skip to Main Content

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γ. Αντύπα για το «ΕΘΝΟΣ».

 Κύριε Σκανδαλίδη, ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε με σύνθημα την αλλαγή και την ευημερία των πολλών και των φτωχών. Κάτι σαν το ΠΑΣΟΚ του ’81. Έχετε την αίσθηση πραγματικής αλλαγής ή θα είναι μια ακόμη παραίσθηση, μια χαμένη ευκαιρία για τον κόσμο;

Αντί να οιωνοσκοπούμε και να προσευχόμαστε καλύτερα να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής εκλέχθηκε σε ένα συγκεκριμένο και πανίσχυρο σύστημα δυνάμεων και κατεστημένων συμφερόντων. Το ότι στη

συγκεκριμένη συγκυρία η Αμερική βρίσκεται σε σημαντική υποχώρηση, ο λαός της τόλμησε να ξεπεράσει τα φυλετικά του ταμπού και, κυρίως, να προσέλθει μαζικά στην κάλπη και να απαιτήσει μαζί με τον Ομπάμα την αλλαγή είναι μια σημαντικά ιστορική στιγμή. Ο νέος πλανητάρχης πήρε σημαντική δύναμη στα χέρια του και ο τρόπος που δεσμεύτηκε να την χειριστεί γεννά μεγάλη προσδοκία. Η πράξη θα δείξει. Η πολιτική δεν έπαψε ποτέ να κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

 

 

Ποιο είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα;

Θα εγκαταλείψει τη βίαιη επιβολή και θα κλείσει τις ανοιχτές πληγές; Θα σταματήσει τους πολέμους και θα προσχωρήσει σε εποχή παγκόσμιας συνεργασίας; Θα σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ΗΠΑ; Θα ανοίξει δρόμο για πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου και στο εσωτερικό της χώρας του και σε παγκόσμιο επίπεδο; Αυτά δεν εμπεριέχονται στις εξαγγελίες του; Απ’ αυτά θα κριθεί.

 

Και η νέα αλλαγή στην Ελλάδα; Πότε την τοποθετείτε;

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο Πρωθυπουργός και η παράταξη που κατέστησαν τη χώρα ανοχύρωτη μπροστά στην κρίση, που συσσώρευσαν τόσα προβλήματα στη ζωή των πολιτών, που μεταγγίζουν συνεχώς τον πλούτο από τους πολλούς στους λίγους και διαχειρίζονται με τέτοιο κυνισμό και ανάλγητο τρόπο το δημόσιο συμφέρον θα εξακολουθούν να κυβερνούν την επομένη των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

 

Πως θα γίνει αυτό όταν κάνατε τον εκλογικό νόμο που φέρει το όνομά σας για να ενισχύσετε τις συνεργασίες; Μάλλον πυροδότησε σενάρια ακυβερνησίας…

Κατ΄ αρχήν μου αρέσει που δεν ρωτάτε πια «γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει τη φθορά της ΝΔ». μπήκαμε σε άλλη εποχή που θεωρείται σχεδόν αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Ο στόχος είναι η νίκη. Όποιος νικήσει παίρνει την απόλυτη πρωτοβουλία στις εξελίξεις. Όποιος χάσει χάνεται. Όσο μεγαλύτερη νίκη, τόσο καλύτερα, αν είναι και αυτοδύναμη ακόμα καλύτερα. Ο νόμος δίνει δυνατότητα στο πρώτο κόμμα να συνεργαστεί με άλλους. Το αν αυτοί δεχτούν ή όχι θα εισπράξουν και τα επίχειρα. Με πρώτο το ΠΑΣΟΚ αυτοδύναμο ή μη ο Γ. Παπανδρέου θα είναι Πρωθυπουργός της χώρας την επομένη των εκλογών.

 

Αλήθεια, για τα χαμηλά ποσοστά του δικομματισμού φταίει το σύστημα ή τα πρόσωπα; Δηλαδή οι αρχηγοί των κομμάτων και τα κορυφαία στελέχη τους.

Ο δικομματισμός όπως τον γνωρίσαμε στο μεταπολιτευτικό κύκλο, για όσους δεν το κατάλαβαν, έχει τελειώσει. Και δεν εννοώ τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Εννοώ κόμματα που κυβερνούν με κλειστά συστήματα εξουσίας και συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες. Τα προβλήματα θα τους πνίξουν. Αλήθεια, στη σημερινή βαθειά κρίση και τη σχεδόν παρακμή που βυθίζεται η χώρα, πιστεύει κανείς ότι αρκούν τα κοινοβουλευτικά κουκιά για να κυβερνήσει; Δείτε τον Κ. Καραμανλή αυτό τον καιρό. Κυβερνά; Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις ευθύνες των αρχηγών ή των στελεχών καλό θα είναι να αντιληφθούμε ότι δεν έχουν μέλλον όσοι αναπαράγουν το παρελθόν και ότι η εποχή της αυτάρκειας και της οίησης της εξουσίας έχει παρέλθει.

