skip to Main Content

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φτάνουμε στο τέλος αυτής της πολύ σημαντικής διαδικασίας. Και θα ήθελα, τώρα, να κλείσουμε με νηφαλιότητα, χωρίς φανατισμούς, χωρίς συνθήματα, με πολιτική ωριμότητα που ταιριάζει με το εγχείρημα που επιχειρούμε σήμερα.

Το εγχείρημα αυτό ξεπερνά την προσλαμβάνουσα παράσταση της παλιάς Νεολαίας, γίνεται εγχείρημα καθολικό για τη νέα γενιά. Ελπίζω ότι οι εικόνες που ζήσαμε σήμερα, που είχαν δύο όψεις, μία την όψη της δημιουργίας χαρούμενων ανθρώπων, που με τα συνθήματά τους, τις αντιθέσεις τους, τις προτάσεις τους και τις απόψεις τους, δίνουν τη μάχη για να βάλουν τη σφραγίδα τους στην επανίδρυση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, και μια την εικόνα που κουβαλάμε από το παρελθόν, την εικόνα που φέρνουμε ως απόηχο της παλιάς κρίσης της Νεολαίας.

Σε αυτή την αίθουσα δεν ήσασταν μόνο εσείς που χειροκροτούσατε και λέγατε συνθήματα, γιατί σας μέτρησα και δεν ξεπερνούσατε τα 2.000 με 2.500 άτομα, ενώ γύρω από αυτή την αίθουσα υπάρχουν 6.000 αντιπρόσωποι από 90.000 νεολαίους που πήγαν να ψηφίσουν την προ – περασμένη Κυριακή. Οι 90.000 άνθρωποι δεν είναι κανενός περιουσία και οι 6.000 άνθρωποι δεν εκφράζονται, δεν κληρονομούνται από κανέναν. Είδα παιδιά να κλαίνε επειδή δε διαπιστεύτηκαν, και έφυγαν από τη μια άκρη της Ελλάδας, όχι για να έρθουν σε έναν ιππόδρομο, που παλεύουν οι Βένετοι με τους Πράσινους και πάνω να υπάρχει η επιγραφή «εν τούτω νίκα».

 Όμως, εγώ έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε σας. Μεγάλη εμπιστοσύνη, όπως είπε και ο Πρόεδρός μας. Πιστεύω ότι το ιδρυτικό συνυποσχετικό που διαμόρφωσε και υπέγραψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το ενέκρινε ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο για την επανίδρυση της Νεολαίας του ήταν από την αρχή και μια δική μου επιλογή και πρόταση. Να στηριχθεί σε όλες τις δυνάμεις της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς κανένα αποκλεισμό με τη συμμετοχή όλων και με την πίστη ότι μπορείτε να βρείτε ενιαίο δρόμο, γι’ αυτή την επανίδρυση.

Κάναμε ένα συνέδριο με 6.000 αντιπροσώπους και με μόλις 1,5 μήνα προετοιμασία. Ήταν φυσικό να υπάρχουν τα οργανωτικά προβλήματα, να υπάρχουν ακόμα και προβλήματα διαμονής και προβλήματα στις διαπιστεύσεις.

Τα προβλήματα αυτά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας είναι δισυπόστατα. Ακουμπούν και στο ΠΑΣΟΚ του σήμερα, αλλά ξεκινούν και από παλιές πρακτικές. Υπήρχε μια μεγάλη συζήτηση, αν αυτά τα προβλήματα, τα δημιούργησε η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβε να κάνει τις εκλογές της Νεολαίας ή τα δημιούργησε η ΚΟΕΣ ή αν θέλετε οι άνθρωποι που επιχειρούν ή φιλοδοξούν ευγενικά να ηγηθούν της νέας προσπάθειας στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ.

