skip to Main Content

”Συνέδριο Τομή στην Αναγεννητική Πορεία” – Άρθρο Κώστα Σκανδαλίδη στα Νέα

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με την εκλογή της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής σε συνθήκες μαζικής συμμετοχής και πρόσφατα σε ατμόσφαιρα συσπείρωσης, ενότητας και ισχυρής πεποίθησης ότι κάτι νέο και ισχυρό γεννιέται.

Σταχυολογώντας κάποια πρώτα συμπεράσματα και εκτιμήσεις ορισμένα βήματα μπροστά μπορεί κανείς να τα διακρίνει δια γυμνού οφθαλμού.

Το πρώτο ζητούμενο ήταν η διατύπωση των πολιτικών επιλογών, το περιεχόμενο των θέσεων και η χάραξη της πολιτικής στρατηγικής στην πορεία προς τις εκλογές. Πέρα από την προγραμματική επεξεργασία και την διατύπωση προτάσεων που παρουσίασε ο Ν. Ανδρουλάκης στην αρχική του εισήγηση και που κάλυψε σειρά από κρίσιμα ζητήματα ήρθε με την δευτερολογία του στο κλείσιμο των εργασιών να διατυπώσει ένα αφήγημα για τη χώρα και την Ευρώπη με σαφείς αρχές και κατευθύνσεις.

Η πολιτική ενότητα πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο εκφράστηκε όχι μόνο στις τοποθετήσεις των συνέδρων αλλά σε διαφορετικούς τόνους και από τους τρεις Πρώην Προέδρους, τον Κ. Σημίτη, το Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλο. Η γραμμή της πολιτικής αυτονομίας και η προοπτική της σοσιαλδημοκρατικής πρότασης για τη χώρα σε ρήξη με την συντηρητική και λαϊκίστικη εκδοχή διακυβέρνησης δεν αμφισβητήθηκε σε καμία στιγμή της διαδικασίας.

Το τρίτο συμπέρασμα που είναι αλήθεια ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία είναι η διεθνής και Ευρωπαϊκή αναβάθμιση της θέσης του Κινήματος. Τόσο ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός όσο και η πληθώρα των χαιρετιστήριων μηνυμάτων και αντιπροσωπειών, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, έδειξαν μια θεαματική αλλαγή. Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται δυναμικά στον Ευρωπαϊκό χώρο και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ως μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική δύναμη. Έτσι, μετά από τα δύσκολα χρόνια το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής βγαίνει από το περιθώριο και αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το τέταρτο αποτύπωμα που αφήνει το Συνέδριο είναι η απανταχού παρούσα στο χώρο αίσθηση της βαθιάς ανανέωσης που έχει συντελεστεί. Η κυριαρχική παρουσία της νέας γενιάς όχι μόνο των παραγωγικών στρωμάτων αλλά και της πολύ νεότερης που ασφαλώς θα εκφραστεί στο κεντρικό όργανο έρχεται να συμπληρώσει την αλλαγή που έγινε σε τεράστιο βαθμό στην συγκρότηση των τοπικών και περιφερειακών οργάνων.

Ένα τελικό συμπέρασμα είναι βέβαιο. Ότι το τρίτο βήμα που ακολούθησε την προεδρική εκλογή και την εκλογή των οργάνων ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του εγχειρήματος επιστροφής στο προσκήνιο του ΠΑΣΟΚ ως ισχυρής, ανανεωμένης και ανθεκτικής δύναμης που διαρρηγνύει τα στάσιμο τοπίο του μικρού δικομματισμού. Αυτό θα συμπληρωθεί με την κατάρτιση ισχυρών ψηφοδελτίων καθώς στην επεξεργασία που συντελείται η αθρόα συμμετοχή δείχνει πόσο άλλαξαν οι καιροί. Το Συνέδριο τελικά αποτέλεσε τομή στην αναγέννηση της παράταξης.

Όπως είναι βέβαιο και κάτι ακόμα. Ότι στο δρόμο για τις εκλογές η αντιπαράθεση θα πάρει πολύ πιο έντονο χαρακτήρα γιατί δοκιμάζονται τα μέχρι τώρα κυρίαρχα σενάρια. Είτε της ΝΔ για αυτοδύναμη ανανέωση της σημερινής εξουσίας. Είτε του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή στη διακυβέρνηση του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ ξεκινά πλησίστιο την αναγεννητική του πορεία μέσα από τις συμπληγάδες αλλά ο άνεμος που φυσά παραμένει ούριος και συνεχώς πιο ισχυρός. Είναι ο άνεμος της Αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος και που υιοθετεί ολοένα και περισσότερο ο λαός.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search