skip to Main Content

”ΤΟ ΠΑΣΟΚ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ” – Άρθρο Κώστα Σκανδαλίδη στην εφημερίδα Παραπολιτικά

Οι δυο «μονομάχοι» του μικρού και ατελέσφορου δικομματισμού έχουν ξεδιπλώσει την προεκλογική τους στρατηγική και μάχονται λυσσαλέα για να πετύχουν τον προσωπικό τους στόχο. Ο Πρωθυπουργός ταυτίζει την πολιτική σταθερότητα της χώρας με την αυτοδύναμη ΝΔ και τη δική του παρουσία στο τιμόνι. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ωσαύτως με τον ίδιο ως Πρωθυπουργό. Για την επίτευξη του στόχου του ο μεν Κ. Μητσοτάκης έχει συμφέρον να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου όπως γράφεται κατά κόρο να «λεηλατήσει» τη λαϊκή βάση της δημοκρατικής παράταξης. Ο δε Α. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας διαρκώς τα περί «προοδευτικής Κυβέρνησης» να καταστήσει στοιχειωδώς εφικτό το δικό του σενάριο.

Το ΠΑΣΟΚ σε πείσμα όσων ισχυρίζονται ότι δεν έχει ταυτότητα και αφήγημα για τη χώρα έχει εκπονήσει το πρόγραμμα του, ένα πρόγραμμα σύγχρονης και προπαντός επίκαιρης σοσιαλδημοκρατικής δύναμης. Και ζητά από τη λαϊκή ψήφο να ανατρέψει τη δεδομένη αδιέξοδη προοπτική του υπάρχοντος δικομματισμού, διατυπώνοντας με σαφήνεια τις θέσεις, τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Και ξεκαθαρίζει πάνω απ’ όλα ότι η δική του συμμετοχή στην κυβέρνηση έχει νόημα μόνο αν ανατραπεί το μοντέλο διακυβέρνησης που έζησε δραματικά η χώρα τα τελευταία επτά χρόνια. Τον ελιτισμό, τον αυταρχισμό και την ταξική κατεύθυνση της ΝΔ, το λαϊκισμό, την χειραγώγηση των αρμών της εξουσίας και την υποβάθμιση των θεσμών του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητά, κατά συνέπεια, με τη δύναμη που θα δώσει η λαϊκή ετυμηγορία και το εμφανές αδιέξοδο των δυο στρατηγικών να αναλάβει το ίδιο την πρωτοβουλία για το σχηματισμό Κυβέρνησης στη βάση σαφούς προγραμματικής συμφωνίας από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Στο δρόμο προς τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του θα επιμείνουν απέναντι στο αδιέξοδο της πόλωσης, του διχασμού και του τοξικού κλίματος που μέσα και έξω από τη Βουλή βιώνει ήδη η χώρα να προβάλλουν το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας που θα επιτρέψει το σχηματισμό Κυβέρνησης. Το Κίνημα σέβεται τη λαϊκή εντολή. Αν του το επιτρέψει και υπάρχει κάθε δυνατότητα σε πείσμα των ημερών για ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό με υπευθυνότητα θα το πράξει. Αν όχι δεν έχει κανένα νόημα να γίνει ο βολικός εταίρος ή το δεκανίκι αναπαραγωγής του σημερινού δικομματισμού και της προσωπικής φιλοδοξίας Μητσοτάκη και Τσίπρα. Έτσι κατοχυρώνει τη στρατηγική της πολιτικής αυτονομίας που οι αντίπαλοι του κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Η παρεκτροπή του Πρωθυπουργού να αναφερθεί στους «σοσιαλ-καμένους», είναι κραυγαλέα ανιστόρητη. Γιατί οι παροικούντες της Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά ποια μήτρα γεννά τις αντιδραστικές και ακροδεξιές δυνάμεις. Επίσης γνωρίζουν καλά ότι το παιχνίδι με λέξεις όπως το τι είναι «προοδευτικό» όλοι θέλουν να το οικειοποιηθούν. Ούτε προνόμιο του Α. Τσίπρα είναι, ούτε φαντάζομαι το αποποιείται ο Κ. Μητσοτάκης για την Κυβέρνησή του. Το ερώτημα είναι ποιος υπηρετεί την πραγματική πρόοδο στην πράξη. Και εκεί ευτυχώς το ΠΑΣΟΚ ακόμη δεν βρήκε αντίπαλο.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search