skip to Main Content

”Η ΑΘΡΟΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ” – Συνέντευξη στην REAL NEWS

Πως κρίνετε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως σήμερα κ. Σκανδαλίδη;

Προϊόντος του χρόνου, το αρχικά άτρωτο πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού άρχισε να εμφανίζει ρωγμές διαρκώς μεγαλύτερες και περισσότερες. Το επιτελικό κράτος βυθίστηκε στη διαχείριση της πανδημίας και των πυρκαγιών. Το φιλελεύθερο και κεντρώο προσωπείο σκοτείνιασε με τον ανασχηματισμό. Ο μεταρρυθμιστικός της οίστρος αναζητείται. Η Νέα Δημοκρατία αποκτά αργά αλλά σταθερά τα παραδοσιακά συντηρητικά της χαρακτηριστικά.

Και την Αξιωματική Αντιπολίτευση; Πολλοί στο κόμμα σας υποστηρίζουν ότι δε μπορεί να παίξει το ρόλο που της εμπιστεύτηκε ο λαός…

Και έχουν δίκιο. Ως Κυβέρνηση, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδοκιμάστηκαν καταλυτικά και τώρα ως Αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει κάκιστο βαθμό. Αμετανόητος για τις πρακτικές του, επαναλαμβάνει το διχαστικό και πολωτικό του ρόλο, τσαλαβουτά ιδεολογικά στο μεσαίο χώρο, ενώ συντηρεί τον λαϊκίστικο και τυχοδιωκτικό του λόγο. Είναι ένα αντιφατικό μόρφωμα που δεν περιποιεί τιμή στην αυθεντική δημοκρατική αριστερά.

Πως είδατε τη νίκη του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία; Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η συγκυρία ευνοεί το Κίνημα Αλλαγής…

Η νίκη του SPD σηματοδοτεί με τον πιο εμφατικό τρόπο την επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο της Σοσιαλδημοκρατίας. Η εποχή αλλάζει ριζικά και μου θυμίζει κατά κάποιο τρόπο την προοδευτική στροφή στην Ευρώπη στο τέλος της δεκαετίας του ’70. Αυτή τη φορά είναι σημαντικό ότι εκτός από μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών, και στο βορρά και στο νότο, και στην πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη με την εκλογή Μπάιντεν, γίνεται θεαματική προοδευτική στροφή. Για πρώτη φορά αμφισβητείται η παντοκρατορία του αγοραίου καπιταλισμού με τρόπο όχι θεωρητικό αλλά στην πράξη. Δείτε την οικονομική πολιτική Μπάιντεν και θα το αντιληφθείτε.

Στη χώρα μας όμως και για το Κίνημα Αλλαγής δε φαίνεται αυτή η στροφή να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις…

Συμφωνώ, αλλά να υπενθυμίσω ότι μερικές εβδομάδες πριν τις εκλογές το SPD φαινόταν δημοσκοπικά να καταρρέει. Και εδώ και οι αντίπαλοί μας έχουν συναίσθηση ότι η δεξαμενή των πολιτών στην οποία απευθύνεται η παράταξή μας είναι αναντίστοιχη με τις δημοσκοπικές μας επιδόσεις. Δεν είναι τυχαία η λυσσαλέα προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ να μας κρατήσουν καθηλωμένους. Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι και εδώ η αλλαγή και ο άνεμος που πνέει, βρίσκεται στον κοντινό μας ορίζοντα.