 

Τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ για να φύγει από τη σφαίρα της μη αυτοδυναμίας; Θυμάμαι είχατε ζητήσει παλιότερα να μπει στο γήπεδο η βασική ενδεκάδα…

Για να δημιουργήσει συνθήκες αυτοδυναμίας το ΠΑΣΟΚ πρέπει αυτή την εποχή να δημιουργήσει πολιτικό ρεύμα θετικής ψήφου στην κοινωνία που δεν θα αποδοκιμάσει απλά τη ΝΔ αλλά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου. Ότι συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, ότι ενισχύει την ενότητα και τον συγκροτημένο σχεδιασμό στην κορυφή, ότι αναδεικνύει τη θετική προοπτική στη βάση, ότι διαμορφώνει όρους πανστρατιάς είναι κρίσιμο.

 

Στις πόσες απορρίψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ θα πειστείτε ότι πρέπει να πάτε μόνοι σας στις εκλογές;

Εμείς θα προτείνουμε σταθερά προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις τη συμπαράταξη και οι ηγεσίες τους ας τις απορρίπτουν. Και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές το ερώτημα θα είναι όχι πως θα φύγει η Δεξιά αλλά πως θα γίνουν οι ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος για να κυβερνηθεί προοδευτικά. Άρα και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές η ταμπακιέρα θα γίνεται πιο ευκρινής. Ας αποφασίσουν. Όσο για τη μοναξιά της καθόδου, το ΠΑΣΟΚ δε νίκησε ποτέ με μέτωπα. Μόνο του νίκησε. Γιατί όχι και τώρα;

 

Μήπως θα πρέπει να αλλάξει ο τίτλος του βιβλίου σας από «Κυβερνώσα Αριστερά» σε «Πολυδιασπασμένη Αριστερά»;

Η Κυβερνώσα Αριστερά δεν περιορίζεται στο στόχο να κυβερνηθεί η χώρα από ηγεσίες που δεν μπορούν να υπερβούν τον εαυτό τους και να παρακολουθήσουν τις κρίσιμες διεθνείς και εθνικές εξελίξεις. Η Κυβερνώσα Αριστερά είναι πρόταση διακυβέρνησης στρατηγικής σημασίας και μακράς πνοής. Δεν αθροίζει δυνάμεις, αλλά ανασυνθέτει τον προοδευτικό χώρο και εγγυάται τις ανατροπές που απαιτούνται. Ήδη διαμορφώνεται ο χάρτης των διαχωριστικών γραμμών σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο είναι σταθερός σ’ αυτή τη γραμμή αλλά ξεκίνησε σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες.

 

Η ΝΔ έδωσε επιπλέον μπόνους δέκα εδρών στο πρώτο κόμμα. Είναι σοβαρή διαδικασία να αλλάζει ο εκλογικός νόμος κάθε τρεις και λίγο;

Από τη σκοπιά του κομματικού οφέλους η ΝΔ έσπευσε όπως το 1991 ο Κ. Μητσοτάκης να κάνει δώρο στο ΠΑΣΟΚ. Με το νόμο της το ΠΑΣΟΚ θα ωφεληθεί στις επόμενες εκλογές ως πρώτο κόμμα. Ωστόσο αυτά είναι για τους εκλογολόγους της δεκάρας. Όχι μόνο δεν πρέπει να αλλάζει ο εκλογικός νόμος κάθε τόσο, αλλά προέχει η νηφάλια και σοβαρή συζήτηση για ένα εκλογικό σύστημα ριζικά διαφορετικό που θα εγκαθιδρυθεί για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι ήδη από το 2003 γνωστές οι προτάσεις μου για μια εκδοχή του γερμανικού μοντέλου προσαρμοσμένου στην ελληνική ιδιαιτερότητα. Αυτό το σύστημα μπορούν να το ψηφίσουν κόμματα που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστο το 80-90% του λαού. Θα είναι προσφορά στη δημοκρατία. Όσο παίζουμε με τους εκλογικούς νόμους τόσο απαξιώνουμε την πολιτική.

 

Ζούμε στις μέρες του Βατοπεδίου. Υπάρχει τρόπος να δούμε πραγματική διαφάνεια στο πολιτικό μας σύστημα;

 

Το εκλογικό σύστημα που προτείνουμε λύνει το μεγαλύτερο ποσοστό του προβλήματος καθώς οι μονοεδρικές ή και ολιγοεδρικές περιφέρειες ή η λίστα αποτρέπει τους πολιτικούς από τη σχέση με την ιδιωτική οικονομία. Αν σ’ αυτό προστεθεί η ανεξάρτητη αρχή για το πόθεν έσχες και η κατάργηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων πλην των συνδρομών μέσω τραπεζικών λογαριασμών νομίζω ότι κατοχυρώνεται το μέγιστο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Όσο για το 100% δώστε τρόπο να ελέγξω τις off shore εταιρίες και θα σας απαντήσω.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search