skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ ”CITY” στούς Γ. Παπαχρήστο και Β. Κεχαγιά.

Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Επί του παρόντος θέλω να καλωσορίσω στη συχνότητα του «CITY» τον Κώστα Σκανδαλίδη, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, δεν λέω άλλα από το βιογραφικό του.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Εγώ να πω ότι ήταν και υποψήφιος Δήμαρχος το 2006;
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Υποψήφιος Δήμαρχος; Εδώ ήταν υποψήφιος αρχηγός, υποψήφιος Δήμαρχος έχει μείνει εσύ;
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Διεκδίκησε και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2007, όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές. Καλή σας μέρα και από εμένα κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα. Κατ’ αρχήν πρέπει να σας πω ότι το μουσικό κομμάτι, είναι από τα καλύτερα από τα ωραιότερα σύγχρονα κομμάτια.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Αυτό λέγαμε κι εμείς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και είναι καταπληκτικό το ότι είναι τόσο καλή η απόδοση στα ελληνικά.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Πρέπει να σας πω ότι μας τρομάξατε λίγο, γιατί έτσι όπως κάνατε την εισαγωγή, φανταστήκαμε ότι θα λέγατε ότι είναι το καλύτερο κομμάτι της εκπομπής μας. Οπότε εγώ είχα μια συγκράτηση!
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι πολύ ωραίο κομμάτι και αγαπημένο.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Μπορεί να διασκευαστεί και σε ψαλμωδία και να το ψάλλει ο κ. Σκανδαλίδης.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης πρέπει να σου πω αγαπητή συνάδελφε, έχει βαθιές γνώσεις μουσικής.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Το ξέρω και αυτό, έχει ψάλλει. Δεν ξέρω όμως αν είναι αριστερός ή δεξιός ψάλτης, αυτό μου διαφεύγει.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Αριστερός πάντα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σας έχω πει ότι ο δεξιός και αριστερός, εξαρτάται από πού το βλέπεις. Αν το βλέπεις από την ωραία πύλη, από εκεί που βλέπει ο Θεός δηλαδή, είσαι αριστερός όταν ψάλλεις δεξιά.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Από πού ακριβώς βλέπει ο Θεός;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Από την ωραία πύλη. Άρα είμαι αριστερός ψάλτης, παρ’ ότι ψάλλω δεξιά κατά κόσμο.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Εσείς τώρα που είστε αριστερός και τα ψάλλετε στη Δεξιά, πιστεύετε ότι η αυτοδυναμία είναι τόσο βέβαιη, όσο περιγράφεται από τις δημοσκοπήσεις;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τίποτε δεν είναι βέβαιο, θέλει μεγάλο αγώνα αλλά είναι πιο κοντά από ποτέ. Είναι εφικτή, πολύ εφικτή.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Και θα είναι μια άνετη πλειοψηφία;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχω την ελπίδα ότι θα είναι σχετικά άνετη, δηλαδή ακόμη και με πεντακομματική Βουλή, επειδή τον εκλογικό νόμο τον ξέρω καλά, το ποσοστό που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ αν είναι πάνω από 41,5% -που θα είναι έτσι κι αλλιώς πάνω από 41,5%- θα είναι από 153-154 και πάνω. Εάν δε η Βουλή είναι τετρακομματική τότε θα χτυπήσει τους 160.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη επειδή είστε ο «πατέρας» αυτού του εκλογικού νόμου, που για πολλούς είναι και η πηγή πολλών πολιτικών προβλημάτων, θεωρείτε τώρα, μετά την εφαρμογή του στην πράξη, ότι πρέπει να αλλάξει, όπως επαγγέλλεται το Κόμμα σας;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι να αλλάξει σε ό,τι αφορά την αναλογικότητά του και τη δημοκρατικότητά του. Θα αλλάξει όμως σε ό,τι αφορά τη δομή και το ίδιο το εκλογικό σύστημα, εξάλλου αυτή ήταν η πρόθεσή μου, όπως θυμόσαστε από την εποχή που ήμουν Υπουργός.
