skip to Main Content

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ALPHA»


ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ:
• Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ
• Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ

 

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Σκανδαλίδη, πώς σας φαίνονται οι τελευταίες εξελίξεις;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάχτε. Καταρχήν θα ’λεγα παραφράζοντας το τραγούδι, το γνωστό τραγούδι, «στα γήπεδα το ΠΑΣΟΚ αναστενάζει». Νομίζω ότι καλές είναι οι συγκεντρώσεις, καλές είναι οι επιδείξεις δύναμης, προέχει όμως ο νηφάλιος διάλογος, προέχει η συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα. Με τσιτάτα, με αφορισμούς, με διαβεβαιώσεις και με τέτοια δεν βοηθούν, κυρίως τους ανθρώπους που μας ψήφισαν, ή αυτούς που μας γύρισαν την πλάτη, να μας ξαναδούν με αγάπη και με συμπάθεια και να τους πείσουμε ότι εκφράζουμε αυτό που έχουν ανάγκη και οι ίδιοι ν’ ακούσουν.

                        Δεν κατηγορώ τις συγκεντρώσεις, για Όνομα του Θεού, κι εγώ πάω σε  διάλογο σε όλη την Ελλάδα και κάνω συγκεντρώσεις, και μάλιστα σε ξενοδοχεία, σε αίθουσες, σε καφενεία , με διάλογο πάντα.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Και πας και στο γήπεδο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και στο γήπεδο πάω συχνά, γιατί όπως ξέρεις είμαι Ολυμπιακός.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Έτσι. Δεν αναστενάζουν λοιπόν τα γήπεδα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Λοιπόν, δεν με πειράζουν εμένα, ήμουνα πάντα υπέρ των συγκεντρώσεων, δε θέλω να τις κατηγορήσω, για Όνομα του Θεού, όμως αυτή τη στιγμή προέχει ο νηφάλιος διάλογος για το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας. Εγώ δε φοβάμαι, θα ’μαστε όλοι μαζί.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Δεν αναστενάζει όμως το ΠΑΣΟΚ. Δεν αναστενάζει το ΠΑΣΟΚ στα γήπεδα. Παράφραση έκανες, ποιητική αδεία.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ποιητική αδεία, ναι, ναι.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Έτσι μπράβο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, επαναλαμβάνω ότι ο τρόπος αυτός της επικοινωνίας είναι καλός, να επιδεικνύεις τη δύναμη του ισχυρού. Aλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο από τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο από τη βάση του ΠΑΣΟΚ είναι νηφάλια να συζητήσει για το παρόν και το μέλλον του. Και αυτό είναι το βασικό θέμα.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Γίνεται μια συζήτηση, γίνεται μια συζήτηση, και οι τρεις πηγαίνετε προς τ’ αριστερά, αυτό είναι το συμπέρασμα, και κατά την άποψή μου παρασύρετε και την κυβέρνηση.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ξεκίνησε η συζήτηση αυτή. Εγώ θα επιμείνω στο δρόμο που διάλεξα, για να σχολιάσω και τη δήλωση της Βάσως Παπανδρέου, καλά έκανε η Βάσω Παπανδρέου και καλά θα κάνουν όλοι να τοποθετηθούν μέχρι την Εθνική Συνδιάσκεψη για το τι θα κάνουν, γιατί αυτό είναι σωστό για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

                        Εγώ από την αρχή δήλωσα ότι δε θέλω στήριξη, δε θέλω υπογραφές, δε θέλω τίποτα, πηγαίνω μόνος μου και ελεύθερος, δυνατά πολιτικά, για το ΠΑΣΟΚ για το παρόν και το μέλλον του και έτσι θα πάω πάντα, και θα είμαι και την επόμενη μέρα παρών σε αυτή ακριβώς την…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πώς τους είδατε τους δύο κύριε Σκανδαλίδη;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν μπόρεσα από τα στιγμιότυπα να καταλάβω πολλά πράγματα, εντάξει, ήτανε περισσότερο επίδειξη δύναμης και λιγότερο πολιτικός διάλογος. Δεν υπήρξε πολιτικός διάλογος ανάμεσά τους.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πώς κρίνετε το ότι μιλούσαν και οι δύο την ίδια ώρα;

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Δε θα ’πρεπε να είχαν συνεννοηθεί τουλάχιστον για την ώρα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κακώς μιλούσαν και οι δύο την ίδια ώρα, νομίζω ότι αυτό δεν είναι καλό για το ΠΑΣΟΚ. Δείχνει δύο μονομάχους σε μια αρένα. Κι αυτό είναι πολύ άσχημο. Ποιος θα μαζέψει πιο πολλούς, ποιος θα φωνάξει περισσότερο, ποιος θα ’χει περισσότερες σημαίες.

