skip to Main Content

”Οι καιροί δεν περιμένουν” – Άρθρο Κώστα Σκανδαλίδη στα ΝΕΑ

Ο Πρωθυπουργός ψάχνει την κατάλληλη γι΄αυτόν ώρα να προκηρύξει εκλογές, που φαίνονται αρκετά πιθανές τον Οκτώβριο. Εντείνει τις πρωτοβουλίες του να περιορίσει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην επιτρέψει τον επαναπατρισμό κεντρώων δυνάμεων που τον ψήφισαν συγκυριακά ως «αντιτσίπρα». Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμμένει στον πολύ μακρινό και άπιαστο στόχο του πρώτου κόμματος γνωρίζοντας καλά ότι αν υπάρξει θεαματική ανατροπή πιο εύκολο είναι να συμβεί ανάμεσα στο 2ο και το 3ο κόμμα. Και οι δυο στρατηγικές επιδεικνύουν ένα τόνο αυτάρκειας που δεν εφάπτεται της σημερινής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες της χώρας και τα αξεπέραστα προβλήματα και αδιέξοδα των πολιτών της.

Το ΠΑΣΟΚ επανάκαμψε ισχυρό. Απόκτησε μια σταθερή βάση που, όπως και να τη μετρήσεις δημοσκοπικά ξεπερνά με αναγωγή το 15% και που στη συνεχώς αυξανόμενη πίεση αντιστέκεται σθεναρά. Το Κίνημα εν όψει των εκλογών διαθέτει μεγαλύτερη δυνατότητα ανατροπής πρώτο γιατί απευθύνεται αναλογικά σε μεγαλύτερη δεξαμενή δυνητικών νεών ψηφοφόρων και δεύτερο γιατί εμφανίζει έμπρακτα εικόνα όχι μόνο συσπείρωσης αλλά και ριζικής ανανέωσης. Κάτι που το γερασμένο πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης έχει απόλυτη ανάγκη. Η προσπάθεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσουν, που περιορίζεται ουσιαστικά στην εκλογή Γραμματέα, δεν έχει καμία σχέση με τη δυναμική μαζικής εισροής στελεχών της νέας γενιάς που συγκροτούν αυτή τη στιγμή τον κορμό και τη βάση του Κινήματος.

Με την εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε η μεταβατική φάση που οδήγησε στην οργανωτική συγκρότηση του ΠΑΣΟΚ στις υπάρχουσες δομές του. Ενώ παράλληλα συνεχίζεται η δυναμική της αυτοοργάνωσης στο στόχο να υπάρξουν ομάδες πρωτοβουλίας σε κάθε γεωγραφικό κλαδικό και κοινωνικό χώρο. Ο Ν. Ανδρουλάκης σε όλη του τη διαδρομή στάθηκε πάντα με επιμονή στην ανάγκη ενός σύγχρονου θεσμικού κόμματος που να εκφράζει τις ανάγκες μιας νέας εποχής. Να σχεδιάσει την αναγέννηση της παράταξης, να φέρει ξανά στο προσκήνιο τη συλλογική της υπόσταση, να δώσει νέο οξυγόνο στην πολιτική και κοινωνική αντιπροσώπευση. Είναι η ώρα να γίνει πράξη αυτή η επαγγελία, με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Γίνεται σε μια συγκυρία όπου ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και πιεστικός. Η χώρα αντιμετωπίζει σίριαλ πολλαπλών κρίσεων και κινδύνων. Η προεκλογική περίοδος είναι σε πλήρη εξέλιξη. Επείγει να ανοίξει η πολιτική συζήτηση στα νέα όργανα από την κορυφή έως τις ομάδες πρωτοβουλίας. Για τους νέους στόχους την προεκλογική στρατηγική και τις αντιπαραθέσεις με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τις βασικές κατευθύνσεις της σοσιαλδημοκρατικής μας πρότασης. Το νέο αφήγημα για τη χώρα και η προοπτική μιας άλλης πορείας. Κατεύθυνση είναι αυτή τη φορά τις εκλογές να μην τις διεξάγουν μόνο τα ισχυρά και πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια. Αλλά μετά από πολλά χρόνια να εμφανιστεί ξανά ανανεωμένο και δυνατό το συλλογικό ΠΑΣΟΚ. Αυτό που θέτει στόχους. Αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες. Επικοινωνεί τις θέσεις και τις προτάσεις του. Επικυρώνει την ενότητα και την πολιτική του αυτονομία. Συνθέτει απόψεις, τάσεις και ενώνει εποχές και γενιές.

Ταυτόχρονα επείγει η δικτύωση στο πλαίσιο του ψηφιακού κόμματος κατά τόπο, κλάδο, κοινωνικό χώρο ενός Κινήματος πολιτών με βάση καταρχάς τη δεξαμενή των εκατοντάδων χιλιάδων που αθρόα προσήλθαν στις κάλπες του Δεκεμβρίου και του Μαΐου. Να γίνει ο ιμάντας της προεκλογικής κινητοποίησης. Το Κόμμα – σύγχρονος πολιτικός θεσμός και το Κίνημα – δημοκρατικών πολιτών που θα μεγιστοποιήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσουν οριστικά την απαρχή της αναγέννησης και της οριστικής επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο των τωρινών και μελλοντικών εξελίξεων. Οι καιροί δεν περιμένουν. Είναι η ώρα της συσπείρωσης και της προγραμματισμένης δράσης από τα κάτω. Η δύναμη πυρός που μπορούμε να διαθέσουμε για τις εκλογές είναι προϋπόθεση για τη μεγάλη ανατροπή. Και αφήστε τους δημοσκόπους και τις δημοσκοπήσεις να βάζουν ταβάνι στους στόχους μας.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search