skip to Main Content

”Ο A. Τσίπρας εκπροσωπεί το ξεπερασμένο χθες, ο Κ. Μητσοτάκης το αδιέξοδο σήμερα” – Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη στη Realnews

Κύριε Σκανδαλίδη, δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις στην υπόθεση των υποκλοπών. Θεωρείτε ότι θα πάμε στις εκλογές με ένα τέτοιο ζήτημα σε εκκρεμότητα;

Νομίζω ότι οι εξελίξεις εδώ και έξι μήνες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ο Πρωθυπουργός κήρυξε ένα καταναγκαστικό σιωπητήριο στους θεσμούς που ελέγχει το κόμμα του, στην ΕΥΠ, στις επιτροπές της Βουλής παντού. Μόλις η ΑΔΑΕ δια του Προέδρου της κατάφερε στοιχειωδώς να πράξει το καθήκον της εξαπέλυσαν ένα καταιγισμό προσωπικών κατηγοριών. Και στη Βουλή για άλλη μια φορά παίχτηκε ένα θέατρο σκιών που δεν τιμά τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα με τον τρόπο που διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Κ. Μητσοτάκης και ο Α. Τσίπρας. Και η Δικαιοσύνη κινείται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κάνουν ότι μπορούν να συγκαλύψουν την υπόθεση τουλάχιστο μέχρι τις εκλογές.

Εκλογές με τον Νίκο Ανδρουλάκη υπόλογο για λόγους εθνικής ασφάλειας;

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή έμεινε αποφασιστικά προσηλωμένος σε μια θεσμική στάση. Προσέφυγε στη Βουλή, στη Δικαιοσύνη, στα ευρωπαϊκά όργανα. Ανέδειξε την ευθύνη του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης χωρίς εξαλλότητες, χωρίς μετάθεση του προβλήματος, με προσήλωση στους κανόνες της δημοκρατίας η οποία βρίσκεται μπροστά σε κυνική κατάχρηση εξουσίας που συνιστά θεσμική εκτροπή. Δεν ενέδωσε στον πειρασμό να αξιοποιήσει ένα μείζον πρόβλημα δημοκρατίας είτε για προσωπικούς είτε για προεκλογικούς σκοπούς. Ο λαός βλέπει και μπορεί να κρίνει ποιος χειραγωγεί και ποιος προασπίζεται τους θεσμούς.

Φοβάστε ότι τυχόν συγκυβέρνηση του κόμματός σας με τη ΝΔ μετεκλογικά, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα εκβιασμού, όπως ισχυρίστηκε η κα. Τσαπανίδου και εμμέσως αποδείχθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη ψευδαίσθηση ότι μπορούν να παίξουν πίνγκ πόνγκ με το ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά το μπαλάκι ήρθε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως το συνηθίζει ο κατ’ εξοχή εκφραστής του λαϊκισμού στον τόπο μας, το κάνει με τον χυδαίο και χοντροκομμένο τρόπο. Χθες ο Πρωθυπουργός έλεγε όποιος ψηφίζει Ανδρουλάκη βγάζει Τσίπρα στις εκλογές. Σήμερα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέει ότι εκβιαζόμενος ο Ανδρουλάκης θα συνεργαστεί με τον Μητσοτάκη. Είναι η αλαζονεία αυτών που νομίζουν ότι η πολιτική στη χώρα δεν έχει νόημα αν δεν εξυπηρετηθούν οι προσωπικές τους επιδιώξεις.

Με ποια κόμματα θα μπορούσατε να συζητήσετε την επομένη των εκλογών και σε ποια βάση;

Ακριβώς η βάση της συζήτησης είναι η ταμπακιέρα. Εμείς πιστεύουμε στην αξία της λαϊκής ετυμηγορίας και δεν απαξιώνουμε την πρώτη εκλογή στην οποία ούτε η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται μέχρι τώρα θα είναι πρώτο κόμμα. Και οι δυο αρχηγοί ισχυρίζονται ότι μόνο αν πετύχουν τον προεκλογικό τους στόχο θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Άρα δεν επιθυμούν συνεργασίες. Το ΠΑΣΟΚ σεβόμενο το Σύνταγμα θα πάρει την εντολή και αν ο λαός του δώσει τη δύναμη ενός ισχυρού διψήφιου ποσοστού θα προτείνει το σχηματισμό κυβέρνησης στη βάση ενός προγράμματος αλλά και με τις δημοκρατικές εγγυήσεις αλλαγής του τρόπου διακυβέρνησης.