Εγώ έχω προτείνει πρώτος το σπάσιμο των μεγάλων Περιφερειών, τη διπλή κάλπη, τον βουλευτή Περιφέρειας και το βουλευτή νομού κι όλα αυτά τα πράγματα που σήμερα το ΠΑΣΟΚ τα έχει μεταφράσει σε μια πολιτική πρόταση, που έχει σχέση με μια εκδοχή του γερμανικού μοντέλου.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Όταν λέτε ότι δεν θα αλλάξει, η Βουλή έχει ψηφίσει το νόμο του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Εσείς τώρα ως κυβέρνηση θα ξαναφέρετε πάλι τις ίδιες διατάξεις του νόμου που ισχύει του δικού σας νόμου, με τις αλλαγές αυτές στις εκλογικές Περιφέρειες; Πως ακριβώς θα γίνει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:. Ο κ. Παπανδρέου μιλά και πολύ σωστά, για ένα εντελώς νέο εκλογικό σύστημα. Μιλάμε δηλαδή για ριζική ανατροπή, που πρέπει να υπάρξει και μια ευρύτερη συναίνεση. Αλλά η αναλογικότητα θα μείνει φαντάζομαι, ή τουλάχιστον αυτό αφήνει να εννοηθεί, του σημερινού νόμου, όχι αυτού του κ. Παυλόπουλου.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Προσπαθώ να καταλάβω αν θα τηρηθούν οι βασικοί κανόνες αυτού του νόμου, δηλαδή η αναλογικότητα έτσι όπως κατανέμεται και απλώς θα υπάρξουν αυτές οι προσθήκες που θα αφορούν το σπάσιμο των μεγάλων Περιφερειών.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν είναι μόνο το σπάσιμο των μεγάλων Περιφερειών, είναι μια σειρά από αλλαγές που έχουν σχέση με τον τρόπο που γίνονται οι εκλογές. Θα ήθελα να σας πω ότι πέρα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, γιατί ο κ. Παπανδρέου το έχει ήδη θέσει από την προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση, όταν πρωτοξεκινούσε η συζήτηση, πριν φύγουμε από τη Βουλή εξ αιτίας του πραξικοπήματος του κ. Καραμανλή, είχε πει ότι θα υπάρχει και συνταγματική κατοχύρωση της εσωκομματικής δημοκρατίας, της ουσιαστικής αξιοποίησης των εσωκομματικών διαδικασιών κλπ.
Δηλαδή είναι μια συνολική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα που έχει σχέση με την ποιότητα της δημοκρατίας, με τη διαφάνεια, με το πολιτικό χρήμα, με όλα αυτά τα πράγματα. Είναι η βασική αιτία ουσιαστικά ο τρόπος της εκλογής των βουλευτών, για την οποία φαίνεται ότι το πολιτικό σύστημα έχει την παθογένεια αυτή, να μην μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά του.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Σκανδαλίδη αν το ΠΑΣΟΚ πράγματι κατακτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα ενισχυμένη αυτή η πλειοψηφία που θα έχει στη Βουλή, δηλαδή θα έχει 153-154 βουλευτές, θα δεχόταν ψήφο ανοχής και όχι εμπιστοσύνης από άλλα Κόμματα, για παράδειγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ νομίζω ότι δεν έχει αλλάξει γραμμή του κ. Παπανδρέου που είναι πολύ συνεπής σε αυτή και σε κάθε ευκαιρία τη λέει, ότι «εμείς ανεξάρτητα από την αυτοδυναμία ή όχι, θα καλέσουμε την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων». Αν θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας και σε κυβερνητικό επίπεδο, φαντάζομαι θα είναι πολύ ευκταίο για όλους μας αυτό. Από εκεί και μετά είναι θέμα των άλλων Κομμάτων, δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ όπως καταλαβαίνετε.
