skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84».

ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΡΗ ΤΟΛΙΟ

Α. ΤΟΛΙΟΣ: Κυρίες και κύριοι, κ. Σκανδαλίδη καλησπέρα σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλό μεσημέρι, να είστε καλά.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Να ξεκινήσουμε λίγο κατ΄ αρχάς από το «δεν είμαστε δεδομένοι»; Θα ήθελα να μου το ερμηνεύσετε λίγο, τι πάει να πει δεν είμαστε δεδομένοι, όταν το μεγάλο πρόβλημα το μεγάλο διακύβευμα και εσείς το ορίζετε αυτό είναι η διακυβέρνηση της χώρας και δεν είναι ποιος είναι δεδομένος ή όχι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, το δεν είμαστε δεδομένοι αφορά το ότι δε θα πάμε «γουρούνι στο σακί», χρειάζεται και μία προγραμματική συμφωνία, χρειάζεται και μία διαδικασία πραγματικής χάραξης μιας πολιτικής, που δε θα είναι επιμέρους ή ειδικού σκοπού, αλλά θα είναι να κυβερνηθεί πραγματικά η χώρα.
Αυτό σημαίνει, ότι δεν είμαστε δεδομένοι, θα γίνει μια διαπραγμάτευση, προφανώς, σοβαρή πριν γίνει οτιδήποτε, θα συζητήσουμε τις δικές μας προγραμματικές θέσεις, την πρότασή μας, εάν είμαστε πρώτοι θα την παρουσιάσουμε σαν τη βασική πρόταση και είτε είμαστε πρώτοι, είτε δεν είμαστε θα τη συζητήσουμε, θα συζητήσουμε τι θα κάνει αυτή η Κυβέρνηση.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Ωστόσο εσείς έχετε πει ότι εάν δεν είστε πρώτοι, δεν πρόκειται να πάρετε μέρος σε Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό δε δείχνει, ας πούμε αν θέλετε και μία στάση..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ έχω πει ότι δε θα πάρω θέση σε μια Κυβέρνηση τέτοια, στη λογική ότι ο κ. Σαμαράς, εξακολουθεί να πιστεύει ότι μόνο αυτός μπορεί να κάνει τη δουλειά, ότι μόνο το κόμμα του πρέπει να κυβερνήσει, όταν έχει τη λογική ότι ένα κόμμα είναι το σωστό και τα άλλα είναι λάθος. Έχει τη λογική και στην επόμενη Κυβέρνηση της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης και της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης, αυτό, δηλαδή, που έκανε τόσο καιρό και που είναι τελείως αναξιόπιστο, ότι αλλάζει κάθε τόσο θέση για τα θέματα και λοιπά, με αυτή την έννοια το είπα, ότι δεν μου δίνει εμπιστοσύνη, δεν μπορώ να τον θεωρήσω αξιόπιστο να οδηγήσει τα πράγματα.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Πάντως αυτό σημαίνει ότι εσείς ως ΠΑΣΟΚ πλέον αποκλείετε τον κ. Σαμαρά ως Πρωθυπουργό ή υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμβεί και αυτό, να στηρίξετε και αυτό;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι είναι πρωθύστερη αυτή η συζήτηση. Δεν έχει νόημα πια.
Είπαμε εμείς τη γνώμη μας. Ο κ. Βενιζέλος είπε τέσσερα-πέντε «αν», τα οποία δε συντρέχουν αυτή τη στιγμή. Μπορεί ο κ. Σαμαράς να αλλάξει τελείως μετά τις εκλογές, δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά εκείνο που πρέπει να γίνει πάση θυσία είναι να καταλάβετε ότι ούτε δεδομένοι είμαστε, αλλά, ούτε και είναι αναγκαστικό να γίνει δικομματική Κυβέρνηση.
