skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9.84».

ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και πάμε να καλημερίσουμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και υποψήφιο στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Καλή σας ημέρα κ. Υπουργέ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα κα Καραγιάννη.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και χρειάζονται, επαναλαμβάνω, και οι Υπουργοί σταυρό γιατί άνθρωποι είναι κι αυτοί.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βέβαια χρειάζονται σταυρό και ιδιαίτερα σε τόσο μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που είναι και αχανείς.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι, βέβαια. Κύριε Σκανδαλίδη, πόσες εκλογικές αναμετρήσεις περνάτε στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Για την Α’ Περιφέρεια της Αθήνας από το 2000.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Τέσσερις.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δηλαδή είναι 2000, 2004, 2007, 2009, τέσσερις. Η πέμπτη.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Είναι η πέμπτη αυτή.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και να πάμε στην Α’ Περιφέρεια. Μετά θα σας ρωτήσω για την κεντρική σκηνή. Η Α’ Περιφέρεια της Αθήνας, ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που εντοπίζετε σε όλα αυτά τα χρόνια; Είναι 12 χρόνια, έτσι δεν είναι;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: 12 χρόνια, τέσσερις, πάτε για πέμπτη τώρα εκλογική αναμέτρηση. Πόσο μεγάλες αλλαγές έχουν γίνει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βασικές αλλαγές έχουν γίνει, που έχουν σχέση με την όψη κτιρίων, με αναμορφώσεις ή αναπλάσεις κάποιων επιμέρους πραγμάτων, αλλά η πόλη δεν έχει ουσιαστική εξέλιξη, έχει αρνητική εξέλιξη εξαιτίας της λειτουργίας του κέντρου και γενικότερα της ζωής στη γειτονιά, της ανασφάλειας που υπάρχει.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Είναι χειρότερη δηλαδή η εικόνα της πόλης.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτά τα προβλήματα επιδεινώνονται και επιδεινώνονται πάρα πολύ άσχημα, γιατί είναι μια εποχή όπου ολόκληρη η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτά τα σύγχρονα προβλήματα, που την έχουν φέρει στο επίκεντρο και την ίδια, όπως το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Δεν μπορεί να οργανώσει ακόμα τη ζωή στο κέντρο της πόλης.
Εγώ όταν είχα κατέβει υποψήφιος Δήμαρχος είχα προτείνει κάτι πάρα πολύ απλό. Είχα πει, ότι πρέπει να συνεννοηθούν, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όλοι οι φορείς και να κάνουν από μηδενική βάση μια συμφωνία για τη λειτουργία της πόλης. Δηλαδή, μια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει τη λαθρομετανάστευση, την αστυνόμευση, τη δημόσια υγεία, το λαθρεμπόριο, το παραεμπόριο, τα θέματα που έχουν σχέση με την καθαριότητα της πόλης, τα θέματα που έχουν σχέση με το ωράριο των καταστημάτων, αν θέλετε ακόμα και με τις διαδηλώσεις και με όλα αυτά. Πρέπει να γίνει μια συζήτηση και να υπάρχει μια συνολική απόφαση που να είναι πολυεπίπεδη. Να μην είναι ένα επιμέρους μέτρο.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι, αυτό τώρα είναι ένα θέμα το οποίο το συζητάμε, δείτε πόσα χρόνια, και παρ’ όλα αυτά ουσιαστικά και αποφασιστικά βήματα δεν έχουν γίνει, και σε χρονικές περιόδους όπου το ελληνικό δημόσιο οικονομικά τουλάχιστον ήταν καλύτερο.  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είχε τη δυνατότητα.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι. Γιατί δεν έγιναν; Φταίει η Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί εδώ στο κέντρο αυτής της πόλης αποδεικνύεται η αποτυχία συνολικά του πολιτικού συστήματος στην αλλαγή του κράτους. Εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι το κεντρικό πρόβλημα. Ένα κράτος που να διασφαλίζει την ελευθερία των πολιτών και να ελέγχεται από ελεύθερους πολίτες για να μπορεί να λειτουργεί υπέρ της ελευθερίας και όχι υπέρ της καταπίεσης, ας πούμε ή του αυταρχισμού.