Πιστεύω ότι αυτή η γραμμή είναι συνεπής, με τη λογική του κ. Παπανδρέου που λέει ότι οι αλλαγές αυτές που έχει ανάγκη ο τόπος, είναι μεγάλες ανατροπές, δεν στηρίζονται μόνο στους 151 ή 155 ή 160 βουλευτές. Εξάλλου πρέπει να καταλάβει κανείς ότι αν δεν υπάρχει μια συναίνεση ευρύτερη, μια διεύρυνση της πολιτικής βάσης της άσκησης εξουσίας, όπως λέγαμε παλιά, είναι πολύ δύσκολο αυτές να κατοχυρωθούν εύκολα στο σώμα της κοινωνίας.
Γι’ αυτό είναι στρατηγικής σημασίας η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων και δεν έχει σχέση μόνο με τη συγκυρία και τους αρχηγούς του Συνασπισμού ή των Οικολόγων, ή οποιονδήποτε άλλων.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Άρα βάζετε και τους Οικολόγους στο παιχνίδι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί; Δεν καταλαβαίνω, οι άνθρωποι αυτοί έχουν μια ευαισθησία, ξέρετε ότι η Πράσινη Ανάπτυξη για μας είναι βασική στρατηγική, επιλογή για το συνολικό αναπτυξιακό πρότυπο. Νομίζω ότι όπως μιλάει γι’ αυτό ο κ. Παπανδρέου κανείς δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα στη χώρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δυνάμεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτή την πολιτική που είναι κρίσιμη για μας και στρατηγικής σημασίας, να μην συμμετάσχουν σε αυτό.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Το λέω, γιατί αν μπουν και οι Οικολόγοι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε εξακομματική Βουλή, οπότε πολύ πιο αποδυναμωμένη η θέση του ΠΑΣΟΚ.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Θα είναι πολύ δύσκολη η αυτοδυναμία.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θέλω να είμαι σαφής: όπως είναι τα πράγματα σήμερα και όπως κινούνται, είναι πολύ εφικτή η αυτοδυναμία ανεξάρτητα από την είσοδο των υπολοίπων Κομμάτων στη Βουλή. Δεν είναι όπως ήταν πριν από λίγο καιρό που λέγαμε ότι αν είναι τετρακομματική μπορεί να είναι, αν πεντακομματική θα είναι στα όρια και αν είναι εξακομματική δεν θα είναι.
Υπάρχει ένα ρεύμα. Αυτή την εποχή έτσι κι αλλιώς υπάρχει ένα ρεύμα, ιδιαίτερα μετά τη Θεσσαλονίκη μετά τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Λόγω της αποσυσπείρωσης στη Νέα Δημοκρατία.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Υπάρχει ένα ρεύμα μεγάλο που θα δώσει πιθανά και ένα μη αναμενόμενο πριν από λίγο καιρό αποτέλεσμα.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Παρατηρώ ότι κρατάτε πολύ χαμηλά τους τόνους. Έχει αυτό να κάνει με το σεμινάριο που υποβληθήκατε χτες στην Ιπποκράτους;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει σεμινάρια.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Πως δεν κάνει σεμινάρια, αφού σας κάλεσε και σας είπε να μην είστε αλαζόνες. Δεν σας το είπε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τέλος πάντων, δεν είπε μόνο αυτό, είπαμε μια σειρά πράγματα και όλοι είπαμε τη γνώμη μας. Αλλά η ουσία είναι ότι αν θεωρείτε ότι εγώ έχω ανάγκη να μην είμαι αλαζόνας, φαντάζομαι δεν είμαι. Από τη φύση μου δεν είμαι.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Όχι προφανώς δεν είστε και αυτό το γνωρίζουμε. Απλώς κάνω μια παρατήρηση διότι την επομένη της ΔΕΘ υπήρξαν κρούσματα στις τηλεοράσεις, τα οποία προφανώς διώχνουν κόσμο, αντί να φέρνουν.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σε αυτό νομίζω ότι έχετε δίκιο και νομίζω ότι όλοι χτες συμφωνήσαμε ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να πάρουν τα μυαλά μας αέρα. Είναι δύσκολη η μάχη, έχουμε να κάνουμε με ένα καθεστώς απέναντί μας και πρέπει να δώσουμε τη μάχη αυτή με όλες μας τις δυνάμεις, αλλά κυρίως είναι η μάχη της επόμενης μέρας.
