skip to Main Content

”ΝΕΑ ΚΑΠ : ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΧΑΜΕΝΗ;” – Άρθρο στη Ναυτεμπορική

Η χώρα έχει εν δυνάμει στα ταμεία της 20-22δις Ευρώ από τη νέα ΚΑΠ (2021-2027) αλλά δεν διαθέτει στοιχειώδες σχέδιο αξιοποίησης τους.

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που διατείνεται ότι διαθέτει η Κυβέρνηση και το οποίο υποτίθεται ότι καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συνιστά σοβαρή πρόταση. Ο διάλογος που επιχειρήθηκε έγινε επί γενικών αρχών και θέσεων χωρίς καμία ιδιαίτερη σημασία.

Κι όμως, είμαστε σε μια εποχή που οι προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνοντας ολοκληρωμένους απολογισμούς της χρήσης της προηγούμενης περιόδου (2014-2020) υποδέχονται τους πόρους της νέας ΚΑΠ. Εδώ πέρα από τα συνεχιζόμενα έργα σε διάφορους τομείς αδυνατούμε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα συνολικό, κοστολογημένο και ιεραρχημένο πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί επιπλέον οι διαδοχικές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν προχώρησαν θεσμοθετημένες δομικές αλλαγές, ούτε αυτές που υπαγορεύουν οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Έτσι ο κρίσιμος τομέας για την ανάπτυξη της χώρας, ο αγροδιατροφικός και μεταποιητικός ουσιαστικά παρέμεινε στάσιμος. Δεν εξελίχθηκε όπως θα μπορούσε και επιβαλλόταν από τις περιστάσεις σε ατμομηχανή της ανάπτυξης.
Ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας που ήρθε στο προσκήνιο ο πρωτογενής τομέας και συνδέεται αποφασιστικά με τα μείζονα προβλήματα της διατροφικής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής η χώρα πορεύεται και εδώ χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική, χωρίς γενναίες και επιβαλλόμενες από τα πράγματα αποφάσεις. Πορεύεται την πεπατημένη.

Πιο συγκεκριμένα:

1ο Απουσιάζει οποιοσδήποτε περιφερειακός σχεδιασμός για τις ανάγκες και τους στόχους της παραγωγής, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, για τη προβολή και την επικοινωνιακή στήριξη του τοπικού προϊόντος

2ο Δεν προωθεί τις οργανώσεις των παραγωγών. Και την στήριξη των εξαγωγών και των εθνικών προϊόντων που συνιστούν την ταυτότητα της χώρας μέσα από συγκροτημένες πρωτοβουλίες και προγράμματα.

3ο Δεν ενισχύει θετικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε επίπεδο ατομικής και συλλογικής αγροτικής παραγωγής, ώστε να μειώσει δραστικά το κόστος.

4ο Δεν επενδύει στη διατροφική επάρκεια των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών ενισχύοντας και προβάλλοντας την ποιότητα.

5ο Δεν αντιμετωπίζει δραστικά το μειονέκτημα του μικρού και τεμαχισμένου κλήρου μέσα από αποδόσεις, συμπράξεις, συνεταιριστικές πρακτικές που αυξάνουν την παραγωγικότητα του προϊόντος.

Επιπλέον η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό, το περιβάλλον, τον πολιτισμό που θα δώσει την εικόνα μιας ολικής ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών απουσιάζει από τους σχεδιασμούς της Κυβερνητικής πολιτικής.

Οι πρακτικές του παρελθόντος που κρατούν καθηλωμένη τη συμβολή του αγροτικού τομέα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας θα έπρεπε να έχουν παραγκωνιστεί στην αξιοποίηση των πόρων της νέας ΚΑΠ. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι η εμμονή φραστικά στον μεταρρυθμιστικό οίστρο που συνέχει την Κυβέρνηση και κονταροχτυπιέται με την πρακτική του βλέποντας και κάνοντας, μπορεί να αποδώσει οποιουσδήποτε θετικούς καρπούς. Δυστυχώς η νέα ΚΑΠ κάτω απ΄αυτή τη λογική φοβάμαι ότι άλλη μια ευκαιρία θα πάει χαμένη.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search