Σήμερα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αποφασίζει τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής σε λίγες βδομάδες. Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να περιμένουμε από τις κάλπες;

Περιμένω την αφύπνιση και την κινητοποίηση της λαϊκής μας βάσης που αποτελεί την ελπίδα μας για την ανατροπή του σημερινού πολιτικού τοπίου. Περιμένω την αθρόα συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών που κατά τη γνώμη μου θα ξεπεράσει τις 150.000. Περιμένω την επανάληψη της άψογης δημοκρατικής διαδικασίας που εμείς την διδάξαμε στη δημόσια ζωή για να την ακολουθήσουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Και την επόμενη μέρα τι περιμένετε;

Περιμένω η εκλεγμένη ηγεσία να κινητοποιήσει χωρίς χρονοτριβή την αθρόα προσέλευση, να ανασυγκροτήσει από τα κάτω την οργανωμένη μας βάση με διαδικασίες αυτοοργάνωσης. Και να προγραμματίσει μέσα σε ελάχιστες βδομάδες ένα δημοκρατικό Συνέδριο που θα αποφασίσει τη θεσμική συγκρότηση και την πολιτική μας μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Το Συνέδριο που θα αποφασίσει και τα κριτήρια συγκρότησης των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές. Είμαστε σε θέση να εμφανίσουμε 300 υποψηφίους κάτω των 40 ετών και να δημιουργήσουμε ισχυρή δύναμη πυρός.

Ήδη άρχισαν οι αντιπαραθέσεις. Άλλοι μιλούν για «νέα αλλαγή», άλλοι για «ολική επαναφορά» του ΠΑΣΟΚ, άλλοι κομίζουν κάτι νέο. Μήπως κυριαρχήσει η εσωστρέφεια και η προσωπική πόλωση;

Οι αντιπαραθέσεις θέσεων και πολιτικών προτάσεων ήταν πάντοτε και είναι το οξυγόνο για το χώρο μας και δε χρειάζεται να θυμίσω πόσες φορές βγήκε πιο δυνατός από παρόμοιες διαδικασίες. Αυτή τη φορά μάλιστα γίνονται και σε ένα πλαίσιο συμφωνημένης στρατηγικής που συνιστά η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική μας ταυτότητα και η αυτόνομη πορεία. Εξ’ άλλου, δεν έχω ακούσει κανένα υποψήφιο να είναι εναντίον της αλλαγής ή να απεμπολήσει την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ ή να μην επικαλείται την ανανέωση. Το θέμα είναι οι διαφορετικές απόψεις και προτάσεις να μπορούν να συντίθενται σε ένα πλαίσιο πολιτικής ενότητας.

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα στην πράξη;

Την εγγυάται και την επιβάλλει η λαϊκή βάση και το σύνολο των στελεχών της παράταξης από το ένα άκρο της χώρας ως το άλλο. Όχι ενότητα επίπλαστη και στα λόγια. Αλλά στην πράξη που απεικονίζεται στο ύφος και το ήθος της αντιπαράθεσης. Η κοινή δέσμευση ότι όλοι θέλουμε να κάνουμε ένα άλμα μπροστά και ότι τη Δευτέρα ενωμένοι θα το επιχειρήσουμε όλοι μαζί. Η ενότητα είναι αυτή που θα φέρει τη συσπείρωση στην κάλπη του Δεκεμβρίου.

Κύριε Σκανδαλίδη, είστε ιστορικό στέλεχος με μακρόχρονη εμπειρία και διαδρομή. Αν σας ρωτούσε σήμερα ο επόμενος Πρόεδρος τι απαίτηση έχετε προσωπικά από αυτόν τι θα του λέγατε;

Θα του έλεγα ευθαρσώς: «Δεν έχεις την πολυτέλεια του χαμένου χρόνου, δεν σου περισσεύει ούτε μια μέρα. Θα κριθείς στους αμέσως επόμενους μήνες και στο εκλογικό αποτέλεσμα».

Και αυτό τι προϋποθέτει;

Ότι από τώρα πρέπει να μας πουν τι θα κάνουν από τη Δευτέρα το πρωί. Πάνω σε ποιο αφήγημα, με ποιες αρχές και διαδικασίες θα διασφαλιστεί η αναγέννηση της παράταξης. Πως θα μετατρέψουμε την αθρόα προσέλευση στις κάλπες σε πολιτική δύναμη καταλύτη για το εκλογικό αποτέλεσμα και τους πολίτες σε πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search