skip to Main Content

”Στο χέρι μας η ανατροπή” – Άρθρο Κώστα Σκανδαλίδη στα ΝΕΑ

Το Κίνημα Αλλαγής με τη συνεδρίαση της ΚΠΕ μπήκε στην τελική ευθεία για την κορυφαία του διαδικασία που είναι η εκλογή Προέδρου στις 5 Δεκεμβρίου. Οι διαδικαστικές αντιπαραθέσεις που κυριάρχησαν στο τέλος της ημέρας και η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν είναι αναντίστοιχες με τη σοβαρή συζήτηση που προηγήθηκε και με τις εισηγήσεις της Προέδρου και των άλλων υποψηφίων. Κοινός στόχος που κατά κόρο κυριάρχησε ήταν το τρίπτυχο Ενότητα – Προοπτική – Νίκη που αναγραφόταν πίσω από τους ομιλητές.

Κατά τη γνώμη μου την Ενότητα τη διασφαλίζει η αθρόα προσέλευση στις κάλπες, την Προοπτική οι επείγουσες επιλογές της Δευτέρας μετά την εκλογή και την Νίκη η συσπείρωση και η δύναμη μιας επανεκκίνησης που θα ανατρέψει τα δεδομένα στις βουλευτικές εκλογές.

Ξεκινώ από μια αυτονόητη προϋπόθεση. Ότι όλοι είμαστε επιβάτες στο ίδιο καράβι. Όλοι ανεξαρτήτως πιστεύουμε ότι ο χώρος μας παραμένει μια μεγάλη παράταξη που ελάχιστη σχέση έχει με τις δημοσκοπικές μας επιδόσεις. Και ότι όλοι μαζί την επόμενη της εκλογής θέλουμε να κάνουμε ένα άλμα μπροστά. Όχι μόνο στα λόγια και τις ανέξοδες διακηρύξεις αλλά στη πράξη που απεικονίζεται στο ήθος και το ύφος της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Είναι συγκεκριμένη δέσμευση και πρακτική.

Η συσπείρωση που θα προκαλέσει μια τέτοια βαθιά πολιτική διεργασία θα οδηγήσει στις κάλπες τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κινήματος και δεκάδες χιλιάδες άλλους που επιθυμούν να αποτελέσουν την οργανωμένη μας βάση. Ο στόχος να ψηφίσουν περισσότεροι από 150.000 είναι εφικτός και θα σημάνει μια δυναμική αφετηρία.

Όποιος ή όποια εκλεγεί δεν έχει με κανένα τρόπο την πολυτέλεια του χαμένου χρόνου. Θα κριθεί στο αποτέλεσμα των εκλογών που θα διεξαχθούν λίγους μήνες ή το πολύ ένα χρόνο μετά. Μια είναι η προϋπόθεση αυτή η συσπείρωση να μετατραπεί σε συντεταγμένη δύναμη. Από τη Δευτέρα στις 6 ή τις 13 Δεκέμβριου όσοι προσέλθουν στις κάλπες να νιώσουν ότι γίνονται ξανά μετά από πολλά χρόνια οι πρωταγωνιστές της αναγέννησης και της ανασυγκρότησης του χώρου. Η επιστροφή στη βάση της παράταξης και η αυτοοργάνωση των πολιτών θα σηματοδοτήσουν πολλά χρόνια μετά την συγκρότηση ενός Κόμματος σύγχρονου θεσμού. Όλοι οφείλουν να δεσμευτούν συγκεκριμένα για το πως ακριβώς, με ποιο χρονοδιάγραμμα και ποιες διαδικασίες θα συντελεστεί αυτή η επιστροφή.

Η στιγμή ιστορικά είναι κρίσιμη για το αν μπορούμε να κατακτήσουμε ξανά την ηγεμονία ενός χώρου τον οποίο λυσσαλέα αντιμάχονται τόσο οι δυνάμεις της συντήρησης όσο και οι δυνάμεις του αριστερού λαϊκισμού. Τα όπλα μας, ευτυχώς, αυτή τη συγκυρία είναι ισχυρά. Ζούμε τις πρώτες μέρες μιας εποχής όπου σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει σε επίπεδο διακυβέρνησης, είτε με την ταμπέλα της είτε χωρίς αυτήν. Έχουμε λύσει οριστικά το ζήτημα της ταυτότητας και της αυτόνομης πορείας ενώ επιμένουμε πάρα τις δυσκολίες να εκφράσουμε όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου της Κεντροαριστεράς, και να τους δώσουμε ρόλο και φωνή.

Η προοπτική είναι ευοίωνη και η νίκη εφικτή. Εξακολουθεί να είναι στο χέρι μας η ανατροπή.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search