skip to Main Content

”Συνέδριο Αναγέννησης” – Άρθρο Κώστα Σκανδαλίδη στο ΚΑΡΦΙ

Το Συνέδριο του Κινήματος μας ολοκληρώνει με τη διεξαγωγή και τις αποφάσεις του την πρώτη και πολλαπλώς χρήσιμη μεταβατική φάση στην αναγεννητική πορεία της παράταξης. Το πρώτο βήμα έγινε με την υπογραφή 280.000 πολιτών στην εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη. Μια δυναμική επανεκκίνηση. Το δεύτερο έγινε με τη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα εκλογή οργάνων σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο όπου μια νέα γενιά στελεχών ανανεώνει την σπονδυλική στήλη του Κινήματος, ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του, όχι ερήμην της λαϊκής μας βάσης. Μιας βάσης που με τη ρωμαλέα συμμετοχή 180.000 μελών υπέγραψε και το όνομα με το οποίο επιθυμεί να προχωρήσει από εδώ και πέρα. Εντωμεταξύ τόσο η πολιτική μας παρουσία και παρέμβαση όσο και οι δημοσκοπικές επιδόσεις δεν αποδείχθηκαν ένα συγκυριακό φαινόμενο αλλά αποτελούν συστατικό στοιχείο μιας ανατροπής που βρίσκεται σε εξέλιξη στους ευρύτερους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ και ο ήλιος του χωρίς ούτε κατά διάνοια να απεμπολούν τον πολυσυλλεκτικό και ευρύτερο χαρακτήρα του Κινήματος Αλλαγής επιστρέφουν δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο ταράζοντας τα νερά του άγονου και μικρού δικομματισμού.

Το Συνέδριο αποτελεί το τρίτο αποφασιστικό βήμα- ορόσημο στην αναγεννητική μας πορεία. Έχει ένα σημαντικό οργανωτικό χαρακτήρα καθώς θα εκλέξει τα Κεντρικά όργανα που θα ολοκληρώσουν τη δομή ενός σύγχρονου θεσμικού κόμματος με ανανεωμένες εκ βάθρων τις δυνάμεις του. Αλλά έχει ένα ακόμη πιο κρίσιμο πολιτικό χαρακτήρα. Οι εκλεγμένοι από τη βάση σύνεδροι θα συζητήσουν τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής στρατηγικής, τους άμεσους και ενδιάμεσους στόχους, θα επικυρώσουν και θα αναλύσουν της σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα και την αυτόνομη πορεία και πρόταση του ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις εκλογές. Και παράλληλα θα συμβάλλουν με τις τοποθετήσεις τους στην διαμόρφωση της προγραμματικής μας πρότασης η οποία θα ολοκληρωθεί και θα επικυρωθεί με την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη.

Όλα αυτά θα συντελεστούν σε ένα κλίμα μαζικής συμμετοχής, πολιτικής ενότητας, αυθεντικής εκπροσώπησης στα όργανα των δυνάμεων της παράταξης. Δεν μας κάνει καμία εντύπωση που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια του μεταπολιτευτικού ιστορικού κύκλου προσπαθούν να μιμηθούν τις οργανωτικές και πολιτικές μας επιλογές αντιγράφοντας, όχι πάντως με τον καλύτερο τρόπο τις δικές μας πρακτικές. Και σ΄αυτό είμαστε πρωτοπόροι. Η αναγέννηση της πολιτικής, των σύγχρονων κομμάτων που την ασκούν σε συνθήκες δημοκρατίας, η ανάδειξη της λαϊκής βάσης σε συνδιαμορφωτή των επιλογών και σε συμμέτοχο στις αποφάσεις που τον αφορούν είναι η καταλυτική προϋπόθεση να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες.

Μια από τις κρίσιμες προϋποθέσεις της νίκης μας στις επόμενες εκλογές είναι η συγκρότηση ισχυρών, πολυσυλλεκτικών, βαθειά ανανεωμένων ψηφοδελτίων που θα είναι η εικόνα της εμπροσθοφυλακής της εκλογικής μάχης. Έτσι οργανωτικά, στρατηγικά, πολιτικά και εκλογικά το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης οπότε και αυτή αποφασιστεί. Είτε το φθινόπωρο είτε την άνοιξη του 2023.

Παρά τη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη προσπάθεια να μην ακούγεται η φωνή της Δημοκρατικής Παράταξης του τόπου που ξαναγίνεται μεγάλη, όλα δείχνουν ότι οι επιδιώξεις αυτές θα πέσουν στο κενό. Ήδη σε όλες τις μετρήσεις ένα πράγμα διακρίνεται καθαρά, ότι το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ξαναπαίρνει τα χαρακτηριστικά εν δυνάμει πλειοψηφικού ρεύματος.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search