Ένα κράτος που πρέπει να συνδυάσει δύο πράγματα, που για όλο τον κόσμο είναι σήμερα το μέγα θέμα και το οποίο, δυστυχώς για τη χώρα μας μέχρι τώρα, εκεί αποτύχαμε. Κι αν καθυστέρησε πολύ η Ελλάδα να κάνει και διαρθρωτικές αλλαγές είναι γιατί οι δημόσιες πολιτικές που ασκούνται δια μέσου του κράτους είναι αδύνατον να γίνουν πράξη με τις σημερινές δομές και λειτουργίες του.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Άρα λιγότερο κράτος.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχω φάει όλη  μου τη ζωή να αγωνίζομαι γι’ αυτό το πράγμα και να λέω γι’ αυτά τα πράγματα.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Λέω, άρα λιγότερο κράτος κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι μόνο λιγότερο. Το βλέπουμε να είναι λιγότερο. Δεν με νοιάζει εμένα το λιγότερο. Με νοιάζει το αποτελεσματικό κράτος. Με νοιάζει το κράτος που λειτουργεί, που έχει κανόνες. Είμαστε ένα κράτος που ψηφίζουμε νόμους που δεν τους εφαρμόζει. Από κει να ξεκινήσουμε για να καταλάβουμε πού είναι το μεγάλο πρόβλημα. Είναι στο μοντέλο διακυβέρνησης συνολικά της χώρας και στη λειτουργία του κράτους.  
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Με αυτό το ζήτημα…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Από αυτό το πρόβλημα πηγάζει κα Καραγιάννη και η σχέση του με την αγορά, οι διαπλοκές, όλα αυτά τα πράγματα. Δεν υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, δεν υπάρχουν κανόνες του παιχνιδιού. Να γίνουμε μια κοινωνία με κανόνες για να μπορούμε να εφαρμόζουμε και πολιτικές.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Τώρα θα μπορούσε κάποιος να πει: ωραία λόγια, ωραία τα λέτε κ. Σκανδαλίδη, αλλά είστε πόσα χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν ήμουν Πρωθυπουργός όμως.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Είναι τόσο πρωθυπουργοκεντρικό το σύστημα τελικά…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι τόσο πρωθυπουργοκεντρικό.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ώστε αν θέλει ο Πρωθυπουργός, δεν γίνεται τίποτα;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε, η μεγάλη ήττα του πολιτικού συστήματος είναι ότι ξεκινούσε με τις καλύτερες προθέσεις, τουλάχιστον η δική μας παράταξη που πρέπει να ομολογήσω ότι ό,τι μεταρρυθμίσεις έγιναν ουσιαστικά μετά τη μεταπολίτευση, τις μεγάλες δηλαδή τις κάναμε εμείς, τις αφήναμε στη μέση. Όλα σ’ αυτή τη χώρα γίνονται μισοτελειωμένα.  
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Γιατί είναι το πολιτικό κόστος.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι μόνο το πολιτικό κόστος.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Τι άλλο;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι το πολιτικό κόστος πολύ σημαντικός παράγοντας. Το δεύτερο είναι ότι προσπαθώντας να αλλάξεις τα πράγματα σιγά σιγά, ενσωματώνεσαι στις παντοδύναμες κρατικές δομές, οι οποίες ουσιαστικά σε αλλοτριώνουν.
Η  μεταρρύθμιση, όταν μιλάμε για μεταρρυθμιστές – γιατί πολλή κουβέντα γίνεται περί αυτού τον τελευταίο καιρό – μιλάμε για ολοκληρωμένες αλλαγές οι οποίες φτάνουν μέχρι το τέλος, ενσωματώνονται με κοινωνική συναίνεση στο σώμα της κοινωνίας και αποτυπώνονται σε κανόνες λειτουργίας. Αυτό δεν υπήρχε.