Εμείς, θέλουμε, αντίθετα, όλες οι δυνάμεις που έχουν έναν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, γιατί δεν είναι απλά αν θα πάρουν μια βάση κάποιων Βουλευτών τα δύο κόμματα ή τα τρία κόμματα, είναι να εκπροσωπήσουν ένα κομμάτι του λαού που πραγματικά πιστεύει ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Τώρα το «όλοι» αυτό, μιας και χρησιμοποιήθηκαν κιόλας και οι διαφημιστικές ατάκες, θυμίζει μια διαφήμιση. Όλοι; Δηλαδή όταν μιλάτε εσείς για μία Κυβέρνηση και βλέπετε προοπτικές, ποια κόμματα θα μπορούσαν να είναι εν δυνάμει σύμμαχοι του ΠΑΣΟΚ σήμερα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να ξεκαθαρίσω, κατ΄ αρχήν, ότι ανάμεσα στην προεκλογική στάση του κάθε κόμματος και στη μετεκλογική, ας πούμε ένα παράδειγμα του κ. Σαμαρά για την αυτοδυναμία, εγώ δεν πιστεύω ότι την επομένη των εκλογών ο κ. Σαμαράς θα πει ότι «βουρ» πάμε για νέες εκλογές ας πούμε, γιατί δε θέλω να συζητήσω, έτσι; Δε θα το κάνει, φαντάζομαι ότι δε θα το κάνει, γιατί θα είναι πια τελείως τυχοδιωκτικό για τη χώρα. Αλλά λέω ένα παράδειγμα. Ή κάποιος άλλος, που λέει, ότι δεν μπορεί να συζητήσει, η ΔΗΜΑΡ, παραδείγματος χάρη,  ότι δεν μπορεί να συζητήσει με κόμματα που έχουν αυτό κι αν δεν πάμε σε μια επαναδιαπραγμάτευση, κάποια συζήτηση για κάποιες απόψεις του μνημονίου και τα λοιπά, αυτά όλα θα μπορούσαν να συζητηθούν, γιατί να μην αλλάξει γνώμη και η ΔΗΜΑΡ;
Κι αν θέλετε και κάτι, δεν επιμένουμε εμείς ότι θα πρέπει αναγκαστικά από την αρχή μέχρι το τέλος το πρόγραμμά μας να εφαρμοστεί. Να συζητήσουμε να βρούμε κοινή συνισταμένη, δεν το έχει ανάγκη ο τόπος αυτό;
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Άρα ουσιαστικά μου περιγράφετε δύο κόμματα, άντε να δούμε και λίγο προς την κα Μπακογιάννη..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, μπορεί να μπει η κα Μπακογιάννη ή οι Οικολόγοι, είναι ευρωπαϊκή δύναμη οι Οικολόγοι. Δεν κατάλαβα, δεν μπορούν κι αυτοί; Όλοι μπορούν από αυτούς. Θα έλεγα ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε, αν σταματήσει τους τυχοδιωκτισμούς ο κ. Τσίπρας. Αν σταματήσει τους τυχοδιωκτισμούς, γιατί όχι;
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Από την άλλη βέβαια υπάρχει μία δαιμονολογία για το αν μπορεί η Αριστερά να έχει μια Κυβέρνηση. Αν η ψήφος του ελληνικού λαού οδηγήσει προς τα εκεί;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εάν εμένα κ. Τόλιο με έπαιρνε τηλέφωνο μια εταιρεία δημοσκοπήσεων και με ρωτούσε τι Κυβέρνηση θέλετε μετά τις εκλογές, θα έλεγα κυβερνώσα Αριστερά, Κυβέρνηση της Αριστεράς.
Αλλά, ξέρετε ποιας Αριστεράς; Όχι αυτής που έχουμε εδώ, της Αριστεράς όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, που οι κομμουνιστές τη βραδιά που έγινε η πρώτη εκλογή του κ. Ολάντ είπαν αμέσως εμείς θα ψηφίσουμε τον σοσιαλιστή Πρόεδρο για να έχουμε Πρόεδρο της Αριστεράς.
Αν εδώ, η Αριστερά περιορίζεται στα τρία-τέσσερα κόμματα που τη διεκδικούν ας πούμε για τον εαυτό τους και ενώ κατά βάση προτείνουν πράγματα ανεφάρμοστα και ανεδαφικά αλλά καθ’ όλα αριστερά, τότε δεν είναι Αριστερά αυτό. Με αυτή την έννοια. Κι εγώ Κυβέρνηση Αριστεράς θέλω, δεν συντρέχουν όμως οι προϋποθέσεις.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Από την άλλη βέβαια και η Αριστερά και μάλιστα βασίμως δείχνει μία διετία με τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για αστοχίες και πολλά ζητήματα και με το ερώτημα “γιατί να συνεργαστώ με το ΠΑΣΟΚ”; Νομίζει ότι πείθει το ΠΑΣΟΚ σήμερα ότι μπορεί να είναι καλύτερη Κυβέρνηση, μετά από αυτή την εμπειρία;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εάν νομίζει η Αριστερά ότι τα πράγματα μένουν στάσιμα, ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση κανένα κόμμα ποτέ να κάνει ρούπι από αυτά που έλεγε όταν πρωτοϊδρύθηκε, όπως κάνουν αυτοί μετά από ένα χρονικό διάστημα 1989 και μετά, αν νομίζει η Αριστερά ότι έτσι θα είναι η πολιτική δραστηριότητα, φοβάμαι ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεργασίας, διότι αυτή δεν είναι Αριστερά, κωφεύει στην εξέλιξη της χώρας.
