skip to Main Content

”ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΛΛΙΩΣ!” – Άρθρο Κώστα Σκανδαλίδη στα ΝΕΑ

Με αφορμή το θέμα των υποκλοπών και την τροπή που πήρε με τις νέες αποκαλύψεις ή «αποκαλύψεις» η δημόσια ζωή, σε πείσμα των εξορκισμών τη Κυβέρνησης, κατακλύστηκε ξανά από καταιγισμό άρθρων, πληροφοριών, φημών περί της αλήθειας ή του ψεύδους των πληροφοριών.

Η Κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει ένα σχέδιο νόμου περισσότερο για να καλύψει τις μέχρι τώρα απαράδεκτες μεθοδεύσεις της και λιγότερο να δώσει ουσιαστική λύση στην αντιμετώπιση του σκανδάλου. Είναι μια ρύθμιση που δεν απαντά στο συνταγματικό και πολιτικό ερώτημα ποιος εξουσιοδοτεί, με ποιες διαδικασίες και στα πλαίσια ποιας θεσμικής τάξης ελέγχεται η πολιτειακή και πολιτική εξουσία από την ΕΥΠ. Και ποιος ελέγχει την ΕΥΠ από την δυνατότητα άσκησης καταχρηστικής εξουσίας. Από κει και πέρα η απαράδεκτη τριετία, η έμμεση δυνατότητα να χρησιμοποιεί η ΕΥΠ κακόβουλο λογισμικό και κυρίως ο ορισμός του περιεχόμενου της «εθνικής ασφάλειας» συμπληρώνουν μια ρύθμιση αλυσιτελή και διάτρητη.

Επειδή ανεξάρτητα από την κυβερνητική επιδίωξη το θέμα εμπλέκεται στην προεκλογική περίοδο με τρόπο εκκωφαντικό, όλοι προεξοφλούν το διαρκώς αυξανόμενο τοξικό κλίμα που θα οδηγήσει τους πολίτες στην κάλπη. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η γενική παραδοχή που ακολούθησε για το τι πρόκειται να συμβεί μέσα και έξω από τη Βουλή τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες.

Σε αυτό το κλίμα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρ’ ότι είναι στο επίκεντρο της υπόθεσης και το θύμα του παρακρατικού μηχανισμού που κινήθηκε με ευθύνη του Μαξίμου, εξακολουθεί με συνέπεια να επιμένει στην πολιτική διάσταση του προβλήματος που έθεσε εξ αρχής. Και στις θεσμικές διασφαλίσεις που είναι αναγκαίες για να κατοχυρώσουν και τη διαφάνεια και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Προέκρινε την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, τη Βουλή και τα Ευρωπαϊκά όργανα. Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε τις παραμέτρους και τις διασφαλίσεις μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που σεβόμενη τις συνταγματικά κατοχυρωμένες και διακριτές εξουσίες, επιτρέπει την πλήρη διαφάνεια χωρίς να καταργεί τη Δημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του κρατώντας αυτή την υπεύθυνη θεσμικά στάση, ποιοτικά τόσο διαφορετική από τους πρωθιερείς του «δικομματισμού» και θιασώτες της πόλωσης, δέχτηκε επικοινωνιακή επίθεση από διαφορετικές κατευθύνσεις. Από δεξιά αρχικά γιατί επιμένει σε ένα θέμα που δεν απασχολεί του πολίτες και πιο πρόσφατα από «αριστερά» γιατί με την επιμονή στη θεσμική στάση τους πολιτικά το καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι απλή και σαφής η απάντηση. Γιατί δεν είμαστε ίδιοι ούτε με τους μεν ούτε με τους δε. Γιατί δεν βάζουμε στη ζυγαριά επειδή το υπαγορεύουν οι δημοσκοπήσεις και ο τρόπος που τίθενται οι ερωτήσεις τους τη δημοκρατία, τα εθνικά θέματα και την ακρίβεια. Τα θεωρούμε αλληλένδετα και εξίσου κρίσιμα για την πορεία του τόπου αλλά και για την τελική κρίση των πολιτών. Και γιατί, από την άλλη μεριά, δεν διεκδικούμε τη ψήφο τους για να ασκήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε συνθήκες μιας τραυματικής και αδιέξοδης προεκλογικής περιόδου. Όπως σε όλα τα θέματα, σε πείσμα των κατηγοριών που εκτοξεύουν εναντίον μας, προτείνουμε σύγχρονες λύσεις και εγγυόμαστε ένα άλλο ήθος αλλά και μοντέλο στην άσκηση της εξουσίας, από αυτό που έζησαν οι πολίτες με τον Α. Τσίπρα χθες και τον Κ. Μητσοτάκη σήμερα.

Εμείς την επόμενη μέρα θα είμαστε παρόντες αλλιώς.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search