                        Οι σημαίες δε λείψανε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που έλειψε από το ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική συζήτηση και η ουσία των πραγμάτων, που το οδήγησαν σε μια οδυνηρή ήττα και ο τρόπος της ανασύνταξης και της αναγέννησής του είναι πολύ πιο βασανιστικός από μεγάλες συγκεντρώσεις σε μεγάλα ακροατήρια.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πάντως κύριε Σκανδαλίδη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί μέσω συνεργατών του τον κ. Βενιζέλο ότι επέλεξε την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι ο ίδιος, όπως λένε οι συνεργάτες του, είχε επιλέξει την ώρα αυτή εδώ και ένα μήνα.

                        Μάλιστα, αυτά τα οποία λέτε εσείς –που είναι πολύ σωστά- περί νηφαλιότητας, ενότητας κλπ., κάθε μέρα καταπίπτουν, καθώς οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά Ευάγγελου Βενιζέλου ανάρμοστη. Είναι μια βαριά κουβέντα. Πάμε σας παρακαλώ να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ μαζί και στη συνέχεια να το σχολιάσουμε.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: (γελάει)

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γελάτε, ε;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το έμαθα εκ των υστέρων ότι εκλέχτηκε κάποιος που είναι φίλος  μου.. Δεν ασχολήθηκα εγώ με αυτά τα πράγματα.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Ποιος είναι οπαδός σου;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν υπάρχουν οπαδοί. Εγώ…

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Ο πιστός.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Λένε για τον Βαγγέλη τον Αργύρη, ο οποίος είναι ένα εξαίρετο στέλεχος, στα αγροτικά είναι πάντα…

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Μοναδικός.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι εκ των πραγμάτων θα ήταν αυτός, από τη στιγμή που έβαλε υποψηφιότητα. Αλλά ομολογώ ότι δεν ήξερα καν ούτε ότι γίνονται αυτά τα πράγματα ούτε ότι κάποιοι σχεδιάζανε…

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Μα μεταξύ τους λέει έγινε η συζήτηση.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: …πόσοι θα πάνε, πού θα πάνε, τι θα κάνουν. Δηλαδή ακούστε να δείτε…

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Δεν θα ’πρεπε να τα ξέρετε;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ θέλω να κάνω ένα σχόλιο, με συγχωρείτε. Θα μείνω συνεπής…

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Όχι, το ’χανε συμφωνήσει Γιώργο.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Είναι καλό πάντως το ότι έχετε πολιτικούς …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα μείνω συνεπής στη γραμμή μου. Θέλω να κάνω ένα σχόλιο. Δε σχολιάζω τους σχολιαστές. Δε σχολιάζω τις εκατέρωθεν κατηγορίες. Δε σχολιάζω ένα διάλογο που δεν έχει νόημα, που δεν τον καταλαβαίνει ο απλός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ. Δε σχολιάζω…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μα τι προοιωνίζεται για την επόμενη μέρα κύριε Σκανδαλίδη;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δε σχολιάζω μια αντιπαράθεση που δεν την καταλαβαίνει κανένας. Ο ένας λέει…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Όταν λέει ο ένας στον άλλον ότι «δεν κομίζεις τίποτα», ή «αρνητικές εντυπώσεις», «έχεις ανάρμοστη συμπεριφορά».

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, με συγχωρείτε. Ο ένας λέει: θα διασπαστεί, ο ένας λέει:  θα είναι η διάσπαση λυτρωτική, ο άλλος λέει τον άλλον υπονομευτή, ο άλλος τον λέει ανίκανο. Δεν μ’ αρέσει αυτό, είναι ένα πράγμα που δεν έχει σχέση με εμένα.

                        Δεν έχει σχέση ούτε με το σοσιαλισμό ούτε με τη συνείδηση της παράταξης, ούτε με αυτό που νιώθει ο κάθε πασοκτζής, που έχασε οδυνηρά μια πολιτική μάχη και περιμένει από τους υπεύθυνους ηγέτες του να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναζητήσουν πραγματικά και σε βάθος τα αίτια, αντί για προσωπικές αλληλοκατηγορίες και να δώσουν μια απάντηση, επιτέλους, στα ερωτήματα γιατί χάνουμε και ξαναχάνουμε χωρίς να υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος και χωρίς να υπάρχει και μια ισχυρή κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου.

                        Βλέπουμε την κυβέρνηση να κάνει την πολιτική της, να ανεβάσει την κρυφή ατζέντα, να ανοίγει όλα τα θέματα, και εμείς ασχολούμαστε με το ποιος υπονομεύει τον άλλον και ποιος είναι πιο σοσιαλιστής ή δεν είναι. Εδώ να συζητήσουμε επί της ουσίας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ασχολείστε και με τους χαμογελαστούς τζογαδόρους. Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση συνδικαλιστική, είναι μια μεγάλη οργάνωση, ένας άνθρωπος που έχει μία σημασία…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όλοι έχουν σημασία, όλοι έχουν σημασία. Αλλά όλοι φεύγουν και από τη λογική….

