skip to Main Content

Συνέντευξη στο ”Βήμα της Κυριακής”

 

Δεν σας έχουν αποθαρρύνει οι έως τώρα  δημοσκοπήσεις που σας φέρνουν σε μικρό ποσοστό; Επιμένετε στην υποψηφιότητα σας;

 

Προφανώς και επιμένω. Οι  δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνονται σ’ αυτούς που θα ψηφίσουν. Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ συγκεκριμένο σώμα με άποψη για τα στελέχη. Δεν έχει καμία σημασία τι λένε οι δημοσκοπήσεις. Η κάλπη θα δείξει και πιστεύω ότι θα πάω πάρα πολύ καλά.

 

Εσείς δεν παίρνετε μηνύματα που σας κατηγορούν όπως αυτά που καταγγέλλει ο κ. Βενιζέλος;

 

Παίρνω κι εγώ τέτοια μηνύματα που είναι άθλια και δεν διανοούμαι ότι καθοδηγούνται από την Χαριλάου Τρικούπη. Απλώς χαρακτηρίζουν αυτούς που τα στέλνουν. Δεν πρόκειται ν’ ασχοληθώ μ’ αυτά.

 

Πάντως τα δύο στρατόπεδα δεν θα συμπιέσουν τους δικούς σας ψηφοφόρους; Δεν θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να τους αλλάξουν γνώμη;

 

Πολύ φοβάμαι ότι τέτοιες πρακτικές είναι στη φύση όσων υπηρετούν εσωκομματικούς στρατούς. Γι’ αυτό θέλω να καλέσω όλους τους σκεπτόμενους και προβληματισμένους μ’ αυτή τη νοσηρή κατάσταση να αντισταθούν σ’ αυτές τις πιέσεις, να απεγκλωβιστούν από τα χαρακώματα. Τους καλώ να αυτοοργανωθούν γιατί εγώ αρνήθηκα από την αρχή λίστες, υπογραφές και επιτροπές στήριξης και  να ψηφίσουν πολιτικά για το συμφέρον της παράταξης.

 

Δηλαδή θα υπάρξει κρυφή ψήφος υπέρ σας;

 

Που ξέρεις; Είναι ευκαιρία να αναβιώσει το «κρυφό σχολείο». Για σκέψου από την μια άκρη ως την άλλη να υπάρξει ψήφος απελευθέρωσης από κάθε καταναγκασμό. Μια πραγματική στάση της βάσης.

 

Σε περίπτωση που πάτε σε δεύτερο γύρο θα συνεχίσετε να πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας; Νομίζετε ότι έχουν τελειώσει οι ευκαιρίες για το Γιώργο Παπανδρέου;

 

Απ’ ότι κατάλαβα θέλετε να εκμαιεύσετε τη στάση μου στο δεύτερο γύρο. Πιστεύω ότι θα είμαι στο δεύτερο γύρο. Αν όχι τα κριτήρια της στάσης μου είναι καθαρά οι προϋποθέσεις που έθεσα θεμελιώδεις. Με ποίες δεσμεύσεις, με ποιες πρακτικές, για ποίο ΠΑΣΟΚ. Και όλοι μας οφείλουμε να σεβαστούμε το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, να περιβάλουμε με εμπιστοσύνη το νέο Πρόεδρο όπως κι αν λέγεται, Παπανδρέου, Βενιζέλος ή Σκανδαλίδης.

 

Τα γεγονότα πάντως αυτών των ημερών δεν δείχνουν ότι είναι εύκολο να συμβεί. Δεν φοβάστε διχασμό ή και διάσπαση;

 

Κανείς δεν μπορεί να μοιράσει το ΠΑΣΟΚ σε τρία κόμματα που έχουν αυτοσκοπό την επικράτηση. Και κανείς δεν μπορεί αυτά τα ξύλινα τείχη που υψώνονται σήμερα σε μια χωρίς αρχές προσωπική αντιπαράθεση να τα μετατρέψει σε τάφρο. Δεν θα το επιτρέψουμε, δεν θα το επιτρέψει η βάση του Κινήματος, θα δώσει μάχη να μην  οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε βαθύ διχασμό.

 

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι  μπορείς να κερδίσεις τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου όταν δεν κατάφερες να κερδίσεις το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων;

 

Όλοι γνωρίζουν το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες έδωσα εκείνη την μάχη και ήρθαν αμέσως  μετά οι εθνικές εκλογές για να πεισθούν οι πάντες ότι το ποσοστό που πήρα με ελάχιστες εβδομάδες προεκλογικού αγώνα είναι ακριβώς το ίδιο που πήρε τώρα  το ΠΑΣΟΚ. Η παράταξη είχε ήδη από τότε συρρικνωθεί. Σας θυμίζω δε ότι παραιτήθηκα από βουλευτής κι ενώ ήμουν ένα χρόνο έξω από την κεντρική πολιτική σκηνή 53 στους 100 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ με επανεξέλεξαν  στην πρώτη θέση. Είναι για μένα τιμή και δικαίωση. Και στο κάτω κάτω οι στρατιώτες της παράταξης, αυτοί που διαθέτουν την ψυχή τους μπορούν κάποια στιγμή να ηγηθούν.

