skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα ”city press”

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν έδειχναν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της ΝΔ με σημαντική διαφορά. Από τότε έως σήμερα πιστεύετε ότι έχει αλλάξει κάτι και γιατί;

Νομίζω ότι τα πράγματα έχουν πάρει οριστικά το δρόμου τους. Ο λαός ακούει την πρόσκληση και έκληση ταυτόχρονα του Γ. Παπανδρέου για ισχυρή αυτοδυναμία και ανταποκρίνεται θετικά. Όσο περνούν οι μέρες, οι ώρες θα έλεγα, μεγαλώνει το ρεύμα της νέας αλλαγής. Δεν χρειάζεται να το πουν οι δημοσκόποι. Φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Βεβαίως μακριά από μας ο εφησυχασμός και η επανάπαυση. Μάχη μέχρι να κλείσει η κάλπη. Καμιά ψήφος χαμένη. 

Κατά την άποψη σας, ποιο είναι το στοιχείο ή τα στοιχεία που θα κρίνουν τελικά την εκλογική μάχη της 4ης Οκτωβρίου;

Κατά τη γνώμη μου οι εκλογές αυτές είναι οι πιο πολίτες από το 1996 και μετά που έχουν διεξαχθεί στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να θέσει το πραγματικό δίλημμα της πολιτικής επιλογής. Αν θα αλλάξουμε δρόμο ή θα οδηγηθούμε στη χρεοκοπία. Και έγινε σαφής ο δρόμος σταδιακά από εδώ και ένα περίπου χρόνο για να οριστικοποιηθεί με τη φετινή ΔΕΘ. Ο Κ. Καραμανλής κάνει εκλογές για να συνεχίσει την ίδια την ίδια αδιέξοδη πολιτική που οδήγησε στο δημοσιονομικό χάος, τη διάλυση του κράτους, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τις μαύρες τρύπες στα δημόσια ταμεία, την αναδιανομή υπέρ των ισχυρών, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Ο Γ. Παπανδρέου έδειξε ότι υπάρχει δυνατότητα αναστροφής της πορείας και ότι η πρόταση του αποτελεί ισχυρή δέσμευση γι’ αυτό, γιατί είναι βιώσιμη και προοδευτική. Αυτό κρίνει τις εκλογές όχι μόνο απορριπτικά για τη ΝΔ αλλά θα έλεγα και εν πολλοίς θετικά για το ΠΑΣΟΚ. 

Η ΝΔ σας κατηγορεί για «επιταγές χωρίς αντίκρισμα», όταν αναφέρεται στο οικονομικό σας πρόγραμμα. Τελικά, που θα βρείτε τα χρήματα για να το εφαρμόσετε;

Η ΝΔ μας κατηγορεί και ζητά αριθμούς και ποσοστά όταν η ίδια παραποιεί τα στοιχεία της οικονομίας που παραδίδει αν δεν τα γνωρίζει κιόλας που είναι χειρότερο. Ήδη ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομίας πιάστηκαν αδιάβαστοι για το δημόσιο χρέος που φαίνεται να είναι 5-6% του ΑΕΠ παραπάνω και το δημόσιο έλλειμμα τουλάχιστον διπλάσιο απ’ όσο εμφανίστηκε πριν τρεις μήνες. 

Ωστόσο εσείς που θα βρείτε πόρους;

Η χώρα διαθέτει πόρους περισσότερους απ’ όσους απαιτούνται για την υλοποίηση του αρχικού μας προγράμματος εξόδου από την κρίση και επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Αυτοί που χαρίστηκαν, αυτοί που αποταμιεύτηκαν κερδοσκοπικά, αυτοί που το διαλυμένο κράτος αδυνατεί σήμερα να μαζέψει, αυτοί που παραμένουν ανενεργοί εξ αιτίας της ύφεσης και της στασιμότητας. Πιστέψτε με είναι πολύ περισσότεροι από τα 3,5 – 4 δις που απαιτούνται για τον πρώτο χρόνο, πέρα από τις ευρύτερες ανατροπές που θα νοικοκυρέψουν τα οικονομικά, θα τονώσουν τα εισοδήματα και θα αναθερμάνουν την οικονομική δραστηριότητα.  

Το ΠΑΣΟΚ από την αρχή της προεκλογικής περιόδου έστελνε μηνύματα συνεργασίας στις «προοδευτικές» δυνάμεις, ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας. Το κάλεσμα ισχύει ακόμα;

Το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων μετά τη νίκη για να συμβάλλουν στη μεγάλη αναστροφή της πορείας και τις δημοκρατικές ανατροπές που προϋποθέτει είναι δεδομένο. Το δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου σε κάθε ευκαιρία. Θέλουμε να διερευνήσουμε την πολιτική βάση της διακυβέρνησης γιατί απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις που δεν αποτιμούνται σε μια απλή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία όσο ισχυρή και αν είναι. Ας το πάρουμε απόφαση. Δεν αλλάζουμε μόνο κυβέρνηση και κυβερνήτη. Αλλάζουμε εποχή και πολιτικό σύστημα. Θέλουμε μια πραγματική επανίδρυση της δημοκρατίας, μια νέα μεταπολίτευση. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για ένα νέο εκλογικό σύστημα, με μικρότερες περιφέρειες. Έχετε θητεύσει στο υπουργείο Εσωτερικών, οπότε, έχετε την εμπειρία από εκλογικά συστήματα. Πως σας φαίνεται η πρόταση του κ. Παπανδρέου;

Είναι μονόδρομος αν θέλουμε να συμβάλλουμε πραγματικά στην ποιότητα της δημοκρατίας, στο χτύπημα της διαπλοκής, στην ουσιαστική αναβάθμιση της αντιπροσώπευσης και στην αυτονομία της πολιτικής. Δεν συμφωνώ απλώς. Εισηγήθηκα την πρόταση από το 2002 και επιμένω σ’ αυτή. Χαίρομαι για δύο πράγματα. Πρώτα γιατί όλο και περισσότεροι και εκτός ΠΑΣΟΚ προσχωρούν σ’ αυτή και γιατί ο Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να αποτελέσει μια από τις πρώτες κρίσιμες ανατροπές της κυβέρνησης μας.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search