skip to Main Content

”Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει – τώρα αρχίζει η μάχη” – Άρθρο Κώστα Σκανδαλίδη στα ΝΕΑ

Ίσως υπήρξα ο πιο αισιόδοξος για την έφοδο στο μέλλον που θα διασφάλιζε στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η αθρόα συμμετοχή, η άψογη διαδικασία και η δυνατότητα μιας επόμενης μέρας. Ότι θα αποτελούσε ένα άλμα μπροστά και θα έφερνε μια νέα γενιά στο προσκήνιο. Οφείλω να ομολογήσω ότι τα γεγονότα με ξεπέρασαν. Λίγες, μόλις, εβδομάδες μετά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ζούμε μια πραγματικά νέα κατάσταση, πάμε καλά και δυνατά.

Νέος και άφθαρτος Πρόεδρος, νέοι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή και μια δημοσκοπική άνθηση που ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν. Άρχισαν να διαψεύδονται όσοι θεωρούσαν αυτή τη δυναμική πρόσκαιρο φαινόμενο που γρήγορα θα επανέλθει στα γνωστά.

Ήδη αρχίζει να αλλάζει το πολιτικό σκηνικό. Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει δυναμικά από την απομόνωση και τα μονοψήφια ποσοστά. Ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να το εγκλωβίσει σε μια «κεντροαριστερή πολυκατοικία» Ο δε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τις διαδικασίες που αλλάζει και προκρίνει, νιώθει την ανάσα ενός χώρου που αναπτύσσεται ως ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα. Ένα ρεύμα που πολιτικά δεν διεμβολίζει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ σε σημαντικό βαθμό αλλά και την ΝΔ. Συσπειρώνει δε δυνάμεις της αποχής, δυνάμεις από τα πιο παραγωγικά στρώματα του πληθυσμού και κυρίως δυνάμεις από τις νέες γενιές.

Όμως, πρέπει να σημειωθεί προς κάθε κατεύθυνση εντός του Κινήματος ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν παρά στιγμιαίες καταγραφές συσχετισμών και ότι όλα είναι ακόμη ρευστά για να μας οδηγήσουν σε επανάπαυση. Αυτή τη στιγμή εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων και του αδιεξόδου που βιώνει η χώρα, οι πολίτες και όχι μόνο από το χώρο μας, μας κοιτάζουν διερευνητικά. Τίποτε εξάλλου, δεν μπορεί να θεωρείται κατακτημένο αν δεν μετρηθεί στη μόνη πραγματική δημοσκόπηση, στην εκλογική κάλπη.

Ουσιαστικά τώρα αρχίζει η πολιτική μάχη όπου συσπειρωμένος, ενωμένος και ανανεωμένος ο χώρος μας οφείλει να δώσει. Με συνεχείς πολιτικές πρωτοβουλίες, νέες προγραμματικές επεξεργασίες, με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Με ουσιαστική, δυναμική και αξιόπιστη αντιπολιτευτική δράση. Με αναγέννηση εκ βάθρων της κομματικής και λαϊκής βάσης όπου ο κάθε πολίτης από τους 270.000 ψηφοφόρους της προεδρικής εκλογής θα γίνει κεντρικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Με τη συγκρότηση αξιόμαχων και βαθιά ανανεωμένων ψηφοδελτίων στα οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν σωρεία στελεχών. Πάντα στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατικής μας ταυτότητας και της αυτόνομης πορείας.

Δεν ξεκινούμε από το μηδέν. Διαθέτουμε τον πλούτο μιας σημαντικής διαδρομής ενός χώρου που η δυναμική του ήταν ήδη πολύ πάνω από τα μονοψήφια ποσοστά. Την στελεχιακή υπεροπλία, την ικανότητα διακυβέρνησης, την ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, την πολιτική και προγραμματική δουλειά των προηγούμενων χρόνων. Η ενότητα, η συσπείρωση και η συμπαράταξη όλων αυτών των δυνάμεων δίπλα σε μια νέα γενιά που διεκδικεί τη δική της θέση στην ιστορική διαδρομή του χώρου θα καταστήσει στα επόμενα βήματα με πρώτο τις επόμενες εκλογές πλειοψηφικό πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα. Ας θυμηθούμε μόνο πως από το ’74 φτάσαμε στο ’77 και από εκεί στο ’81. Τον δρόμο των γνωρίζουμε.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search