skip to Main Content

Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη στον «Ελεύθερο Τύπο»

 

και στο δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα 

• Οι Έλληνες δε φαίνεται- μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να έχουν παθιαστεί με τις εκλογές. Μήπως φταίνε τα κόμματα που αναλώνονται σε άγονες αντιπαραθέσεις;

Οι ‘Έλληνες μετά από μια μακρόχρονη περίοδο εθνικής αυτοπεποίθησης από την επίτευξη σημαντικών στόχων νιώθουν βαθιά απογοήτευση από μια διακυβέρνηση χωρίς έμπνευση, σχέδιο και στόχους που φέρνει πίσω τη χώρα και δυσκολεύει δραματικά της ζωή τους. Παράλληλα έγιναν και γίνονται αποδέκτες μιας συστηματικής προσπάθειας ισοπέδωσης και απαξίωσης της πολιτικής με όλα τα μέσα. Είναι φυσικό να αισθάνονται έτσι κι αν προσθέσεις και την θερινή ραστώνη η εικόνα ολοκληρώνεται. Ωστόσο η προεκλογική περίοδος, έστω και των τριών εβδομάδων αυτό το κλίμα θα το αλλάξει με τη δική μας τεράστια προσπάθεια. Είμαι σίγουρος ότι η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να υποκλέψει ξανά την εμπιστοσύνη τους δεν θα ευδοκιμήσει. Βλέπω αναίρεση.

Μετά τις αποκαλύψεις Ζορμπά πιστεύετε ότι αλλάζει το πολιτικό σκηνικό;

Δεν είναι μόνο οι αποκαλύψεις Ζορμπά. Είναι η αποκάλυψη του κ. Καραμανλή ο οποίος σύρετε στις εκλογές κάτω από το βάρος των ανομιών της κυβέρνησης του και είναι πραγματικά τραγελαφικό να επικαλείται το «άπλετο φως» και να κρατά πάνω από δέκα μέρες το πόρισμα για να διαλυθεί η Βουλή και να υποκλέψει με εκλογές – εξπρές τη ψήφο των πολιτών

• Είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να βγάλει όλη την προεκλογική περίοδο μόνο με το θέμα των ομολόγων;

Δεν είναι μόνο τα ομόλογα που έσυραν την κυβέρνηση στις κάλπες και δεν θα είναι το μόνο πεδίο αντιπαράθεσης. Το μοντέλο διακυβέρνησης είναι το πρώτο διακύβευμα η προγραμματική μας πρόταση απέναντι στην υποσχεσιολογία της ΝΔ το δεύτερο, η ικανότητα της διαχείρισης το τρίτο και η προοπτική μιας ουσιαστικής ανακατανομής του πλούτου το τέταρτο. Σε όλα αυτά τα πεδία η προεκλογική περίοδος οφείλει να δώσει απαντήσεις. Επιμένουμε. Θέλουμε θετική ψήφο στη δική μας πρόταση εκτός από την αποδοκιμασία μιας παράταξης που ηθικά και πολιτικά καταρρακώθηκε.

• Συμφωνείτε με όσους λένε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίστηκε το έργο του και δεν πρόβαλλε το πρόγραμμά του;

Η αλήθεια είναι ότι αργήσαμε να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην υπεράσπιση ενός τεράστιο έργου και την πραγματική υπέρβαση όσων με την ψήφο του αποδοκίμασε ο λαός το 2004. Τώρα αυτή η ισορροπία αποκαταστάθηκε και επιπλέον προστέθηκε η αναγκαία χρονική απόσταση. Ο πολίτης θυμάται την ΟΝΕ, το ευρώ, το Ελσίνκι, την Κύπρο, την Ολυμπιάδα, τα μεγάλα έργα και όσο και να ψάξει τίποτε δεν μπορεί να θυμηθεί από αυτήν την τετραετία πέρα της τραγικής απογραφής που έβαλε σε καραντίνα τη χώρα και την ανάπτυξη της. Μπορεί να επιλέξει στις 16 Σεπτεμβρίου. Είναι ώριμος γι’ αυτό.

• Είστε ο «πατέρας» του εκλογικού νόμου. Τι βλέπετε για τα θέματα της αυτοδυναμίας και της πεντακομματικής Βουλής;

 Έτσι και αλλιώς το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ριζικές αλλαγές και ο εκλογικός νόμος ακόμα και όπως κουτσουρεμένος ψηφίστηκε σε σχέση με την αρχική μου πρόταση λειτουργεί θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν με τρομάζει ούτε ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή ούτε η μικρή ή μεγάλη αυτοδυναμία που διασφαλίζει το πρώτο κόμμα και που πιστεύω ακράδαντα ότι θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να υπερβούν τον αυτισμό τους και τις μονομανίες τους. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι ο κύκλος έκλεισε. Είμαι βέβαιος ότι ανοίγει νέα περίοδος από τις 17 Σεπτεμβρίου.

 • Ποιος είναι ο πήχης για εσάς;

Θέλουμε και επιδιώκουμε την νίκη. Θέλουμε και επιδιώκουμε να γυρίσει η σελίδα η χώρα. Το ότι ο Πρωθυπουργός δείχνει ανασφάλεια και νευρικότητα δείχνει ότι τελείωσε η περίοδος της αυτάρκειας παρά τη συνεχιζόμενη αλαζονεία. Γι’ αυτό προβλέπω νίκη. Καθαρή νίκης για μας.

 • Πως την βλέπετε την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, αν χάσετε;

Η ήττα δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Η μάχη είναι προς τα εμπρός και η έκβαση νικηφόρα. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε τεράστιες αντοχές εσωτερικές δυνάμεις και ξέρει να μάχεται και να κερδίζει τα στοιχήματα της ιστορίας. Σ’ αυτό το ραντεβού μαζί της θα είναι συνεπής.

 • Τι αισθάνεστε όταν διαβάζετε στον Τύπο ότι «η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου θέλει την πρωτιά στην Α’ Αθηνών»;

Στην ώρα της μάχης και μάλιστα τόσο κρίσιμης για το παρόν και το μέλλον της παράταξης μια τέτοια μυωπική προσδοκία με προσβάλλει βαθειά όπως επίσης φαντάζομαι ότι συμβαίνει και με την Άννα. Εξάλλου η στενή συνεργασία μας όπως και με όλα τα καταξιωμένα στελέχη της Αθήνας είναι καθημερινή και θα το δείτε στο αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ.

 • Στη διάρκεια των τελευταίων 3,5 ετών ο κ. Γ. Παπανδρέου σας αξιοποίησε μόνο σε αποστολές… αυτοκτονίας. Θυμίζω τη μάχη για την Αθήνα και στη συνέχεια την εντολή για την ανασυγκρότηση της νεολαίας. Σας ενόχλησε αυτό;

Ποτέ δεν αντιμετώπισα τα μεγάλα στοιχήματα στη διαδρομή μου στο ΠΑΣΟΚ ως αποστολές αυτοκτονίας αλλά ως συμβολή στη δυναμική, την ενότητα και την νικηφόρα προοπτική του. Ήταν και οι δυο προκλήσεις που μου περιποιούν τιμή τις ήθελα συμφώνησα και τις υπηρέτησα. Εξάλλου ένιωθα πάντα και νιώθω άβολα στη θαλπωρή της σιγουριάς των εύκολων αποστολών που απλώς διανέμουν αξιώματα.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search