skip to Main Content

”Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τη Κυβέρνηση Μητσοτάκη”- Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη στο Παρασκήνιο

Γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει δημόσια, όπως ζητάει ο κ. Ανδρουλάκης, τους λόγους που οδήγησαν στη νόμιμη επισύνδεση των τηλεφωνικών του κλήσεων;

Γιατί προφανώς έχει λερωμένη τη φωλιά της. Και πολύ φοβάμαι ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι συμμέτοχος σε αυτή την άθλια ιστορία που μας γυρίζει χρόνια πίσω. Πως αλλιώς να εξηγήσω τη σπασμωδική και «ένοχη» αντιδρασή του; Δεν γνώριζε, δεν αντιλήφθηκε, έκανε ένα απλό σφάλμα, και εν τω μεταξύ καρατόμησε τον αντ’ αυτού στο Μαξίμου και το δικό του άνθρωπο στην ΕΥΠ για τον οποίο άλλαξε νόμο να μπορεί να τον διορίσει. Έπειτα για τους λόγους που οδήγησαν στην νόμιμη επισύνδεση ψέλλισε η Κυβέρνηση κάτι για κινέζους για τούρκους αστεία πράγματα και κατόπιν εορτής.

Πως μπορεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης για να μην έχουμε ακόμη μια εξεταστική επιτροπή που “βρήκε τοίχο”;

Η εξεταστική Επιτροπή έχει διττό ρόλο. Από τη μια είναι το τελικό της πόρισμα που προφανώς μπορεί να το επιβάλλει η κυβερνητική πλειοψηφία. Σε αντιστάθμισμα σ’ αυτή την ποδηγετημένη απόφαση υπάρχει η δικαστική διαδικασία που κινήθηκε από τη μηνυτήρια αναφορά του Ν. Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο. Άρα δικαστικά μπορεί να λάμψει η αλήθεια. Υπάρχει και η άλλη όψη, η πολιτική αποκάλυψη καθώς η Εξεταστική Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα διαλευκάνει τα αίτια και του υπαίτιους. Να εξετάσει κυριολεκτικά όσους εμπλέκονται με την υπόθεση. Υπάρχει πάντοτε σχεδόν τρόπος να γκρεμιστεί ο τοίχος της σιωπής και της συγκάλυψης.

Πως απαντάτε στα σχόλια που κάνουν λόγο ότι η υπόθεση των υποκλοπών σας έφερε πιο κοντά με το ΣΥΡΙΖΑ;

Κατανοώ απολύτως τη στρατηγική του μικρού δικομματισμού που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να προσεγγίσει την εν δυνάμει βάση της δημοκρατικής παράταξης. Η μεν ΝΔ βλέποντας να κατεδαφίζεται το σενάριο της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και να απομακρύνεται ο στόχος της αυτοδυναμίας της, προβάλλει το φόβο της αγκαλιάς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί το γεγονός για προοδευτικό μέτωπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκυβέρνηση υπό την ηγεμονία του. Λογαριάζουν, όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ και την πολιτικά αυτόνομη πορεία του. Έχουμε ριζική διαφωνία και με τον τρόπο που κυβερνά ο Κ. Μητσοτάκης με τους δεξιούς μηχανισμούς να αλωνίζουν κάτω από το «επιτελικό κράτος» του. Αλλά και με τρόπο που κυβέρνησε ο Α. Τσίπρας με την εργαλειοποίηση του κράτους και των θεσμών. Εμείς εγγυόμαστε μια άλλου τύπου διακυβέρνηση της χώρας, και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε στις εκλογές.

Θεωρείτε ότι στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός θα καταφέρει να αλλάξει αυτή τη δυσάρεστη σελίδα ;

Θα το επιχειρήσει, εις μάτην όμως. Το θέμα της Δημοκρατίας, της λειτουργίας των συνταγματικών και δημοκρατικών θεσμών και της διαφάνειας ανέβηκε οριστικά στην προεκλογική ατζέντα παράλληλα με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την αναποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων και του πολιτικού κατευνασμού στα εθνικά θέματα και την εξωτερική απειλή. Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα με κάθε τρόπο και ιδιαίτερα προβάλλοντας τις παροχές που όμως κάθε άλλο παρά ανακουφίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Είναι, όμως, τέτοιο το κουβάρι των προβλημάτων και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης που αυτή η προσπάθεια πράγματι «θα βρει τοίχο».

Την ίδια στιγμή όλο και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ο Χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Εκτιμάτε ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών έχει απομακρυνθεί;

Αυτό ακριβώς εννοώ. Ο χειμώνας που περιμένει προβλέπεται καταθλιπτικά βαρύς και οι προβλέψεις είναι τραγικά δυσοίωνες. Θέλω να θυμίσω ότι και όταν ορκιζόταν ο Πρωθυπουργός ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας είχα προειδοποιήσει στη Βουλή τους βουλευτές της ΝΔ να μη το δέσουν κόμπο γιατί ο χειμώνας τελικά θα αποφασίσει. Απλά με όσα συμβαίνουν τελευταία για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Όλα κατά συνέπεια είναι πιθανόν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Όμως, «κοντός ψαλμός αλληλούια».

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search