skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα ”Η Βραδυνή της Κυριακής”

  1. Πιστεύετε ότι η σύγκρουση Παπανδρέου Βενιζέλου είναι αναπόφευκτη; Υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για διάσπαση;

 

Το ΠΑΣΟΚ είναι μια παράταξη με ενωμένη και αδιάσπαστη τη λαϊκή του βάση. Κανείς δεν έχει την πρόθεση να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε τη δύναμη να το κάνει. Η βάση του ΠΑΣΟΚ απαιτεί σύνθεση, ενότητα και προοπτική και παράλληλα εγγυήσεις για μια πραγματικά νέα πορεία που δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Λάθη που οδήγησαν στην ήττα της περασμένης Κυριακής. Παράλληλα, η βάση του Κινήματος απαιτεί νέες προτεραιότητες και επιλογές που να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα προστάγματα του προοδευτικού κινήματος και δίνουν απαντήσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα των πολιτών. Εκεί θα κριθούν και οι υποψήφιοι Πρόεδροι.

 

  1. Δηλώσατε ότι διατηρείτε την πολιτική σας αυτονομία. Όμως αργά η γρήγορα θα κληθείτε να αποφασίσετε ποιον από τους δυο υποψήφιους θα ψηφίσετε. Θα περιμένετε τη συνδιάσκεψη  για να τοποθετηθείτε.

 

Κατ’ αρχή η πολιτική μου αυτονομία και χειραφέτηση αποτελεί συστατικό στοιχείο  της διαδρομής και του χαρακτήρα μου και δεν χάθηκε ούτε και στις πιο κρίσιμε στιγμές. Από την άλλη μεριά ποτέ δεν φοβήθηκα να πω την γνώμη μου. Αυτό θα κάνω και τώρα. Ωστόσο θεωρώ ότι προτού διατυπωθούν οι απόψεις και οι προτάσεις, προτού δεσμευτούμε σε πολιτικές, προτού οι υποψήφιοι οι οποίοι και όσοι υποψήφιοι ξεδιπλώσουν τις επιλογές και τις θέσεις τους, εγώ δεν πρόκειται να τοποθετηθώ. Η πολιτική ας προηγηθεί επί τέλους των προσώπων. Το πότε θα γίνει αυτό θα το δούμε.

 

  1. Κάνατε μια δήλωση στην οποία προτείνετε ο κ. Σημίτης και οι γραμματείς τους ΠΑΣΟΚ να είναι εγγυητές των διαδικασιών. Πως μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να είναι εγγυητής την στιγμή που όλοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο παρέδωσε την ηγεσία το 2004.

 

Συνεχώς επανέρχεται και διαστρεβλωμένα η πρόταση που διατύπωσα. Δεν αφορά εγγυήσεις. Αυτές τις παρέχουν τα όργανα και οι διαδικασίες του Κινήματος, που μάλιστα έχουν καθοριστεί με την τελευταία απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Διατύπωσα απλώς την σκέψη την εποπτεία αυτής, καθ’ αυτής της τελικής εκλογικής διαδικασίας να έχει μια ομάδα από τον πρώην Πρόεδρο και τους πρώην γραμματείς του κινήματος. Κάτι σαν τον ΟΗΕ και τους εκπροσώπους του σε εκλογές. Δεν χάθηκε ο κόσμος και αν δεν γίνει.  

 

  1. Βλέπετε να υπάρχει και τρίτος υποψήφιος εκτός από τους κύριους Παπανδρέου και Βενιζέλο.

 

Όλα είναι ανοιχτά τα ενδεχόμενα. Ξέρετε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα των εκπλήξεων. Και θα ήταν φυσικό να είναι περισσότεροι από δύο οι υποψήφιοι. Και δυο όμως δεν είναι άσχημα.

 

 

 

  1. Αν υπήρχε μια μόνο υποψηφιότητα θα βοηθούσε στο να εκτονωθεί η κρίση.

 

Αντίθετα. Θεωρώ ιδιαίτερα άσχημο για το ΠΑΣΟΚ  να υπάρχει μια μόνο υποψηφιότητα. Η επανάληψη της διαδικασίας του 2004 δεν θα έπρεπε να ξαναγίνει γιατί ήταν έκτακτη σε προεκλογική περίοδο. Εξ άλλου το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές και θα ήταν φτωχό και μίζερο να εκφραστεί μια μόνο πρόταση. Τι πιο φυσικό να αναδειχτούν διαφορετικές προτάσεις και πολιτικές που θα το βγάλουν από την κρίση και θα το βάλουν ξανά σε νικηφόρα τροχιά. Άρα να εκφραστούν και από πρόσωπα που γίνονται φορείς αυτών των προτάσεων.

 

Δεν την φοβάστε αυτή την διαδικασία;

 

Καθόλου. Σας θυμίζω ότι το 1996 μετά το θάνατο του Ανδρέα το Συνέδριο της Διαδοχής ήταν μια καταλυτική δημοκρατική διαδικασία που οδήγησε στην αναγέννηση και τη νίκη της παράταξης. Και τώρα μπορεί να συμβεί με τον ίδιο τρόπο. Η δημοκρατία και ο πλουραλισμός ποτέ δεν έβλαψε το χώρο μας. Αντίθετα σφυρηλάτησε τη σύνθεση και την ενότητα. Και είναι χρέος όλων μας, όσων δεν στρατοπεδεύουν σε  μονομάχους και κομματικά χαρακώματα να το διασφαλίσουμε.

   

  1. Μετά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν πιστεύεται ότι πρέπει να αλλάξει το καταστατικό και ο τρόπος εκλογής του προέδρου;

 

Το ότι πρέπει να αλλάξει ξανά η δομή και η λειτουργία του Κινήματος νομίζω ότι κανείς πια δεν το αμφισβητεί. Ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου που στη δευτερολογία του  στο Πολιτικό Συμβούλιο αναγνώρισε τις αδυναμίες. Θρυμματίστηκε η σπονδυλική στήλη του ΠΑΣΟΚ και διαλύθηκαν οι συλλογικότερες στην διαμόρφωση και χάραξη της πολιτικής. Ασφαλώς πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εκλογής του ανώτερου συλλογικού οργάνου. Πρέπει ο Γραμματέας και το Πολιτικό Συμβούλιο να εκλέγονται από το Συνέδριο.

 

  1. Και ο Πρόεδρος;

 

Από τη βάση αλλά από το Μητρώο Μελών που είναι προσδιορισμένο και ταυτόχρονα ανοιχτό. Ας προσεγγίζουμε λίγο πιο τολμηρά και θεσμικά τις επιλογές που θα μας μετατρέψουν σε σύγχρονο θεσμικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Αρκετά με τους πειραματισμούς.

 

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search