skip to Main Content

”ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ” – Άρθρο Κώστα Σκανδαλίδη στα ΝΕΑ

Αν στρέψει κανείς το βλέμμα μερικές εβδομάδες πριν και πιάσει από κει το νήμα μπορεί να καταγράψει τα γεγονότα. Η Φώφη σηματοδότησε το πλαίσιο για την ενότητα και την προοπτική της παράταξης. Ο Γ. Παπανδρέου συνέβαλε αποφασιστικά στη διεύρυνση του ακροατηρίου και την πολιτικοποίηση της διαδικασίας. Ο Α.Λοβέρδος ολοκλήρωσε μια προσπάθεια επίμονη που ξεκίνησε πολύ πριν και είχε πολύ συγκεκριμένη σφραγίδα. Οι έξη υποψήφιοι διεξήγαγαν αγώνα καλό, καθαρά πολιτικό, χωρίς άκαιρες και άγονες συγκρούσεις κατά κανόνα. Όλοι, χωρίς εξαίρεση, συνέβαλαν στον κοινό στόχο. να μεγαλώσει μια παράταξη με βαθιές ρίζες και να πρωταγωνιστήσει ξανά. Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στο πολιτικό προσκήνιο δυναμικά. Η αθρόα συμμετοχή και η καινοφανής συσπείρωση της λαϊκής βάσης της παράταξης επισφράγισε μια αψεγάδιαστη δημοκρατική διαδικασία με 270.000 υπογραφές. Και εξέλεξε επικεφαλής σχεδόν πανηγυρικά έναν εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς, το Νίκο Ανδρουλάκη. Μαζί του μια πλειάδα νέων στελεχών, μια μαζική συμμετοχή νέων ανθρώπων, ένα νέο δυναμικό, ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Η επόμενη μέρα που όλοι φοβόντουσαν, βρήκε το χώρο ενωμένο, ανανεωμένο και αποφασισμένο. Και οι οιωνοί, όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκοί. Το status στο πολιτικό σύστημα εμφανίζει μεγάλες ρωγμές. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επανακαθορίζουν στάσεις και στρατηγικές. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι πια η παράταξη που αγωνιά να ακουμπήσει το διψήφιο ποσοστό, που προσπαθεί να βγει από τη γωνία του μικρού κόμματος με τη μεγάλη ιστορία. Συσπειρώνει ξανά πολίτες που επέλεξαν άλλο κόμμα στις τελευταίες εκλογές ή που διάλεξαν την αποχή τους από τις εκλογικές διαδικασίες. Κοινωνικές δυνάμεις από τις πιο παραγωγικές ηλικίες. Και μετά από πολύ καιρό η εμφανής και μαζική παρουσία νέων ανθρώπων που μπορεί να δώσει το ρυθμό και τη δυναμική μιας αναγέννησης.

Αυτό το τελευταίο συνδέει σήμερα επιτέλους το χώρο της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης με τους νέους καιρούς. Σηματοδοτεί την είσοδο στη νέα εποχή που κατακλυσμικά εν μέσω της πολλαπλής κρίσης – οικονομικής, κοινωνικής, πανδημικής, περιβαλλοντικής – βιώνει ήδη ο τόπος. Οι οιωνοί ευνοούν όχι απλώς ένα βήμα μπροστά, αλλά ένα άλμα μια έφοδο στο μέλλον.

Η νέα ηγεσία, αλλά και όλοι εμείς, έχουμε να διαχειριστούμε ένα σημαντικό χρέος μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Να μετατρέψουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους πολίτες σε πρωταγωνιστές των εξελίξεων πρώτα μέσα σε ένα θεσμικό και δημοκρατικό κόμμα που οργανώνεται με σύγχρονο τρόπο από τα κάτω αυτόβουλα και χωρίς τις αγκυλώσεις και τις πρακτικές του παρελθόντος. Έπειτα ένα Κίνημα Ενεργών Πολιτών γύρω από σύγχρονα αιτήματα που δυναμώνει τους θεσμούς αντιπροσώπευσης και κυρίως συσπειρώνεται σε ένα πρόγραμμα εναλλακτικής διακυβέρνησης. Και έγκαιρα να συγκροτήσουμε με συμμετοχή της βάσης ισχυρά, μάχιμα και προπαντός ανανεωμένα ψηφοδέλτια που θα είναι η εμπροσθοφυλακή για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Όχι δημοσκοπικά πια, αλλά στις κάλπες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ορκίζεται στο τρίπτυχο ενότητα, ανανέωση, πολιτική αυτονομία και δηλώνει μετεκλογικά ότι επιστρέφουμε , ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιστρέφει. Δεν επιστρέφουμε, ερχόμαστε Νέοι, ανανεωμένοι, σύγχρονοι όπως ταιριάζει στην ιστορική μας διαδρομή.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search