεν σκοπεύουμε να πουλήσουμε την ψυχή μας στο διάβολο για μια καρέκλα”- Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη στην εφημερίδα Παραπολιτικά.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο κρίσιμα διακυβεύματα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών;

Το κρίσιμο διακύβευμα είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να κυβερνάται όπως στις δυο τελευταίες τετραετίες με καθεστωτικό τρόπο και με πολιτικές που ενώ δεν την  απαλλάσσουν από τις πολλαπλές κρίσεις αποβαίνουν τελικά σε βάρος των πιο αδύναμων στρωμάτων του πληθυσμού. Ή αν θα αλλάξει πορεία. Θα αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους της για να δημιουργήσει μια ανθεκτική  οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία. Η αλλαγή πορείας προϋποθέτει δημοκρατική ανατροπή του σημερινού αδιέξοδου σκηνικού. Αν με άλλα λόγια ο δεξιός καθεστωτισμός και ο αριστερός λαϊκισμός και τυχοδιωκτισμός θα δώσουν τη θέση τους σε μια σύγχρονη δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση

Γιατί η επιλογή των πολιτών να είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ; Τι καινούργιο προτείνει;

Προτείνει με τόλμη και ευθυκρισία αλλαγή του υποδείγματος της τρέχουσας πολιτικής. Ενός  υποδείγματος που με γνώμονα την ευρωπαϊκή εμπειρία υπερβαίνει την παραλυτική αυτοδυναμία της ΝΔ. Προκρίνει προγραμματικές συγκλίσεις πάνω σε ένα σύγχρονο και βιώσιμο πλαίσιο θέσεων και επιλογών. Και προπαντός ανατρέπει το συγκεντρωτικό, αναποτελεσματικό και μοντέλο διακυβέρνησης της χειραγώγησης των θεσμών και της εργαλειοποίησης του κράτους, οικοδομώντας στη θέση του καταρρέοντος δήθεν επιτελικού κράτους μια πραγματικά σύγχρονη, δημοκρατική και αποκεντρωμένη πολιτεία. Μια πολιτεία που φέρνει στο προσκήνιο την κοινωνία και τον ενεργό πολίτη. Γι’ αυτό ακριβώς απαιτείται απόφαση αλλαγής και όχι συντήρησης ή εναλλαγής των δύο δοκιμασμένων και αποτυχημένων πρακτικών διακυβέρνησης.

Ανάμεσα στο δίλημμα κυβέρνηση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το πρώτο κόμμα ή επαναληπτικές εκλογές, τι προτιμάτε εσείς προσωπικά;

Πιστεύω ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει ή να ακυρώνει τη λαϊκή ετυμηγορία, όταν μάλιστα αυτή εκφράζεται απολύτως αναλογικά με τη ψήφο των πολιτών. Οι εκλογές δεν αποτελούν ούτε σκόπελο για να τον ξεπεράσεις, ούτε διαδικασία που μπορείς να τον αγνοήσεις και να την περιφρονήσεις. Οι εκλογές της 21ης Μαϊου είναι ορόσημο και εμείς με απόλυτο σεβασμό στο σύνταγμα και τη λαϊκή εντολή θα επιδιώξουμε να σχηματιστεί βιώσιμη Κυβέρνηση προτείνοντας πρόγραμμα, σχήμα και τρόπο διακυβέρνησης στα κόμματα που έχουν σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στρατηγική. Προφανώς η πρόταση μας θα είναι σύμφωνη με την ανάγκη που περιέγραψα. Δεν σκοπεύουμε στο όνομα της όποιας καρεκλομαχίας για αξιώματα και θώκους να «πουλήσουμε τη ψυχή μας στο διάβολο».

Προτείνετε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Αν όχι αυτοί οι δύο, τότε ποιος;

Στον ευρύτατο χώρο των εκσυγχρονιστικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα ικανά και άξια να ηγηθούν με την προϋπόθεση της προγραμματικής συμφωνίας και με βάση ασφαλώς τα αποτελέσματα των εκλογών. Είπα και επαναλαμβάνω πρώτα η πολιτική και μετά τα πρόσωπα. Αυτή είναι η σωστή σειρά για να αλλάξει ρότα ο τόπος.

Ποια είναι η πρόταση σας για να κερδίσει η Αθήνα το στοίχημα της καθημερινότητας;

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η πλήρης και καθολική αποτυχία του δοκιμασμένου εδώ και πολλά χρόνια μοντέλου διακυβέρνησης. Μια Αθήνα με αβίωτο κέντρο και υποβαθμισμένες γειτονιές πληρώνει τα επίχειρα μιας πολιτικής δεκαετιών. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλον και ο Αθηναίος πολίτης είναι κυριολεκτικά ένας μοναχικός ιδιώτης σε μια ακυβέρνητη πολιτεία για να δανειστώ τον Στρατή Τσίρκα. Χρειάζεται επειγόντως όραμα, ολοκληρωμένο σχέδιο και κυρίως πρακτικές «εταιρικής διακυβέρνησης» από τους θεσμούς που διαθέτουν τους πόρους και τις δυνατότητες να το υλοποιήσουν. Η αλλαγή υποδείγματος θα φέρει ξανά την Αθηναία και τον Αθηναίο στο προσκήνιο και θα τον καταστήσει κύριο του εαυτού του και της ζωής του.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search