Οι σημερινές κραυγές μπορεί να δυσκολέψουν την επόμενη μέρα. Ενώ μια νηφάλια τοποθέτηση πάνω στο τι πρέπει να γίνει, έτσι όπως τα είπε ο Πρόεδρος στη Θεσσαλονίκη, είναι κοινά αποδεκτή και ο λαός το εκτιμά. Είδε επιτέλους ένα άλλο δρόμο σαφή, συγκροτημένο. Για να γίνει αυτό κατανοητό στον ψηφοφόρο και να πάει νηφάλιος να ψηφίσει συνειδητά θετικά το ΠΑΣΟΚ, απαιτεί και μια αντίστοιχη προεκλογική περίοδο με επιχειρήματα και με χαμηλούς τόνους, για να μπορεί να προσλαμβάνει ο άλλος αυτό που πρόκειται να γίνει την επόμενη μέρα.
Γιατί πέρα από τη νίκη, που είναι το ένα σκέλος, η επόμενη μέρα είναι πιο δύσκολο πράγμα με την έννοια ότι η χώρα έχει φτάσει σε μια κατάσταση, στην οποία πρέπει να ξαναξεκινήσει.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Προφανώς στα όριά της.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι δύσκολη η επανεκκίνηση της χώρας.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Έχετε δίκιο.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κάντε μας ένα σχόλιο για τη μη συμμετοχή του κ. Σημίτη στα ψηφοδέλτια. Θα πλήξει το ΠΑΣΟΚ; Θα έχει απώλειες το ΠΑΣΟΚ από αυτό;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι όλη αυτή η ιστορία όπως έγινε, μπορεί οι χειρισμοί να μην ήταν οι καταλληλότεροι δυνατοί και από τη δική του πλευρά, του κ. Σημίτη κυρίως δηλαδή, αλλά νομίζω ότι πήρε μια απόφαση ο ίδιος, αφού του πρότεινε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάτι, η οποία και είναι σεβαστή. Κατά τα άλλα ο κ. Σημίτης είναι ένα κεφάλαιο για την Παράταξη. Πιστεύω ότι είμαστε όλοι μαζί δεν έχει καμία σχέση η δυσκολία αυτή, με αυτά που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία, είναι η μέρα με τη νύχτα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο, είναι ισχυρό, όλες οι δυνάμεις είναι μπροστά στον προεκλογικό αγώνα, όλες οι δυνάμεις ενωμένες θα δώσουν τη μάχη την επόμενη μέρα και νομίζω ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναδίδει μια φυσιογνωμία, μια σιγουριά και μια ασφάλεια, που είχαμε πάρα πολύ καιρό να τη ζήσουμε και αυτό είναι ο καλύτερος οιωνός για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη για τη χώρα μας κυρίως, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Είδατε τι κάνει η ψυχολογία; Είναι ο παράγοντας ψυχολογίας σε αυτή την περίπτωση.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτά είναι για τους ψυχολόγους και τους αναλυτές. Η πολιτική σηματοδότηση είναι μιας Παράταξης που ενωμένη πορεύεται να κερδίσει και να κυβερνήσει τη χώρα, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.
Και πιστεύω ότι αυτό το εγχείρημα το ξανακάναμε κι άλλη φορά και το ’81 άδεια Ταμεία παραλάβαμε και το ’93 άδεια Ταμεία παραλάβαμε και χάλια κατάσταση και στην ανάπτυξη και στις εισοδηματικές πολιτικές και παγώματα μισθών και 0+0=14% κι όλα αυτά τα αντιμετωπίσαμε και το ’93. Το ΠΑΣΟΚ πάντα αυτά παίρνει στα χέρια του μπορεί να τα βγάλει πέρα. Και να είναι σίγουροι οι Έλληνες ότι θα τα βγάλουμε πέρα.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Σας ευχαριστούμε πολύ, να σας ευχηθούμε το καλύτερο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νά ‘στε καλά.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search