skip to Main Content

”Ο λαός στις εκλογές να πάρει Απόφαση Αλλαγής” – Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη για την Εφημερίδα Των Συντακτών

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών; Μητσοτάκης ή Τσίπρας, λέει η ΝΔ. Προοδευτική διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ αξιολογεί αρνητικά τόσο το έργο της σημερινής Κυβέρνησης, όσο και της προηγούμενης. Αρνείται να μπει στη λογική «αυτοδύναμη ΝΔ ή πολιτική αστάθεια» που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το ερμηνεύει Μητσοτάκης ή χάος. Όπως αρνείται να αποδεχθεί το είδος της προοδευτικής διακυβέρνησης του Α. Τσίπρα που αφού πέρασε διάφορα στάδια κατέληξε ακόμη και σε κυβέρνηση ανοχής, καθώς στηριζόταν σε σύμπραξη κομμάτων με διαφορετικούς στρατηγικούς προσανατολισμούς. Εμείς λέμε ότι ο λαός πρέπει να πάρει μια απόφαση αλλαγής. Να αρνηθεί τις αποτυχημένες πρακτικές της τελευταίας οκταετίας και να δρομολογηθεί ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής με Κυβερνήσεις συνεργασίας.

Το κόμμα σας έχει ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας Κυβέρνησης  συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή. Πως θα συμβεί αυτό, αν ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί που βάζει για τα πρόσωπα ο κ. Ανδρουλάκης;

Γίνεται μια άγονη και εν πολλοίς παράλογη συζήτηση που αφορά τα κουκιά της δημοκρατικής νομιμοποίησης της επόμενης κυβέρνησης και όχι τις πραγματικές αντιθέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων που θα την συναπαρτίζουν. Αν οι δυο πρώτες εντολές σχηματισμού κυβέρνησης επιστραφούν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ σεβόμενο τη συνταγματική επιταγή θα προτείνει τη δική του εκδοχή όπως έχει υποχρέωση. Θα επιχειρήσει μια προγραμματική συμφωνία με βάση την οποία θα μπορούσε να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση με κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και δυνατότητα να επιχειρήσει τις αναγκαίες ανατροπές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δύσκολες περιστάσεις που βιώνει η χώρα.

 Με τη ΝΔ υπάρχει περίπτωση να συγκυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ;

Χωρίς περιστροφές μια Κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορεί  να αφορά ούτε τις ακροδεξιές δυνάμεις, ούτε τους θιασώτες της επιστροφής της δραχμής, ούτε ένα κόμμα που έχει μια αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση. Άρα η επόμενη μέρα σε ότι αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας αφορά τα τρία κόμματα και όσα ενδεχομένως προκύψουν από τις εκλογές και έχουν στρατηγική σύμπλευση για την πορεία της χώρας. Προφανώς στην προγραμματική συμφωνία δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συμπεριληφθούν θέσεις και πρακτικές αδιαφάνειας, χειραγώγησης  θεσμών, αυτόχρημα αντιλαϊκών πολιτικών. Εδώ ακριβώς εστιάζεται η αντίθεση μας στον τρόπο διακυβέρνησης της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

 Από την άλλη, θα έδινε διέξοδο, για να μην πάμε σε δεύτερες εκλογές, μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή της Βουλής;

Όταν μια Κυβέρνηση ισχυρής αυτοδυναμίας όπως είναι η ΝΔ των 156 βουλευτών αποδεικνύεται παραλυτική στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων, είναι δυνατό μια Κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας που στηρίζεται στην ανοχή κομμάτων που έχουν επιλέξει άλλο δρόμο για τη χώρα να μπορεί να διασφαλίσει τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται; Νομίζω ότι ο Α. Τσίπρας αναγκάστηκε από τα πράγματα να προβάλλει αυτό το ενδεχόμενο ως απόρροια της αρχικής του πρότασης για προοδευτική Κυβέρνηση. Αυτό, βέβαια, με κανένα τρόπο δεν δικαιολογεί την απαράδεκτη και αντικοινοβουλευτική  φρασεολογία περί «τερατογένεσης» που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός. Ενδεικτικό της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής του νοοτροπίας.

Στο προγραμματικό σκέλος, ποιες είναι επιγραμματικά για εσάς οι κορυφαίες προτεραιότητες, οι οποίες δίνουν το στίγμα του ΠΑΣΟΚ;

Απέναντι στην αδιέξοδη πολιτική της ΝΔ που οδηγεί σε φτωχοποίηση την κοινωνία, αναπαράγει  ένα αναπτυξιακό μοντέλο χωρίς προοπτική, εμείς προτείνουμε πολύ συγκεκριμένες αλλαγές. Κατ’ αρχή  άλλη εντελώς διαφορετική κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Μια κατανομή που θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση, την πράσινη ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, την περιφερειακή ανασύνταξη της χώρας. Προτείνουμε άλλη φορολογική πολιτική και κατανομή με βάση την προοδευτική ενιαία κλίμακα για τα εισοδήματα, την αναλογική κατανομή των βαρών και την θεαματική ελάφρυνση των έμμεσων φόρων που καταδυναστεύουν τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Κοινωνικό Κράτος με διαφορετικές προτεραιότητες για το ΕΣΥ, τις συντάξεις τη διαμόρφωση των μισθών. Και, βέβαια, μια θεσμική ανασυγκρότηση της δημοκρατίας  με βαθιές αλλαγές στο κράτος, την αυτοδιοίκηση και την εταιρική διακυβέρνηση. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντικατάσταση  του επιτελικού κράτους και τον σχηματισμό μιας σύγχρονης, ψηφιακής, αποκεντρωμένης και δημοκρατικής πολιτείας. Με αιχμή τα προβλήματα της νέας γενιάς, την κοινωνική στέγη, την ενεργειακή δημοκρατία, όπως με σειρά προγραμματικών επεξεργασιών προτείνει σταθερά το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του σε κάθε ευκαιρία. Μια πολιτική του συγκεκριμένου με γνώμονα  λύσεις δοκιμασμένες και σύγχρονές στον ευρωπαϊκό χώρο.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search