skip to Main Content

Συνέντευξη Κ. Σκανδαλίδη στην εφημερίδα ”Ελέυθερος Τύπος”

 στη δημοσιογράφο Ν. Καραγιάννη

Kρίση πολιτικής λοιπόν, όπως αναφέρετε στην ομιλία σας, που προήλθε από την πολύχρονη κρίση ενός μοντέλου διακυβέρνησης που άγγιξε τα όρια του. Aναρωτιέμαι κύριε Σκανδαλίδη αν είναι η ώρα να αποκηρύξετε το κυβερνητικό παρελθόν σας.

Γιατί να αποκηρύξουμε το κυβερνητικό παρελθόν μας εμείς που οδηγήσαμε τη χώρα μπροστά; Το έργο μας είναι σημαντικό και φαίνεται πια τεράστιο συγκρινόμενο με την ανυπαρξία της ΝΔ. Καμία αποκήρυξη. Όσον αφορά το μοντέλο διακυβέρνησης πράγματι απαιτούσε βαθιές αλλαγές, ανατροπές θα έλεγα που δεν έγιναν. Αυτό το μοντέλο με την ΝΔ εκφυλλίστηκε οριστικά με τη ψευδεπίγραφη «νέα διακυβέρνηση» και την «επανίδρυση» του κράτους. Μάλλον, λοιπόν, ο κ. Καραμανλής πρέπει να αποκηρύξει το πρόγραμμα του και να εφεύρει νέο για να πάει σε εκλογές

-Oρισμένα από τα ζητήματα πάντως, που θέτετε στην ομιλία σας, είναι ανοικτά την τελευταία δεκαετία. Aναρωτιέμαι κι εφόσον κυβερνήσατε τόσα χρόνια γιατί δεν τα επιλύσατε. Mήπως στο ΠAΣOK εμφανίζεσθε «επιμηθείς»?

Νομίζω ότι δεν υπάρχει πολιτικό κόμμα που να έκανε ποτέ στην χώρα τόσο εξαντλητική αυτοκριτική. Θα έλεγα ότι κάποιες στιγμές στο όνομα της ξεχνούμε ότι η χώρα πέτυχε μεγάλους και επί μακρό χρόνο διεκδικούμενους στόχους, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων, στο σκληρό πυρήνα της Ένωσης, στο καλύτερο δυνατό σημείο της πρόσφατης ιστορίας της. Και είναι εντελώς παράλογο όταν ο τόπος υποχωρεί καθημερινά η πολιτική ατζέντα τρία χρόνια μετά την περιβόητη «νέα διακυβέρνηση» να κυριαρχείται από το τι δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ.

 -Στο ΠAΣOK υπάρχουν στελέχη που κινούνται σε «στρατηγική ήττας» και με προβολή την επόμενη μέρα?

Δεν μπορώ να το διανοηθώ. Οι προθέσεις κάθε στελέχους που σέβεται τον εαυτό του και την παράταξη είναι ένα εκ προοιμίου αγαθές. Ωστόσο εκείνο που προέχει είναι η συντεταγμένη πορεία. Σ’ αυτή έχουν θέση στην πρώτη γραμμή όσοι πιστεύουν και μάχονται για τη νίκη. Οι υπόλοιποι να μείνουν στα μετόπισθεν.

-Πιστεύετε ότι ο κύκλος της εσωστρέφειας θα κλείσει τελικά με τη δημοσιοποίηση του προγράμματος του κόμματος σας?

Αυτή τη στιγμή ο κύκλος της εσωστρέφειας φαντάζει πια εντελώς παρανοϊκός. Η δημοσιοποίηση της πρότασης διαλόγου για το πρόγραμμα μας νομίζω ότι έκλεισε κάθε δίοδο στο σύνθημα – ερώτημα : «εσείς θέσεις έχετε;». Και θέσεις έχουμε και η ΝΔ δεν πείθει ότι έχει θέσεις καθώς με την πολιτική της ακυρώνει καθημερινά το προεκλογικό της πρόγραμμα και προχωρεί κυριολεκτικά «βλέποντας και κάνοντας». Αλλά προχωρήσαμε και παρά πέρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου διατυπώνει με σαφήνεια τη διακήρυξη της κυβερνητική μας πολιτικής. Πάνω σε ποιες αρχές και αξίες, με ποιες ιδέες και προτεραιότητες και προπαντός με ποιες δεσμεύσεις θα προχωρήσουμε. Με το προγραμματικό μας Συνέδριο η επόμενη μέρα της νίκης των εκλογών παίρνει συγκεκριμένη μορφή.

 -Eίστε υπεύθυνος για τη νεολαία του ΠAΣOK, τι απαντάτε σε όσους από τους συντρόφους σας υποστηρίζουν, ότι δημιουργείτε ένα σχήμα μηχανισμών και χωρίς κανένα Κινηματικό στοιχείο, στην ύπαρξη του?

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την απόφαση του κατήργησε το οργανωτικό σχήμα της νεολαίας και προχωράμε τώρα στην επανίδρυση της . Δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι ότι η νεολαία ΠΑΣΟΚ και σ’ όλο αυτό το διάστημα με τις ζωντανές δυνάμεις της βάση της παλεύει αποτελεσματικά στα Πανεπιστήμια και θα’ λεγα πιστή στις παραδόσεις του κινηματικού της χαρακτήρα. Η δεύτερη είναι ότι το Συνέδριο αποτελεί ένα πρώτο αλλά αποφασιστικό και καταλυτικό βήμα μιας σειράς άλλων που θα ακολουθήσουν. Με αυτοοργάνωση της βάσης, με διεύρυνση στους υπόλοιπους χώρους της νεολαίας, με δυναμική ανάπτυξη σε κάθε πόλη. Το ότι αλλάζει ριζικά η δομή των οργανώσεων της νεολαίας, ξαναμπαίνουν οι δυνάμεις της στο κόμμα και αυτονομείται η ΠΑΣΠ είναι ένα άλμα προς τα εμπρός.

-Tο ΠAΣOK κινείται στο όριο αμφισβήτησης των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων. Mήπως αυτή είναι μία εύκολη οπτική επειδή τα στοιχεία είναι δυσμενή για το κόμμα σας?

Δεν έχω καμία πρόθεση να αμφισβητήσω τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αυτά καθ΄ αυτά. Απλώς τα ευρήματα αφορούν καταγραφές κοινής γνώμης σε επίκαιρα θέματα που αναδεικνύονται από την ίδια την δημοσκόπηση σε συνδυασμό με την ατζέντα των μέσων. Όταν ο «κουκουλοφόρος» στο Πολυτεχνείο από «πρωίας μέχρι νυχτός» εισβάλλει στα μάτια του θεατή στο ερώτημα για το άσυλο τι απαντήσεις περιμένεις; Αυτονόητο ότι επικροτεί η πλειοψηφία την Κυβέρνηση. Κι αυτό είναι έλλειμμα δημοκρατίας. Ωστόσο «κοντός ψαλμός αλληλούια». Κοντά είναι οι κάλπες. Οψόμεθα.

 -Πότε πιστεύετε ότι θα έχουμε εκλογές?

Τις εκλογές τις χρειάζεται ο τόπος. Τις ζητήσαμε εδώ και τώρα. Ο κ. Καραμανλής κρατά το «πεπόνι και το μαχαίρι». Θα ήταν, όμως παράλογο να τραβήξει τη διάλυση που βιώνει ήδη η χώρα σε μάκρος. Έχει ευθύνη απέναντι στον τόπο, να προκηρύξει αμέσως εκλογές.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search