 

Στρατιώτης της παράταξης είπατε που σημαίνει ότι δεν σας έχουν κατατάξει ως τώρα στους πρωθυπουργίσιμους. Θεωρείτε ότι είναι θετικό ή αρνητικό στην υποψηφιότητα σας;

 

Είναι τιμή μου να δηλώνω ικανός να ηγηθώ της παράταξης χωρίς προετοιμασίες, χωρίς ομάδες, χωρίς  υποτακτικούς, χωρίς αντιπροσώπους, χωρίς εξαρτήσεις τη στιγμή που νιώθω ώριμος να το κάνω βασισμένος στην ίδια τη διαδρομή μου. Η υποψηφιότητα μου υπηρετεί χρέος και έχει γνώμονα μόνο το συμφέρον της παράταξης κι όχι επεξεργασμένη προσωπική επιδίωξη και στρατηγική.

 

Οι έλληνες νομίζετε ότι ψηφίσουν Πρωθυπουργό κάποιον που είναι κυρίαρχος στο κόμμα του ή κάποιον πρώτο μεταξύ ίσων;

 

Ψηφίζουν αυτόν που δίνει τα εχέγγυα και τη δυνατότητα στο κόμμα του να διαμορφώσει συλλογικά την εναλλακτική πρόταση και τη νικηφόρα στρατηγική. Πρέπει πρώτα να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ το λαό με τις ιδέες και τις προτάσεις του και μετά ο Πρόεδρος να κερδίσει ως εκφραστής τους τον Καραμανλή και τη ΝΔ.

 

Αν δεν ήσασταν υποψήφιος τι θα ψηφίζατε;

 

Και μόνο η υποψηφιότητα μου και οι λόγοι που την υπαγόρευσαν απαντά στο ερώτημα. Γιατί δεν πιστεύω ούτε στους «εικονομάχους», ούτε στους «συνεχιστές».

 

Είπατε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε μάχη στις εκλογές αλλά μόνο οι υποψήφιοι. Είναι αλήθεια;

 

Ασφαλώς. Σας θυμίζω ότι το 2000 είπα ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει. Και δεν νομίζω ότι άλλαξε ούτε το 2004, ούτε το 2007 παρά τις φιλότιμες προσπάθειες έκτοτε. Αν δεν αλλάξουμε δεν κερδίζουμε κι εγώ αυτή την αλλαγή μπορώ αυθεντικά να την υπερασπιστώ γιατί την προτείνω εδώ και 10 χρόνια.

 

 

 

 Είστε απ’ αυτούς που νομίζουν ότι υπήρξε υπονόμευση του Πρόεδρου του κόμματος;

 

Μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι υπάρχουν στελέχη του Κινήματος που υπονομεύουν συνειδητά την ηγεσία του για να οδηγήσουν στην ήττα. Είναι πολύ βαριά η κατηγορία και την απορρίπτω κατηγορηματικά. Άλλο είναι η προσωπική φιλοδοξία που κάποια στιγμή μπορεί να γίνει υπέρμετρη και να υποτάξει τη συλλογική ανάγκη και τέτοιες κατά καιρούς ζήσαμε από πολλά στελέχη  απ’ όλες τις πλευρές και άλλο η υπονόμευση. Είναι άλλης τάξεως πρόβλημα αυτό.

 

Υπήρξαν κατά την γνώμη σας στελέχη που πλούτισαν από το ΠΑΣΟΚ όπως είπε η Β. Παπανδρέου;

 

Όλοι έχουμε στηλιτεύσει κατά καιρούς φαινόμενα αλαζονείας, οίησης   ή και κακοδιαχείρισης. Πρέπει, όμως, να ψάξουμε να τους βρούμε τώρα ή μήπως είναι καλύτερα να δώσουμε στη βάση του ΠΑΣΟΚ στα συλλογικά του όργανα την ευθύνη της λογοδοσίας, της αξιολόγησης και του ελέγχου για να μην επαναληφθούν όταν θα έρθουμε ξανά στην Κυβέρνηση; Αυτό προτείνω μέσα από την αποκρατικοποίηση του κόμματος που παρουσίασα πριν λίγες μέρες.

 

Είστε ο συντάκτης του εκλογικού νόμου και τώρα τάσσεστε υπέρ της αλλαγής του;

 

Όχι την αλλαγή  που θέλει κ. Καραμανλής. Να προχωρήσουμε σε ριζικές τομές όπως τον βουλευτή της περιφέρειας, τις μονοεδρικές, το μικτό σύστημα σταυρού – λίστας, τη διπλή κάλπη. Επαναστατικά πράγματα για τη χώρα και την πολιτική ζωή που διασφαλίζουν γνήσια εκπροσώπηση και διαφάνεια.

 

Σας κατηγορούν ορισμένοι που λόγω του εκλογικού νόμου δεν μπήκαν στη Βουλή…

 

Δεν πιστεύω ότι είναι έτσι. Ωστόσο αν δεν ανατραπεί το καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ των αξιωματούχων δεν μπορούμε να νικήσουμε. Γιατί δεν θα μπορέσουμε να πείσουμε ότι βρήκαμε τη χαμένη μας ταυτότητα των ανατροπών, των τομών, των αλλαγών που απαιτούνται. Ας βάλουμε πάνω από μας την πρόοδο και την ευημερία του λαού, ας βάλουμε πάνω από μας τη δημοκρατική ανατροπή που υπαγορεύουν οι περιστάσεις.   

 

 

 

 

   

 

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search