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ποιους εννοεί όταν μιλάει για χαμογελαστούς τζογαδόρους στο ΠΑΣΟΚ;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όλοι έχουν σημασία, αλλά όλοι φεύγουν και από τη λογική…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Έχει φύγει από τη λογική ο κ. Καραμίχας; Αυτό εννοείτε;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι είναι υπερβολικά πράγματα όλα αυτά.  Αν έχουνε πραγματικά τα κότσια και μιλάνε πραγματικά με τόση ευκολία διασπείροντας ή φθείροντας το ΠΑΣΟΚ, να πουν ονόματα και διευθύνσεις. Γιατί δεν τις λένε;

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ε είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πλούτισαν κατά το παρελθόν και πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο. Δεν τα ξέρετε κύριε Σκανδαλίδη; Με συγχωρείτε. Δεν τα ξέρετε; Τα έχουμε περιγράψει δημοσιογραφικά, πολιτικά, όλοι τους ξέρουμε. Η ονοματολογία δεν ωφελεί βεβαίως στην τηλεόραση, αλλά το πολιτικό μήνυμα είναι σαφές.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ωφελεί το να ρίχνουμε κι εμείς μια πέτρα στο παρελθόν, όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια; Ή ωφελεί να βρούμε τις δομές εκείνες που δεν θα αναπαράγουν αυτά τα φαινόμενα; Ή ωφελεί να γίνουμε ένα πραγματικά προοδευτικό κόμμα, που μέχρι τώρα έχουμε πετάξει στο καλάθι των αχρήστων ό,τι υπήρχε από αυτό που μας κινούσε ως δημιουργική και προοδευτική δύναμη;

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, πριν τελειώσουμε θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Σας προβληματίζει η στάση του κυρίου Υπουργού, ο οποίος ονομάζεται και «λαγός»; Και ξέρετε γιατί το λέω, τον χαρακτηρίζω λαγό: Να βγαίνει και να λέει ότι θα γίνει αρχηγός; Αυτό γίνεται για ανακάτεμα; Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Ενώ η κυβέρνηση λέει: εμείς δεν ανακατευόμαστε, λέει, στα εσωτερικά του κόμματος.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει τις απόψεις της και δικαιούται να τις έχει.

Ν. ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Ναι.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς είμαστε ένα κόμμα που είμαστε μακριά απ’ όλα αυτά, πρέπει να δούμε τα δικά μας, τα του οίκου μας. Τα του οίκου μας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα σας διακόψω γιατί με ειδοποιούν από το κοντρόλ για μία είδηση της τελευταίας στιγμής, ότι ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης στην ιστοσελίδα του ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου, στο site του έχει γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Τα 7 λάθη του Ευάγγελου Βενιζέλου». Να λοιπόν ένα άλλο στέλεχος, έτσι αρκετά γνωστό…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γίνονται καταχωρήσεις, καλά κάνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τοποθετούνται. Πρέπει να τοποθετηθούν.

                        Εγώ απευθύνομαι στον ανώνυμο πασόκο, απευθύνομαι σε αυτούς τους ανθρώπους που πονάνε την παράταξη, και τους ζητάω να απεγκλωβιστούν από τα χαρακώματα, να φύγουν απ’ αυτή τη σύγκρουση η οποία φαίνεται να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο χώρο, να φύγουν απ’ αυτό τον παραλογισμό των ξεχωριστών συγκεντρώσεων την ίδια στιγμή, να φύγουν απ’ αυτά τα γήπεδα που έχουν μόνο μια φίλαθλη σημασία και μια αμυντική συσπείρωση, ενώ δεν απευθύνονται στους ανθρώπους που μας γύρισαν την πλάτη και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ή ψήφισαν οποιοδήποτε άλλο κόμμα σ’ αυτές τις εκλογές, και να ξαναδούμε, να ξαναδούμε…

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ωραία, αυτά τα έχετε ξαναπεί. Αλλά ο λόγος σας δεν επηρεάζει, δεν επηρεάζει τους πρωταγωνιστές. Άρα τι συμπέρασμα να βγάλει η κοινή γνώμη;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ πηγαίνω παντού,  κύριε Κύρτσο , παντού ανοίγω συζήτηση για τα αίτια, μιλάω για τις θέσεις μου και συζητάω με τους συντρόφους μου για όλα όσα αφορούν το ΠΑΣΟΚ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να σας ευχαριστήσουμε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν θέλω, δεν μ’ αρέσει αυτή η εικόνα. Είναι μια εικόνα απαξίωσης, και ας δίνει πρόσκαιρα στους δημιουργούς της την ιδέα ότι δήθεν είναι ισχυροί, απέναντι σε μια βάση που σήμερα δεινοπαθεί.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Σκανδαλίδη, ευχαριστούμε πάρα πολύ που συνομιλήσατε μαζί μας απόψε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search