 Εγώ θα σας πω ότι είδαμε προβλήματα αλληλοτροφοδοτούμενα. Γιατί όλοι είμαστε παιδιά του ίδιου πατέρα. Ενός ΠΑΣΟΚ, που ενώ θριαμβεύει στην καθημερινή του παρουσία και στην πορεία της χώρας, ωστόσο όμως δεν μπορεί να ξεπεράσει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα που είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Εμείς λοιπόν εδώ δεν είμαστε ούτε αθώοι ούτε ένοχοι, κανείς δεν έχει δικαίωμα από τη θέση του αθώου να βάλει στον τοίχο τον ένοχο και κανείς δεν έχει δικαίωμα με ελαφριά τη συνείδηση και με πολιτική του άσπρου ή του μαύρου να διασπά έναν χώρο, που μπορεί να εκφράζει σήμερα το σύνολο της ελληνικής νεολαίας στο όνομα οποιασδήποτε προσωπικής φιλοδοξίας, οποιουδήποτε μαγαζιού, οποιασδήποτε παρέας.

Ποιο είναι αγαπητοί συντρόφισσες και σύντροφοι το διακύβευμα του Συνεδρίου; Μήπως είναι καμιά διαδοχή; Μήπως είναι η κατάκτηση ενός κρατικού δοβλετιού; Μήπως είναι ένα είδος κοινωνικής εξουσίας ή μίας ταμπέλας που βγαίνετε από δω και τη βάζετε στο μέτωπό σας;

Επειδή δεν μπορεί να επαναληφθεί το ίδιο έργο κι επειδή το έργο είναι ρετρό και κακόγουστο, εδώ ήρθαμε και θα κάνουμε την υπέρβασή μας. Θα πάμε ένα άλμα μπροστά, θα ξεπεράσουμε τις παθογένειες των προηγούμενων χρόνων και θα ξαναβάλουμε τη νεολαία μας στην πρωτοπορία των αγώνων.

Ας κάνουμε λοιπόν, συντρόφισσες και σύντροφοι, μια πραγματική πολιτική αντιπαράθεση, μια ιδεολογική αντιπαράθεση. Όχι για να βρούμε ένα πρόσχημα και να επιβιώσουμε οργανωτικά, το 2007 δεν είναι 1974, δεν είναι 1981, δεν είναι 1992, δεν είναι 1996. Οι νοσταλγοί των παρελθόντων δεν μπορούν να γίνουν οι δημιουργοί του μέλλοντος, οι δημιουργοί του μέλλοντος θα γίνουν ακούγοντας τη φωνή των επερχόμενων γεγονότων και απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών.

 Ζούμε εδώ και πολλά χρόνια στο χώρο της νεολαίας, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ σαν Κινήματος, τις περιβόητες ταμπέλες. Ποιος είναι πιο καθαρός και πιο αριστερός; Ποιος είναι πιο δημοκράτης και πιο εκσυγχρονιστής; Ποιος είναι πιο λαϊκιστής και πιο «ανδρεοπαπανδρεϊκός» ; Ποιος είναι προεδρικός και ποιος είναι βασεόφιλος; Ποιος είναι ποιος. με βάση παλιότερες ταμπέλες και ρετσέτες;

Αν η δεκαετία του ΄70 ήτανε μια δεκαετία που μπολιάσαμε ουσιαστικά την ελληνική κοινωνία με τις ιδέες μας, αν η δεκαετία του ΄80 κρίθηκε από την μεγάλη κοινωνική αλλαγή που έφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν η δεκαετία του ΄90 με τον εκσυγχρονισμό προχώρησε την Ελλάδα και την έφερε στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, η δεκαετία η δικιά σας είναι η γενιά της ανατροπής και του εαυτού μας, αλλά κυρίως της ανατροπής των νέων κατεστημένων συμφερόντων.