Όλοι μπορούν να αλλάξουν κάποιες θέσεις και να προσαρμοστούν σε μια πραγματικότητα, όλοι μπορούν, αλλά αυτή η πραγματικότητα να είναι πραγματικότητα. Γιατί άμα μας λέει ο κ. Τσίπρας ότι δε θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, δε θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και θα κάνει Κυβέρνηση της Αριστεράς με Πρωθυπουργό την κα Παπαρήγα και τον κ. Καμμένο, σας παρακαλώ πολύ αυτό δε θεωρείται μια πρόταση σοβαρή στην ελληνική κοινωνία, είναι μια τελείως συγχωνευτική πρόταση απλά για να πάρει κάποιους ψήφους.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Να σας ρωτήσω κ. Υπουργέ κάτι ακόμη, εδώ το ΠΑΣΟΚ περιγράφει αν θέλετε τη μεγάλη του επιτυχία, θέλει να είναι πρώτο κόμμα, για συγκεκριμένους λόγους, γιατί λέει ότι ο τόπος το έχει ανάγκη και όχι γιατί είναι πολιτική επιλογή και τα λοιπά. Η αποτυχία που περιγράφεται; Δηλαδή αν το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή συγκεντρώσει στις επόμενες εκλογές..  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα σας το αντιστρέψω, το μόνο κόμμα που έχει κάνει αυτοκριτική μέχρι τώρα είναι το ΠΑΣΟΚ, κανένα άλλο δεν έχει κάνει. Γιατί για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, έχουμε φτάσει την παραμονή των εκλογών και για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ.
Λες και η κρίση ξεκίνησε το 2009 όπου πήραμε την Κυβέρνηση, λες και δεν υπήρχε ένας Πρωθυπουργός και μια παράταξη που απέδρασαν αφού διπλασίασαν το έλλειμμα και το χρέος και απέδρασαν μόλις πήραν την καυτή πατάτα και την πετάξανε από τα χέρια τους και είναι οι κύριοι υπαίτιοι που βρεθήκαμε σε αυτή την άκρη του γκρεμού.
Και για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ, δε φταίνε τα κόμματα αυτά, που μέσα σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές τασσόταν πάντα με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις ώστε να μην υπάρξει καμιά εξέλιξη σε κανένα θέμα, φταίει το ΠΑΣΟΚ, για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο που κάνει την αυτοκριτική του, είναι το μόνο που ζήτησε συγνώμη και ακόμα και γι΄ αυτό το κατηγορήσανε.
Με συγχωρείτε, δηλαδή τελικά νοιώθουμε μεγάλη μοναξιά, για να καταλάβετε, στο χώρο της Δημοκρατίας και της προόδου.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Εσείς είστε του κλίματος συγνώμης; Γιατί άκουσα και συναδέλφους σας να λένε ότι εγώ δε ζητάω συγνώμη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν είμαι κανενός κλίματος, δεν με ενδιαφέρουν τόσο οι λέξεις και ούτε σχολιάζω τις λέξεις.
Επαναλαμβάνω, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο που μίλησε για λάθη, για υπαναχωρήσεις, για προβλήματα, για το ότι έπρεπε να χειριστεί διαφορετικά το πρώτο μνημόνιο, όχι επί της ουσίας αλλά τακτικά, ότι έπρεπε να βάλει από τότε θέματα συναίνεσης και ούτω καθεξής, είναι αυτό που έκανε κριτική σκληρή στον Παπανδρέου όταν πήγε τον Ιούνιο και παραιτήθηκε στον κ. Σαμαρά.
Λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ κάνει την αυτοκριτική του και προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη του και προτείνει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα πολύ σοβαρό, κοστολογημένο, πως θα βγούμε από το μνημόνιο σε τρία χρόνια, ενώ εφαρμόζουμε τις συμφωνίες μας, πως θα ξεπεράσουμε την κρίση με ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και το προτείνει και το λέει και το κοστολογεί και λέει ελάτε να το κουβεντιάσουμε.
Και οι άλλοι λένε όχι δεν κουβεντιάζουμε μαζί σου. Ποιοι είναι αυτοί, θεοί είναι; Είναι τα ιδανικά κόμματα, οι οβιδιακές προτάσεις του κ. Σαμαρά ή οι τυχοδιωκτικές προτάσεις του, Τσίπρα ή το ναι μεν αλλά του κ. Κουβέλη; Είναι θεοί, τι είναι; Οι τιμητές των πάντων, εισαγγελείς είναι; Αυτό είναι το ερώτημα.
Α. ΤΟΛΙΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, εγώ να σας ευχηθώ καλή επιτυχία σε αυτές τις εκλογές που είναι δύσκολες και είναι δύσκολη και η περιφέρειά σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να είστε καλά, μια χαρά εκλογές είναι, δύσκολες και όσο πιο δύσκολες τόσο καλύτερα. Να είστε καλά.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search