skip to Main Content

Συνέντευξη στη Κυριακάτικη εφημερίδα ΜΠΑΜ

Η ύφεση θα κλείσει στο 9% και αν έχουμε lockdown και το Δεκέμβριο στο 11%. Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην οικονομία και κυρίως στους πολίτες; 

Δυστυχώς και με το τρέχον lockdown η ύφεση θα είναι διψήφια. Οι εξελίξεις ανατρέπουν προτού καν οριστικοποιηθεί το προσχέδιο Προϋπολογισμού που και με ανεδαφική αισιοδοξία έφερε η Κυβέρνηση. Η θρυλούμενη  και προσδοκώμενη  επανεκκίνηση της οικονομίας γίνεται ανεδαφική καθώς δεν υπάρχει ίχνος σχεδιασμού και προγράμματος απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων. Μόνο γενικόλογες διακηρύξεις, αποσπασματικές προτάσεις και ταξικές επιλογές και ένα κράτος που κοιτάζει μόνο τους έχοντες και τα «δικά μας παιδιά». Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Με την υγειονομική κρίση επανακάμπτει πλησίστια η οικονομική κι αυτή θα την πληρώσουν δυστυχώς οι μονίμως χρεωμένοι. Οι μη έχοντες και κατέχοντες. Αλλά κυρίως θα τη πληρώσει η χώρα που μάταια θα οραματίζεται τη πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας.      

Η κρίση του 2008 άφησε πίσω στρατιές ανέργων. Αυτή η κρίση μπορεί να μας φέρει πίσω στις εποχές που η ανεργία ξεπερνούσε το 20% και πλησίαζε το 30%; 

Σε μια οικονομία με διψήφια ύφεση και με αποδιαρθρωμένο παραγωγικό δυναμικό καθώς τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων κυρίως των μικρών και των μεσαίων κάθε άλλο παρά αποδεικνύονται  αποτελεσματικά και με σχεδόν κλειστή τη στρόφιγγα του τουρισμού η ανεργία εξακοντίζεται στα ύψη. Το 20% είναι το αισιόδοξο και σχεδόν ανέφικτο σενάριο. Το ερώτημα είναι πόσο θα το ξεπεράσει. Δεν αποτελούν λύσεις πολιτικές που το μόνο τους μέλημα είναι μια εφ’ άπαξ ενίσχυση χωρίς προοπτική εργασίας ή πως «χρυσώνεται το χάπι» διασπώντας μια θέση εργαζόμενου σε δυο ημιαπασχολούμενους. Μια γενναία επιδότηση των μονίμων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, γενναία κινητροδότηση  των επιχειρήσεων και παράλληλα συγκεκριμένες επενδυτικές πολιτικές που συνδέονται με νέες θέσεις εργασίας προσαρμοσμένες και στις τεχνολογικές εξελίξεις είναι το ζητούμενο. Αυτά όμως είναι εκτός Κυβερνητικού ορίζοντα.

Γιατί η Κυβέρνηση προβλέπει έκρηξη της ανάπτυξης το 2021; Μπορεί να συμβεί αυτό και τι σημάνει για τον απλό κόσμο;

Ήδη το υπερφίαλο σενάριο για ανάπτυξη … 7,5% (!)  για το 2021 ανήκει στο χώρο της φαντασίας. Συνετρίβη από το νέο κύμα του lockdown χωρίς να προλάβει να ενσωματωθεί στο νέο προϋπολογισμό. Τι κάνει την Κυβέρνηση να καλλιεργεί τέτοιες προσδοκίες; Μήπως βλέπει κανένα επενδυτικό συναγερμό; Μήπως το κράτος έπαψε να  είναι πρόσκομμα στις επενδύσεις; Μήπως οι τράπεζες άνοιξαν το «πορτοφόλιο» τους στην ανάπτυξη; Ή μήπως πιστεύουν ότι θα έρθει ο  πακτωλός    των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς έλεγχο και προϋποθέσεις. Ότι απλά θα μοιράσουν απλόχερα τα δεκάδες δις ευρώ. Όταν με το καλό λήξει το πανδημικό κύμα σε απρόβλεπτο ακόμη χρόνο, όταν και όποτε ανοίξει το Ταμείο Ανασυγκρότησης, το 2021 θα έχει ήδη ξεπεραστεί. Δυστυχώς ο απλός κόσμος, όπως σωστά τον χαρακτηρίζετε, δεν τρέφεται με λόγια και υποσχέσεις.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search