Γίνεται η προσπάθεια, ξεκινάει μια αλλαγή, βελτιώνει τα πράγματα και φτάνει σε ένα σημείο. Άσε που πολλές φορές έρχεται μια άλλη κυβέρνηση ή αν θέλετε και Υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης και κάνουν διαφορετικές επιλογές.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Τώρα εδώ πάμε σε μία άλλη συζήτηση. Είναι το πολιτικό κόστος, είναι το πελατειακό κράτος, είναι οι σχέσεις της πολιτικής εξουσίας με θεσμούς και μηχανισμούς συνδικαλιστικούς, τοπικούς και ό,τι άλλους μηχανισμούς μπορεί να φανταστεί κανείς, που κάθε φορά τραβάνε προς τα κάτω κάθε προσπάθεια που γίνεται να αλλάξουν πράγματα. Είναι έτσι;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι, αυτό είναι, αλλά γι’ αυτό και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κρίση το πολιτικό σύστημα. Δηλαδή βρίσκεται σε κρίση κυρίως αυτό, γι’ αυτό επιμένω, το μοντέλο διακυβέρνησης.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σας ικανοποιούν οι προτάσεις που κατέθεσε χθες ο κ. Βενιζέλος; Ξύπνησε και ο Συνταγματολόγος από μέσα του.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι μέσα στις προτάσεις αυτές, παρότι είναι πάρα πολλές και έχουν μια λογική σειρά και μια λογική συνέπεια όλες, είναι όλες αξιόλογες, αλλά μπορώ να ξεχωρίσω μερικές, οι οποίες είναι πάρα πολύ κρίσιμες, όπως είναι για παράδειγμα η νέα σχέση του κράτους με την αγορά και οι κανόνες. Και το δεύτερο, η συνταγματική αναθεώρηση συντακτικού τύπου. Δηλαδή, πρέπει να ξαναγράψουμε τους κανόνες της δημοκρατίας.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αυτό το είχατε πει πριν από δύο χρόνια νομίζω. Συντακτική Βουλή.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το έχω πει πολλά χρόνια πριν, ναι, ακριβώς, και πιστεύω ότι αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Δηλαδή, εδώ αυτή τη στιγμή πάσχουμε, βρισκόμαστε στο τέλος της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η Δημοκρατία της μεταπολίτευσης ήταν μια ζωντανή Δημοκρατία. Σιγά σιγά αφυδατώθηκε, έγινε μια ολιγαρχική, αν θέλετε και λίγο μελαγχολική Δημοκρατία, γιατί άφησε τους πολίτες έξω από το παιχνίδι τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι πρέπει να ξαναγραφτεί αυτό το Σύνταγμα.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και σε αυτό το κομμάτι που αφορά, αγγίζει λίγο και το πολίτευμα, δηλαδή το άμεσης εκλογής;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως, αγγίζει και το πολίτευμα, όχι με τη λογική της αντικατάστασης του πολιτεύματος της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, αλλά με τη λογική του μοιράσματος των εξουσιών, με τέτοιον τρόπο ώστε να μη γίνονται μονοπρόσωπες και να υπόκεινται σε έλεγχο.  
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πάντως η άμεση εκλογή την οποία προτείνει, αγγίζει το ζήτημα της Προεδρικής και όχι Προεδρευομένης Δημοκρατίας, που προτείνει ο κ. Βενιζέλος.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, εξαρτάται από τις σχετικές ρυθμίσεις του Συντάγματος. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό του δίνει μια δύναμη. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνει από το λαό. Το έχω προτείνει κι εγώ αυτό παλαιότερα στην Κυβερνώσα Αριστερά που είχα γράψει. Το πιστεύω αυτό, αλλά πρέπει να είναι σαφείς οι διατάξεις. Δηλαδή, ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου, να μη γίνει όπως ήταν δυαδικό το σύστημα, δηλαδή η εκτελεστική εξουσία να ασκείται από δύο πρόσωπα.  
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αλλά να έχει όμως την πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέρα από τα σημερινά τυπικά του καθήκοντα, να εκφράζει κάπως ευρύτερα τη δημοκρατική νομιμότητα, δηλαδή να μην είναι στον έλεγχο κυρίως.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υποψήφιος στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας είναι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής, και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για την υπομονή του σ’ αυτό το ολιγόλεπτο διάλειμμα.
Κύριε Σκανδαλίδη, παρακολουθούσε τις τελευταίες ημέρες τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων τον κ. Καμμένο και στο «ΣΚΑΪ» και στη «ΝΕΤ» να χρησιμοποιεί υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του πρώην Προέδρου, και θέλω να σας πω ότι δημοσιογραφικά αναρωτιόμουν πότε θα αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ. Δεν αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα υπήρχε μία ανακοίνωση πάρα πολύ σκληρή από το γραφείο του κ. Παπανδρέου.
Μου δίνετε την εντύπωση – παρακαλώ διαψεύστε με αν νομίζετε ότι έχω λάθος – ότι είναι πάρα πολύ έντονες οι αποστάσεις που κρατάτε από το πολύ πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν σας.    
