skip to Main Content

”Από τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει η Δημοκρατία” – Συνέντευξη στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Κ. Σκανδαλίδη, η χώρα είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους; Από τα απίστευτα «καμώματα» του Υπουργού Παύλου Πολάκη, ως την τοποθέτηση σε υφυπουργεία παλαιών δικών σας συντρόφων, η πολιτική δεν δείχνει να ασκείται «φυσιολογικά». Υπάρχει διέξοδος από αυτήν την απαξίωση του πολιτικού ήθους;

Η απόσταση που χωρίζει τις ανάγκες που έχει η χώρα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που οφείλει να αντιμετωπίσει, τα αδιέξοδα που πρέπει να υπερβεί, από το σύστημα εξουσίας που κυβερνά είναι αβυσσαλέα. Όσα ζούμε όλο αυτό τον καιρό προσβάλλουν βάναυσα τη δημοκρατία και το ήθος της πολιτικής. Είναι εντελώς παρακμιακά τα φαινόμενα. Απαιτείται εδώ και τώρα πολιτική ανατροπή για να περισώσει ότι μπορεί και να ανοίξει ένας νέος δρόμος. Δεν ξέρω άλλο τρόπο να υπάρξει αυτή η ανατροπή: Εκλογές τώρα.

Συνάδελφοι σας στην Βουλή υποστηρίζουν ότι με ευθύνη του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα μοιάζει πλέον με παραπαίουσα λατινοαμερικάνικη κοινωνία κι όχι με Ευρωπαϊκή χώρα. Δε ξέρω αν συμφωνείτε, αλλά εάν ισχύει πράγματι η διαπίστωση, αρκεί η αλλαγή κυβέρνησης μέσω εκλογών για να ανακάμψουμε;

Γι’ αυτό ακριβώς μίλησα για πολιτική ανατροπή. Αν γίνει μια απλή εναλλαγή ως το αποτέλεσμα της διχαστικής πόλωσης δυο «μονομάχων» του μικρού δικομματισμού απλώς «ο Μανωλιός θα αλλάξει τα ρούχα του». Γιατί δεξιά παλινόρθωση και «αριστερός» λαϊκισμός είναι οι δυο όψεις ενός νομίσματος που στην προμετωπίδα του αναγράφεται μια και μόνο λέξη: Συντήρηση. Χρειάζεται κατά συνέπεια ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Μια αναδιάταξη δυνάμεων όχι όπως την οραματίζεται ο Α. Τσίπρας ως «εισοδισμό» στο χώρο της κεντροαριστεράς. Αλλά ως ανάδειξη του χώρου της Κεντροαριστεράς ως του αυτόνομου προοδευτικού πόλου που θα γίνει ο καταλύτης για τις μετεκλογικές εξελίξεις και την κυβέρνηση που θα προκύψει.

Πόσο αγγίζουν τους πολίτες οι υποσχέσεις και τα ελπιδοφόρα προγράμματα την ώρα που «ματώνουν» για να τα βγάλουν πέρα; Πάρα πολλοί δηλώνουν θυμωμένοι με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, δεν πιστεύουν τους πολιτικούς…

Έχω κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην μαγική εικόνα που καλλιεργείται συνειδητά και θέλει την κοινωνία σε απόλυτη πόλωση. Η πόλωση αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αηδιασμένη από την κρατούσα κατάσταση και την αποκρουστική πρακτική της εξουσίας γυρίζει την πλάτη. Δεν την αφορούν ούτε τα τεχνάσματα, ούτε το αλισβερίσι των θώκων, ούτε η ξεδιάντροπη συναλλαγή, ούτε το καταρρέον δήθεν πλεονέκτημα της «πρώτη φορά Αριστεράς». Την αφορά η αδιέξοδη καθημερινότητα και η αίσθηση ανασφάλειας και αναξιοπρέπειας που είναι διάχυτη παντού. Καμία φθηνή υπόσχεση ή μικροπαροχή δεν μπορεί να ανατρέψει αυτή την αίσθηση.

Ευθύνες, πάντως, για την απαξίωση που διαπιστώνεται, έχουν και πολιτικά πρόσωπα του δικού σας χώρου! Μεταγραφές για ρόλους και θέσεις, πολιτικές κωλοτούμπες, για όλα αυτά φταίει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που σας «κλέβει» στελέχη;

Ο χώρος πληρώνει την πολύχρονη κρίση του και δυστυχώς τους ευκαιριοθήρες και τους παρείσακτους που ενδημούσαν ακόμη στις γραμμές του. Αλλά και όσους για λόγους προσωπικής επιδίωξης θέλησαν να τον εκμεταλλευτούν. Βρήκε κάποιο έδαφος ο Πρωθυπουργός για να διεισδύσει δήθεν στο χώρο μας. Νομίζω ότι κάνει στρατηγικό λάθος. Αγνοεί και υποτιμά τη ρίζα, την αντοχή και τη στελεχιακή συγκρότηση μιας παράταξης που ότι χρήσιμο έγινε στη χώρα και τη ζωή των πολιτών είναι δικό της έργο. Μιας παράταξης που με τον ΣΥΡΙΖΑ τη χωρίζει η Δημοκρατία και η πραγματική αλλαγή και με τη ΝΔ η Κοινωνική Δικαιοσύνη και η προοδευτική μεταρρύθμιση. Μας δυναμώνει και μας συσπειρώνει η προσπάθεια τους να εξαφανιστούμε από τον πολιτικό χάρτη. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Θα το διαπιστώσουν σύντομα. «Κοντός ψαλμός αλληλούια».

Τι περιμένετε από τις εκλογές;

Να αναδείξουν οι πολίτες με την ετυμηγορία τους το Κίνημα Αλλαγής, μοναδικό κληρονόμο πια της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, σε εμβρυουλκό της νέας εποχής. Όχι απλά σε ρυθμιστικό παράγοντα αλλά καταλύτη των μετεκλογικών εξελίξεων. Έχω ισχυρή πεποίθηση ότι θα το πετύχουμε αν δώσουμε όλοι μαζί με πίστη και αισιοδοξία τη μάχη.

Αν το Κίνημα Αλλαγής – απροσδόκητα – δεν πάει καλά στις εκλογές, βλέπετε μόχλευση του «μεσαίου» χώρου σε άλλες βάσεις;

Δεν νομίζω ότι ο λαός έχει την πρόθεση να διευρύνει την κρίση και το αδιέξοδο, ούτε να γίνει αρωγός ενίσχυσης δυνάμεων που τροφοδοτούν τις πιο αντιδραστικές και ολοκληρωτικές τάσεις που με τη σημερινή διακυβέρνηση έχουν βρει εύφορο έδαφος να αναπτυχθούν. Γι’ αυτό ούτε καν σκέφτομαι ενδεχόμενο ήττας. Πιστεύω ότι η ετυμηγορία του θα διαψεύσει όχι μόνο τα σενάρια διάλυσης αλλά και τις συγκυριακές πραγματικές ή μη δημοσκοπήσεις. Θα είμαστε η θετική έκπληξη των εκλογών και το λέω με πλήρη επίγνωση τόσο της συγκυρίας όσο και των πραγματικών εξελίξεων στη βάση της παράταξης.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search