Δε θα ήταν λοιπόν πολύ πιο ωραία πριν έρθουμε εδώ να φέρουμε καινούρια συνθήματα, να φέρουμε καινούριες ιδέες, να φέρουμε καινούριες προτάσεις, να τις συζητήσουμε με νηφαλιότητα και να δώσουμε μία σύγχρονη απάντηση στις ανάγκες που έρχονται από το μέλλον και όχι στα πάθη που έρχονται από το παρελθόν. Γιατί δεν υπάρχει πια το διακύβευμα, κανένα διακύβευμα που να αξίζει να βάλει σε αντιπαράθεση νέους ανθρώπους με τέτοιο μεγάλο φανατισμό, όταν σήμερα μπορούμε να βρούμε τον κοινό δρόμο και να δώσουμε την απάντηση στα παιδιά που ήρθαν από όλη τη χώρα. Να δούμε την απάντηση ότι εμείς μπορούμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας.

Ήταν κάποιες στιγμές σήμερα, όταν ήρθε ο Πρόεδρός μας, που ένοιωσα ότι η υπέρβαση είναι τώρα, είναι σήμερα και ότι το εγχείρημα που ξεκινήσαμε στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ήταν όμως και κάποιες στιγμές που με φόβισαν. Με φόβισαν γιατί δε δείξαμε έξω ή δεν υπολογίσαμε ποια είναι η εικόνα που θα δείχναμε έξω. Στη δύσκολη στιγμή που περνάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά στη μεγάλη αντεπίθεση για να σαρώσει τη νέα δεξιά παρένθεση, αυτή την κρίσιμη στιγμή το γεγονός ότι συμβάλλει στη νίκη των λαϊκών δυνάμεων είναι κέρδος, είναι καθήκον και χρέος μας, ενώ ότι υπονομεύει την πορεία μας, ακόμα κι αν είναι άδικο θα πρέπει να το αποφεύγουμε.

Αυτά, συντρόφισσες και σύντροφοι, γιατί εγώ παρόλα αυτά, πιστεύω σήμερα, μέρα που είναι, η ανάσταση του Λαζάρου, για όσους δεν το έχετε στο μυαλό σας μέχρι τώρα, μπορεί να είναι ανάσταση της δικής μας νεολαίας. Μπορεί να είναι οι τελευταίες κραυγές, το τελευταίο αποτέλεσμα μιας παλιάς πρακτικής, που όμως ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο του μέλλοντος. Κι εσείς μπορείτε εδώ, οι έξι χιλιάδες άνθρωποι, να απαντήσετε ενωτικά, δυνατά, αποφασιστικά γι’ αυτό που θα κάνουμε από τη Δευτέρα το πρωί.

 Και η αλήθεια είναι, ότι και ο Πρόεδρος στην ομιλία του την Πέμπτη αλλά και όλοι οι σύντροφοι που μίλησαν, παρότι δεν τους ακούγατε, γιατί φωνάζατε και δεν θέλατε να ακούσετε, κάτι είχαν να προσθέσουν, ένα δικό τους λιθαράκι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Παρουσίασαν η Νίνα Κασσιμάτη και ο Τάσος Τάσσος τα συμπεράσματα από τις πολιτικές θέσεις κι εγώ σας καλώ να αποφασίσουμε για ένα πολιτικό ντοκουμέντο – στο τέλος θα πω για το άρθρο 16 – που πρέπει να απευθυνθεί και με βάση αυτά που είπε και ο Πρόεδρος την Πέμπτη να αποτελέσει το εφαλτήριο για την πολιτική της νέας νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που από τη Δευτέρα το πρωί θα έχει το δικό της κεντρικό όργανο και θα χαράξει τη δική της πορεία.

Το συνέδριό μας λοιπόν πρέπει να απευθυνθεί στη μαθήτρια και στον μαθητή που στερείται το δικαίωμα στη φαντασία, τρέχοντας να προλάβει και πάλι τις εξετάσεις. Για ένα ανοιχτό στην κοινωνία σχολείο, για το εθνικό απολυτήριο που θα πάρει μαζί με το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας και επάρκειας στη χρήση του διαδικτύου. Για τον φορητό υπολογιστή που θα έχει και τη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Επιπλέον να ρίξουμε τις μάντρες από τα σχολεία, να ανοιχτούνε στην κοινωνία, γιατί η μάντρα είναι που φέρνει τον έμπορο ναρκωτικών έξω από την αυλή του σχολείου. Να δώσουμε στα παιδιά ελευθερία και στην κοινωνία να μπει μέσα στο σχολείο για να κάνει πράξη μια πραγματικά αντιαυταρχική εκπαίδευση.

