skip to Main Content

”Η ΕΣΧΑΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ” – Άρθρο για το ΒΗΜΑ της Κυριακής

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσίευσε το «ΒΗΜΑ» την περασμένη Κυριακή κυριολεκτικά τάραξε τα νερά της ακινησίας στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Η σοβαρή υποχώρηση του δικομματισμού ή του συστήματος «των 1,5 κομμάτων» όπως τον αποκαλούν ορισμένοι σε ακόμη μικρότερα ποσοστά (μικρότερα του 50% στην πρόθεση ψήφου) καθιστά ακόμη και στην αναγωγή του αδύνατο τον σχηματισμό αυτοδύναμης πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές. Είναι η πρώτη βαθιά ρωγμή στο σύστημα εξουσίας που εγκαθιδρύθηκε από τις εκλογές του 2019. Παράλληλα η αναγωγή της πρόθεσης ψήφου του Κινήματος Αλλαγής (9,8%) το φέρνει στο 13%. Αλλά το σημαντικότερο εύρημα είναι ο σχεδόν διπλασιασμός της δεξαμενής στην οποία απευθύνεται (45% δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να το ψηφίσουν). Έτσι, ο χώρος επανέρχεται για πρώτη φορά εν δυνάμει στα προ του 2012 επίπεδα.

Ο δρόμος μέχρι τις εκλογές δεν είναι εύκολος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την αλλαγή του το ΠΑΣΟΚ την επιχειρεί από τότε που ως «αποδιοπομπαίος τράγος» των μνημονίων συρρικνώθηκε σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά. Οι διαδοχικές απόπειρες με την «Ελιά» τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη», το «Κίνημα Αλλαγής» δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως, απέναντι στον κίνδυνο εξαφάνισης του 2015 η άνοδος και η σταθεροποίηση του 2019 υπήρξε σημαντικό βήμα που πρέπει να πιστωθεί στη Φ. Γεννηματά.

Η συνεχής απαξίωση είτε από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά, ενός χώρου που φάνηκε να ξεπερνιέται ιστορικά. Η περιφρονητική αναφορά στο «ΚΚΕ του Κέντρου». Ο συστηματικός διεμβολισμός και η προσπάθεια προσεταιρισμού στελεχών. Η επιμονή να αποδεχτούμε ως οριστικό γεγονός ότι στην καλύτερη περίπτωση είμαστε ένα κόμμα – συμπλήρωμα στο νέο δικομματισμό. Ήδη μετά τη δημοσκόπηση και όσες ακολούθησαν που την επιβεβαιώνουν άρχισαν να λέγονται και να γράφονται ότι η άνοδος είναι συγκυριακή, η εκλογική παρουσία των υποψηφίων είναι άνευ περιεχομένου, ο χώρος θα επανέλθει στα ίδια μόλις περάσει η συγκινησιακή φόρτιση από την απώλεια της Προέδρου…. Είναι ο φόβος της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο υπαρκτό πια ενδεχόμενο ενός άλματος προς τα εμπρός του Κινήματος Αλλαγής. Και έτσι ήρθαμε ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις ερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Η ευθύνη που αναλαμβάνουν κυρίως οι επίδοξοι αρχηγοί της παράταξης, αλλά και όλοι εμείς, είναι τεράστια. Το πως θα πορευτούμε στις κάλπες του Δεκεμβρίου αλλά και στον λίγο χρόνο που απομένει ως τις επόμενες εθνικές εκλογές καθίσταται ζήτημα υπαρξιακό για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Δεν αντέχει η παράταξη και άλλες μάχες εκ του συστάδην και άλλη αναμέτρηση με μονοψήφια ποσοστά. Είναι η έσχατη ευκαιρία να επανέλθουμε στις ράγες που οδηγούν στην αναγέννησή της.

Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις υπάρχουν και είναι πια ευανάγνωστες. Τόσο οι ευρύτερες διεθνείς και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις με την επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας στο προσκήνιο όσο και οι εθνικές που αποτυπώνονται στις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης. Οι έξη υποψήφιοι Πρόεδροι που καταλαμβάνουν όλο το φάσμα και το εύρος της παράταξης τόσο πολιτικά όσο και ηλικιακά οφείλουν χωρίς περιστροφές να αποδεχτούν τα αυτονόητα:

– Ότι για να γίνουμε ξανά πλειοψηφικό ρεύμα δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε τα δυο κύρια δομικά χαρακτηριστικά μας. Είμαστε ταυτόχρονα δύναμη νέας αλλαγής και μεταρρύθμισης και ταυτόχρονα δύναμη υπεύθυνης και ικανής διακυβέρνησης. Καμία από τις δυο σημαίες μας δεν έχουμε δικαίωμα να υποστείλουμε σε βάρος της άλλης.

– Ότι οφείλουμε να απευθυνθούμε στο σύνολο της δεξαμενής του 45% που μας ακούει. Και σ’ αυτή που μπορούν να επαναπατριστούν από τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και στους ψηφοφόρους της αποχής ή των νεών γενιών και των παραγωγικών ηλικιών. Εμείς κυρίως στη χώρα εκφράζουμε το μέτωπο των ριζοσπαστικών τομών που απαιτεί η νέα εποχή και του ορθολογισμού απέναντι στο κάθε είδους λαϊκισμό δεξιό και αριστερό. Δεν μας περισσεύουν τα εκλογικά ακροατήρια.

– Ότι η ενότητα πριν και μετά την εκλογή του Προέδρου είναι κυριολεκτικά όρος επιβίωσης και ανάταξης που σημαίνει ότι όλοι μαζί θα επιχειρήσουμε το άλμα προς τα εμπρός γιατί τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν τους έχουμε κλείσει οριστικά και όχι σε βάρος μιας ιστορικά δικαιωμένης διαδρομής.

– Ότι θα είναι σαφές για όλους ποια παράταξη προτείνουν και πως από τη Δευτέρα μετά την εκλογή θα γίνει η βάση του Κινήματος πρωταγωνιστής σε μια νέα σύγχρονη και θεσμικά κατοχυρωμένη μορφή συλλογικής και δημοκρατικής οργάνωσης. Δεν θα παραλάβουν «γουρούνι στο σακί».

– Ότι κανείς δεν βολεύεται στην ύπαρξη ενός μικρού κόμματος εξαρτημένου από τις διαθέσεις του γλίσχρου σημερινού δικομματισμού αλλά πιστεύει ότι είναι ιστορική αναγκαιότητα ένα «διάδοχο ΠΑΣΟΚ». Ένα κυριολεκτικά νέο ΠΑΣΟΚ να καθορίσει αποφασιστικά την είσοδο της χώρας στην νέα εποχή.

Οι μέρες, οι βδομάδες, οι λίγοι μήνες που θα ακολουθήσουν θα κρίνουν το εγχείρημα αυτή τη φορά οριστικά. Η έσχατη ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search