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν, πρέπει να σας πω, να βάλουμε τα πράγματα σε δύο επίπεδα για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Το πρώτο επίπεδο αφορά την ουσία. Στην ουσία, ο κ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας το νέο οικονομικό πρόγραμμα, υποστηρίζει μια στρατηγική που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τον προηγούμενο Πρόεδρο.
Μη ξεχνάτε ότι ο κ. Βενιζέλος αποτέλεσε συνέχεια της πολιτικής του κ. Παπανδρέου στο Υπουργείο Οικονομικών και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και ήταν ο κύριος διαπραγματευτής μαζί με τον κ.  Παπανδρέου στην αρχή και μετά με τον κ. Παπαδήμο του νέου οικονομικού προγράμματος.
Άρα, κανείς δεν μπορεί να πει ότι έφυγε από τη γραμμή της σωτηρίας της χώρας, έτσι όπως την εννοούσε το ΠΑΣΟΚ από την αρχή που ανέλαβε την κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου. Μιλάμε τώρα επί της ουσίας και όχι για τους τύπους.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία πρέπει να σας πω το εξής. Ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε την Προεδρία του κόμματος πέντε εβδομάδες, έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένας οργασμός από ένα εκατομμύριο πράγματα, τα οποία κάθε μέρα συμβαίνουν και στα οποία κάθε μέρα πρέπει να τοποθετείται.
Εγώ είμαι από αυτούς που δημοσίως δηλώνω και θα το δηλώνω πάντα, ότι η λογική των «αποδιοπομπαίων τράγων» ας πούμε ή η λογική του να φορτώσουμε ευθύνες που αφορούν όλους μας, έστω αν οι περισσότερες για τα λάθη, τις παραλείψεις αφορούν τον Πρόεδρο προφανώς και τον Πρωθυπουργό τότε, το να του φορτώνουμε τις ευθύνες με τρόπο μηδενιστικό, ας πούμε, και ισοπεδωτικό, το θεωρώ ότι είναι απολύτως λανθασμένο κι αν όχι αυτοκαταστροφικό.
Εγώ ήμουν πάντα κα Καραγιάννη εναντίον και της ισοπέδωσης και της θριαμβολογίας. Ούτε όλα τα κάναμε καλά, ούτε όλα τα κάναμε λάθος. Θέλω ιστορικά να βλέπω τα πράγματα. Έχω την εντύπωση ότι απωλέσαμε μια μεγάλη δυνατότητα στο επικοινωνιακό πεδίο να χρεώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, γιατί την κρίση τη δημιούργησε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και όχι του ΠΑΣΟΚ και αυτό κινδυνεύει…
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εσείς τη διαχειριστήκατε με έναν τρόπο όμως.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τη διαχειριστήκαμε εμείς, ναι. Κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας του μικρού ποσοστού που αυτό συμμετείχε στη διαμόρφωση, στη γέννηση της κρίσης, στην εσωτερική της μάλλον αποτύπωση να φτάνει σήμερα να μιλάνε μόνο για το ΠΑΣΟΚ, να το δείχνουν όλα τα κόμματα το ΠΑΣΟΚ και να μιλάμε μόνο για το ΠΑΣΟΚ, γιατί φαίνεται το ΠΑΣΟΚ είναι το κακό αγκάθι, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που πήρε τις αποφάσεις, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που υπέγραψε τις συμφωνίες και όταν απέξω βρίζανε και φωνάζατε, από μέσα τους λέγανε «μακάρι να υπογράψουν, μην τυχόν και δεν υπογράψουν». Όλα αυτά είναι ένα κακόγουστο παιχνίδι κυριαρχίας στη σημερινή πολιτική ζωή, κι εμείς το βλέπουμε και λίγο μοιρολατρικά, να σας πω την αλήθεια, γιατί πήραμε μόνοι μας, νιώσαμε και μια μοναξιά όλα αυτά τα χρόνια.