Απευθυνθήκαμε στη φοιτήτρια και στο φοιτητή που νιώθει πιεσμένος και ανασφαλής, ανήμπορος να τα βγάλει πέρα. Για μια πραγματικά δωρεάν και αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία. Για ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό και ανταγωνιστικό στο διεθνή χώρο, αυτοδιοικούμενο, αξιολογούμενο που λογοδοτεί στην κοινωνία και συνδέεται με τις ανάγκες της. Για κρατική ενίσχυση στο κόστος σπουδών που πάει απευθείας στη σχολή του. Για δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο με όλα τα συγγράμματα σε αυτό. Και επιπλέον για ένα Πανεπιστήμιο το οποίο χρηματοδοτείται.

Απευθυνόμαστε στη νέα και στο νέο άνεργο, που ζει με το χαρτζιλίκι της οικογένειας, στο νέο επιστήμονα που περιμένει στα βουλευτικά γραφεία για μια θέση στο δημόσιο, στο νέο οικογενειάρχη που ζει ακόμα στο πατρικό του σπίτι. Για δυνατότητα απασχόλησης για τέσσερα χρόνια με πλήρη ασφάλιση και κλιμακούμενη καταβολή εισφορών. Για πρόσληψη στο δημόσιο μέσα από ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων και ΑΣΕΠ. Τέρμα στην ανασφάλεια των συμβάσεων έργου σε φυσικά πρόσωπα αφού προηγούμενα λύσουμε το δράμα των συμβασιούχων που τους κράτησε όμηρους η Κυβέρνηση Καραμανλή.

Για ενίσχυση της οικογένειας και του παιδιού και των νέων ζευγαριών που ανοίγουν το σπιτικό τους. Για ειδικά κίνητρα παραμονής σε νησιωτικές περιοχές και φθίνουσες περιοχές στα νέα ζευγάρια, για ενίσχυση της μονογονεϊκής οικογένειας. Απευθυνόμαστε στη νέα και στο νέο της γενιάς των 400 και των 500 ευρώ. Της γενιάς των delivery, της γενιάς που ζει στη ζούγκλα της ανασφάλιστης εργασίας και της υπερεργασίας.

 Για πραγματική αλληλεγγύη των γενεών στην κοινωνική ασφάλιση με εγγύηση της μελλοντικής τους σύνταξης χωρίς κανέναν ηλικιακό διαχωρισμό. Γιατί οι νέοι άνθρωποι που μπαίνουν στη δουλειά, πολύ αμφιβάλω αν θα πάρουν σύνταξη όταν θα βγουν από την αγορά εργασίας. Για άμεση αποκατάσταση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί που υπάρχει η ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα της υπερεργασίας και της ληστρικής εκμετάλλευσης. Εκεί πρέπει κάθε επιχείρηση που δεν τηρεί τους νόμους και στηρίζεται στη μαύρη εργασία να κλείσει.

Απευθυνόμαστε στη νέα και στο νέο αγρότη. Που σήμερα ξεχνιέται στα συρτάρια της αργόσχολης γραφειοκρατίας. Στο νέο επαγγελματία που στο ξεκίνημά του είναι υπέρ – φορολογημένος και υπερχρεωμένος.