Προεκλογικά, θα μπορούσε να γίνει τέτοια συζήτηση, όπως ζητούν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

Ποια συζήτηση να γίνει; Αυτή που προοιωνίζεται η λασπομαχία του αγώνα των αρχηγών; Έχει κανένα κόμμα από τα δύο τη διάθεση να μιλήσει νηφάλια για την επόμενη μέρα; Εμείς ήδη καταθέσαμε τόσο την προγραμματική μας πρόταση, όσο και τη στρατηγική μας. Και σε πείσμα της διπλής πίεσης που δεχόμαστε θα δώσουμε τη μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας και τις προτάσεις μας για ζέοντα προβλήματα που την απειλούν αν συνεχίσει να κυβερνάται με τον τρόπο που κυβέρνησαν οι δυο μονομάχοι. Το λέω και το επαναλαμβάνω συνεχώς. Ο Α. Τσίπρας εκπροσωπεί το ξεπερασμένο χθες και ο Κ. Μητσοτάκης το αδιέξοδο σήμερα. Αυτόνομη πορεία και δημοκρατική ανατροπή ενάντια στον καθεστωτισμό τους για να διεκδικήσουμε ισχυρή εντολή. Το ΠΑΣΟΚ βλέπει μπροστά και αλλιώς.

Ζήτημα προσώπων θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Συγκυβέρνηση με ποιον πρωθυπουργό;

Στις εκλογές είτε το θέλουν είτε όχι κρίνονται και πρόσωπα και προγράμματα και πρακτικές. Η λαϊκή ετυμηγορία θα αποφασίσει το ρόλο του κάθε κόμματος την επόμενη μέρα και άρα και την τύχη των προσώπων. Αν η εντολή που θα πάρουμε είναι ισχυρή και μπορούμε να διεκδικήσουμε ρόλο πρωταγωνιστή όλα όσα ανέφερα πριν θα τα δούμε στη πράξη. Αν παρ’ ελπίδα ο λαός αποφασίζει, που δεν το πιστεύω, διαφορετικά ας συγκυβερνήσουν οι δυο τους. Εμείς βολικοί εταίροι δεν γινόμαστε. Πάντως να ξέρουν ότι στις επιδιώξεις τους λογαριαάζουν χωρίς τον ξενοδόχο που είναι ο λαός και θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Βλέπετε ενδεχόμενο κυβέρνησης ειδικού σκοπού, και αν ναι, με ποιο αντικείμενο;

Κυβερνήσεις Εθνικής Ενότητας συγκροτούνται μόνο σε συνθήκες αξεπέραστης κρίσης. Και σ’ αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ ιστορικά έχει αποδείξει ότι είναι μια παράταξη εθνικής ευθύνης. Εμείς δεν αφήνουμε να καταρρεύσει η χώρα χάριν του όποιου συμφέροντος. Μόνο τότε και μόνο για ειδικό σκοπό και συγκεκριμένο χρόνο.

Υπάρχει τρόπος απομάκρυνσης του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη από τις εθνικές εκλογές; Και ποιος;

Ελπίζω ότι στην τελική συζήτηση στη Βουλή θα υπάρξει πρώτο αρραγές μέτωπο και δεύτερο διατάξεις που δεν θα μπορούν να προσβληθούν συνταγματικά. Θεωρώ μέγα λάθος της Κυβέρνησης που στη διαμόρφωση της πρότασης δεν έβαλε εξ αρχής τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να μη γίνεται άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης. Αλλά, είπαμε, η δημοκρατία δεν είναι το φόρτε της.

Τέλος, κύριε Σκανδαλίδη πως κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή για να μη νομιμοποιήσει αποφάσεις της «έκπτωτης κυβέρνησης» ;

Τι να πω; Πρακτικές που αντί να ενισχύουν υποβαθμίζουν τους θεσμούς και τραυματίζουν τη δημοκρατία. Συμβάλλουν απλώς στην περαιτέρω όξυνση και επικράτηση του τοξικού κλίματος. Νομίζω ότι επιδιώκει να συσπειρώσει το χώρο του. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι, από την μονότονη επανάληψη του ίδιου έργου αλλά σε άλλες εποχές. Η ιστορία σπάνια επαναλαμβάνεται.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search