Εδώ πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ τίμησε και τιμά τους Προέδρους του, και κακώς γίνεται αυτό. Ο κ. Βενιζέλος κρατά μια πάρα πολύ σοβαρή θέση ανάμεσα στην πραγματικότητα της προσπάθειας που καταβάλλαμε και των παραλείψεων, των λαθών ή όποιων άλλων ενεργειών, γιατί κι εγώ έκανα κριτική χρόνια και το ξέρετε καλύτερα από μένα αυτό.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Σκανδαλίδη, υπερασπιζόμενοι μία κεντρική πολιτική επιλογή, όπως είναι η οικονομική πολιτική, την οποία ακολούθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου τα προηγούμενα χρόνια, ποιο είναι το στοιχείο αυτό που διαφοροποιεί το ΠΑΣΟΚ ενόψει της κάλπης της 6ης Μαΐου; Είναι η μορφή ενδεχομένως και το ύφος της διακυβέρνησης;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, είναι…
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Είναι η επιλογή προσώπων;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πολύ σωστή είναι η άποψή σας. Θέλω να πω τα εξής. Πρώτον, σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, εμείς μιλάμε, το νέο οικονομικό πρόγραμμα διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αυτά όλα. Δηλαδή, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα από καλύτερη θέση να παλέψει για την ανάπτυξή της. Πρέπει να συνδυαστεί με μια ενδογενή αναπτυξιακή δυναμική.
Αυτό για να γίνει, πρέπει αφού εκμεταλλευθούμε τη συμφωνία, πρέπει να την υπερβούμε κιόλας. Δηλαδή, η γνώμη μου είναι, δέσμευση, στις δεσμεύσεις μας συνεπείς, διότι κανείς σοβαρός άνθρωπος στη χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα θα πάει στο Δικαστήριο την Ευρώπη γιατί λέει έχει επαχθές χρέος και θα το κόψουμε και θα κάνουμε μετά, θα το ράψουμε και δεν θα το πληρώσουμε, θα το πληρώσουμε όποτε θέλουμε. Αυτά είναι κωμικά πράγματα.
Να είμαστε συνεπείς στην τήρηση των συμφωνιών, αλλά παράλληλα τολμηροί στην υπέρβασή τους. Τι σημαίνει υπέρβαση; Σημαίνει, πρώτον, άλλο κράτος. Δεύτερον, άλλο μοντέλο διακυβέρνησης. Τρίτον, ανασύνταξη της δημοκρατίας, με αυτά που είπαμε για συνταγματική αναθεώρηση.
Τέταρτον, κοινωνικό κράτος που μπορεί να μην ξοδεύει τόσους πολλούς πόρους, αλλά να μην πηγαίνουν και χαμένοι, με στοχευμένες κοινωνικές ομάδες, με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Μιλάμε λοιπόν για μια σειρά στρατηγικής σημασίας επιλογές οι οποίες έχουν αποτυπωθεί στα μέτρα που κάθε μέρα εξαγγέλλει ο κ. Βενιζέλος και που το Σάββατο το μεσημέρι θα πει και τη συνολική στρατηγική για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης του τόπου.
Άρα υπερβαίνουμε μέσα από το εθνικό σχέδιο το μνημόνιο και επιταχύνουμε αν θέλετε τις εξελίξεις. Και να φέρω ένα παράδειγμα. Αυτό που είπε ο κ. Προβόπουλος για την ύφεση.   
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχει δίκιο ο κ. Προβόπουλος άμα κοιτάξετε τη σημερινή εικόνα της παραγωγής στη χώρα και των αριθμών. Εάν δεν αλλάξουμε τίποτε μέχρι το τέλος του χρόνου και η καινούργια κυβέρνηση κάνει και δέκα μήνες να στηθεί και άλλους τόσους για να πάρει μπρος, προφανώς θα καταστραφεί η χώρα και πάνε στράφι και οι συμφωνίες και θα είναι η ύφεση πιο βαθιά κλπ.
Αν όμως, την επομένη των εκλογών υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση, μπει στη διαδικασία να υλοποιήσει τη συμφωνία, παράλληλα να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι θα περισσέψουν 5 δισεκατομμύρια από τη μείωση των τόκων, ότι θα υπάρχει ουσιαστική ρευστότητα, αν εμείς κατευθύνουμε τις τράπεζες,επειδή θα τις ελέγχουμε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ότι θα αξιοποιηθεί επιτέλους το αργό δυναμικό των πόρων του ΕΣΠΑ, που δυστυχώς εκεί κάναμε λάθος και δεν καταφέραμε να το πάμε με τους ρυθμούς που έπρεπε, δημιουργούμε τις συνθήκες να μην υπάρχει 5% ύφεση στο τέλος του χρόνου, είναι πολύ απλό.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Όταν λέτε «ισχυρή κυβέρνηση», πώς την προσδιορίζετε;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ισχυρή κυβέρνηση δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση. Κανένα κόμμα, όσους Βουλευτές και να έχει, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας στο μέγεθος που υπάρχουν σήμερα.  