Για προσέλκυση των νέων αγροτών με νέα πολιτική αγροτικής γης, που θα ανανεώσει την ύπαιθρο και θα καταστήσει την αγροτική οικονομία ανθηρή και ανταγωνιστική. Για πενταετές αφορολόγητο στο ξεκίνημα μικρών επιχειρήσεων από νέους σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Για προγράμματα εγκατάστασης νέων επιστημόνων και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Απευθυνόμαστε στη νέα και το νέο μετανάστη που βιώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για ίση πρόσβαση των νέων μεταναστών παντού σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής. Και αυτό που διακήρυξε ο Πρόεδρος κάθε παιδί που γεννιέται οπουδήποτε στην Ελλάδα, από οποιουσδήποτε γονείς, να είναι αυτοδίκαια και αυτόματα Έλληνας πολίτης. Χωρίς καμία εξαίρεση να γίνει σημαία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ αυτή η μεγάλη επιλογή.

Απευθυνόμαστε στη νέα γυναίκα που πέφτει θύμα της κακοποίησης ή της παρενόχλησης. Στο νέο χρήστη που διώκεται από ένα κράτος – δυνάστη.

Η νέα γενιά εκτός από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ μπορεί να διεκδικήσει με ένα βήμα πιο μπρος, να είναι η πρωτοπορία του επόμενου διεκδικητικού πλαισίου.

Εμείς μιλάμε για ριζοσπαστικές και τολμηρές πολιτικές προστασίας. Μιλάμε για χτύπημα των εμπόρων ναρκωτικών σε όλα τα μέτωπα, αλλά και για αποποινικοποίηση του χρήστη για να μπορούν οι νέοι άνθρωποι που είναι άρρωστοι και δεν είναι κοινωνικά απόβλητοι να μπορούν να βρουν την υγειά τους.

Απευθυνόμαστε στο στρατιώτη που σπαταλά το χρόνο του σε ανόητες σκοπιές. Που οδηγείται σε προσωπικά αδιέξοδα και πολλές φορές σε αδιανόητα εγχειρήματα, όπως είναι οι αυτοκτονίες που βλέπουμε.

Ο Πρόεδρος μίλησε για μείωση της θητείας κατ’ αρχήν στους έξι μήνες. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ μπορεί να μιλήσει για νέο σχεδιασμό της στρατιωτικής ζωής με στόχο την επαγγελματοποίηση και την εθελούσια στράτευση. Η άμυνα θα γίνει καλύτερη για τη χώρα, αν οι φαντάροι της με τη θέλησή τους υπερασπίζονται τα εθνικά μας δίκαια. Κι εμείς, πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη γάγγραινα, αυτή την τεράστια πληγή των ανθρώπων που πάνε φαντάροι και συναντούν τα προσωπικά τους αδιέξοδα.

Απευθυνόμαστε, σε κάθε νέα και νέο θύματα της εξουσιαστικής μονομανίας και των εξουσιαστικών σχέσεων. Σε κάθε νέο που τον αφήνουν έξω από την πολιτική και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο Πρόεδρος μίλησε για συμμετοχή της νέας γενιάς παντού, στην κοινωνία, στη Βουλή, στην κυβέρνηση, στην αυτοδιοίκηση, στο κόμμα.

 Μας έδωσε το πράσινο φως να πούμε το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο. Να πούμε για την ψήφο στα 16 και την εκλογή παντού στα 21. Να πούμε ότι θεωρούμε τα νέα παιδιά που είναι ικανά να αυτοκυβερνηθούν, να μπορούν να εκφράσουν την πολιτική τους βούληση σε μια κοινωνία που διαρκώς αλλάζει.

Να μιλήσουμε για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του Κινήματος τουλάχιστον στις μεγάλες περιφέρειες από νέους και νέες ανθρώπους, κάτω των 35 χρονών. Να μιλήσουμε για συμμετοχή στο αυριανό κυβερνητικό μας σχήμα της νεολαίας. Αυτή η νεολαία πρέπει να διεκδικήσει με το σπαθί της να μπει στη θέση ευθύνης. Όχι στο κράτος με το οποίο είναι ασυμβίβαστη η σχέση της, αλλά σε θέσεις ευθύνης. Και επειδή, πολλοί νέοι, λένε ότι αν πάμε στις δημοτικές οργανώσεις μας, δε μας δίνουν τη δυνατότητα να μπούμε στις εσωκομματικές εξελίξεις, εδώ πρέπει να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή της νεολαίας σε όλα τα όργανα του Κινήματος, σε συγκεκριμένο ποσοστό ενόψει του επόμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με διαμόρφωση του σχετικού άρθρου του καταστατικού.