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Όταν το λέει αυτό το ΠΑΣΟΚ ξέρετε, στην παρούσα χρονική συγκυρία, είναι…  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μεροληπτικό.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Όχι. Δίνει την εντύπωση ότι μετά από κάποιες δεκαετίες ανακάλυψε το φως το αληθινό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, δεν είναι έτσι.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Γιατί δεν είναι έτσι;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν είναι έτσι διότι, ακούστε…
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αυτοδύναμες κυβερνήσεις ζητούσατε μέχρι και το 2009.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως. Τις ζητούσαμε τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις ενώ τα πράγματα άλλαζαν και το 2009 αποδείχθηκε ότι παρά την αυτοδυναμία μας δεν αρκούσε η δική μας μόνο κυβέρνηση, και στην πορεία ζητήσαμε τη συνεργασία ενώ είχαμε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και το γνωρίζετε πολύ καλά.
Άρα, αυτό το πράγμα που διαπιστώναμε και που δεν το κάναμε πράξη, αργήσαμε, κι αυτό είναι και στοιχείο της κρίσης. Δεν μπορεί εδώ και πολύ καιρό που η πολιτική έχει γίνει τόσο σύνθετη, καμία μονοκομματική λογική – όχι κυβέρνηση, γιατί μπορεί οι εξελίξεις να οδηγήσουν και σε μονοκομματικές κυβερνήσεις – καμία λογική αυτοδυναμίας ή αυτάρκειας οποιουδήποτε κόμματος δεν μπορεί να λύσει τόσο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Μπαίνουμε σε άλλη περίοδο. Αυτό να το καταλάβουν όλα τα κόμματα. Αυτό να το καταλάβουν κι αυτοί που θα κληθούν τη Δευτέρα μετά τις εκλογές να πουν ποια είναι η θέση τους απέναντι στο πρόβλημα της χώρας, γιατί τώρα προεκλογικά ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Μετεκλογικά θα υπάρχει κυβέρνηση; Θα υπάρχει Υπουργός Οικονομικών που θα πάει στο Eurogroup; Θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις τον Ιούνιο; Κυβέρνηση συνεργασίας λοιπόν.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Σκανδαλίδη, ωραία, επειδή δεν έχω πολύ χρόνο, πρόσφατα δηλώσατε ότι εσείς σε κυβερνητικό σχήμα υπό τον κ. Σαμαρά δεν πρόκειται να συμμετάσχετε. Σε κυβερνητικό σχήμα με ποιον Πρωθυπουργό; Μόνο με τον κ. Βενιζέλο ή και με ένα πρόσωπο τύπου Παπαδήμου;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι. Τον εκτιμώ απολύτως τον κ. Παπαδήμο. Είπε ο κ. Βενιζέλος για μια λίστα προσώπων, η οποία θα μπορούσε να υπάρξει. Να βρούμε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Θα μπορούσε να είναι ο κ. Παπαδήμος ή οποιοσδήποτε άλλος.  
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πολιτικό πρόσωπο;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θέλω πολιτική κυβέρνηση, όχι πολιτικό πρόσωπο. Τι σημαίνει πολιτικό πρόσωπο; Ο κ. Παπαδήμος αποδείχθηκε ότι είναι και καλό πολιτικό πρόσωπο στο κάτω κάτω της γραφής…
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Με την έννοια ότι δεν είναι εκλεγμένος.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αντεπεξήλθε σε ένα πρόγραμμα. Ανέλαβε μια υποχρέωση και την έφερε σε πέρας, που εγώ δεν πιστεύω ότι ένας απλός τεχνοκράτης, απλά και μόνο, επειδή είναι τεχνοκράτης θα το έφερνε σε πέρας. Εν πάση περιπτώσει, ας μην μιλάμε τώρα για τα πρόσωπα.
Μιλάω για πολιτική κυβέρνηση με ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Δεν πρέπει να είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού, και βέβαια με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Από τη στιγμή που θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας και θα υπάρχουν διαφορετικά κόμματα μέσα της, θα πρέπει να έχει και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.  
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποψήφιος στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας. Ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ. Καλημέρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα σας.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search