Και έρχομαι στα θέματα που αφορούν τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

Εδώ λοιπόν, πρέπει να πούμε όλα αυτά που εμπεριέχονται στη βασική τοποθέτηση των 15 σημείων που έκανε ο Πρόεδρος στη Βουλή, και σε ότι αφορά το πανεπιστήμιο, στο σχετικό εδάφιο που λέει για πλήρη αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Γιατί η δωρεάν παιδεία είναι αυτή που κατακτήθηκε από τους αγώνες του 1-1-4 της δικής μας παράταξης. Και γιατί η δημόσια παιδεία είναι αυτή που αποτελεί τη βάση της πραγματικής κατάκτησης του δικαιώματος, της πρόσβασης στην εκπαίδευση όλων των παιδιών της χώρας.

Η νεολαία ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, θα πρέπει να αντισταθεί σε κάθε ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Η νεολαία ΠΑΣΟΚ που στην τελευταία μεγάλη έξαρση του φοιτητικού κινήματος έδωσε τη μάχη και νίκησε σε ότι αφορά την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο της εκπαίδευσης. θα πρέπει να υιοθετήσει την πρόταση του Προέδρου ότι θα καταργήσουμε το νόμο της κας Γιαννάκου, γιατί αποτελεί έναν δεσμευτικό νόμο, ως πρώτη πράξη της κυβέρνησής μας.

Και θα ήθελα εδώ την προσοχή σας. Δε θα έπρεπε ποτέ απ΄ αυτήν εδώ την αίθουσα να βγει μία ταυτότητα απόψεων, γιατί δεν υπάρχει ταυτότητα απόψεων ούτε μία στο δισεκατομμύριο, ανάμεσα στην άποψη του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ για την πορεία της ανώτατης εκπαίδευσης, με την δραματική αναθεώρηση που επιχειρεί η κυβέρνηση του Καραμανλή.

Η δικαίωση της πρότασης μομφής και της αποχώρησης από τη συνταγματική αναθεώρηση ακυρώνει την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα επόμενα χρόνια.

Θα πρέπει λοιπόν, να πάρουμε μια απόφαση, ότι η νεολαία ΠΑΣΟΚ αντιστέκεται σε κάθε ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Και ότι η αρμόδια παράταξή μας, που έδωσε τις μάχες για το άρθρο 16, στην ιδρυτική της συνέλευση, συνδιάσκεψη, που θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, θα πάρει και τις πιο εξειδικευμένες αποφάσεις.

Άρα, μιλάμε, για μια σαφή αντιπαράθεση και αντίσταση σε κάθε ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και αυτό αποτελεί το πλαίσιο που η ΠΑΣΠ θα δώσει και τη μάχη της, όπως την έδωσε μέχρι τώρα στα δημόσια πανεπιστήμια.

 Συμπληρωματικά, υπάρχουν πολλές προτάσεις που κατατέθηκαν στο προεδρείο, και που έχουν σχέση με επιμέρους ζητήματα. Ο σεβασμός στον άνθρωπο, η δυνατότητα της ανάπτυξης μιας περιβαλλοντικής πολιτικής, τα θέματα που έχουν σχέση με την πράσινη οικονομία, και μια σειρά άλλες προτάσεις.

Θα έλεγα με αυτό το συνολικό πλαίσιο που εξειδικεύεται και στο χώρο της ανώτατης παιδείας, το συνέδριό μας μπορεί να πάρει μια απόφαση καταλυτική για τη συνέχεια της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Προχωράμε στα θέματα ψηφοφορίας.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search