skip to Main Content

Συνέντευξη στο περιοδικό ”Έψιλον”

–         Αν ήσασταν αρχηγός και σας έστελνε ο Σημίτης μια τέτοια επιστολή, τι ακριβώς θα κάνατε; Θα τον διαγράφατε;

–         Στο ερώτημα γιατί έθεσε τέτοιο θέμα, ο Kώστας Σημίτης δεν είναι πειστικός. Ούτε το ύφος της επιστολής ήταν κατάλληλο, ούτε ο χρόνος, ούτε το θέμα τόσο σοβαρό, ώστε να υπάρξει μείζων κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Είχαμε όλοι συμφωνήσει από το 2005 για το δημοψήφισμα. Γιατί επέλεξε λοιπόν την τελευταία μέρα, ενώ πηγαίναμε για ψηφοφορία, να δημοσιοποιήσει μια τέτοια επιστολή; Νομίζω πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος.

 

–         Άρα ορθώς τον διέγραψε ο πρόεδρος;

–         Εκ των πραγμάτων ο πρόεδρος βρέθηκε σε άμυνα. Τώρα, τι θα έκανα εγώ στη θέση του κ. Παπανδρέου; Είναι δύσκολο απέναντι σε έναν Πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό, που είναι συνυφασμένος με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ,  να  πάρεις πειθαρχικά μέτρα. Γι’ αυτό και η απάντηση του Προέδρου δεν μιλάει για διαγραφή. Ωστόσο τα γεγονότα δεν διαγράφονται. Προκάλεσαν μεγάλο πρόβλημα στην παράταξη. Και πρέπει αυτή τη στιγμή να βρούμε τρόπους να το ξεπεράσουμε πάσει θυσία.

 

–         Τι πρόβλημα ακριβώς προκάλεσε;

–         Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και θυμός στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Είναι γεγονότα και καταστάσεις που για μια ακόμα  φορά μας φέρνουν πίσω. Υπάρχει η αγωνία αν μετά από τέτοιες κινήσεις τίθεται θέμα συρρίκνωσης ή και διάσπασης της παράταξης. Και όλοι έχουν την απορία γιατί, ενώ η κυβέρνηση συντρίβει κυριολεκτικά τις λαϊκές τάξεις, το ΠΑΣΟΚ τρώει τις σάρκες του και δεν βγαίνει μπροστά. Η κατάσταση αυτή λοιπόν γεννάει θλίψη. Κάτι πρέπει να κάνουμε επιτέλους.

 

–         Θεωρείτε ότι η κίνηση Σημίτη είναι τμήμα μια συνολικότερης στρατηγικής του, ενόψει μιας νέας εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ;

–         Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει να κάνει ο καθένας αυτό που πιστεύει, ή αν όλοι μαζί από κοινού θα αποφασίσουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να νικήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές: Σήμερα κυριαρχεί το πρώτο. Οι προσωπικές στρατηγικές είναι ο κανόνας στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ο Πρόεδρος, δεν έχει κάνει κάτι για να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας σήμερα μέσα στο κόμμα.

 

–         Αφού όλο ψηφίζετε!

–         Δημοκρατία δεν είναι μόνον να ψηφίζεις και να εκλέγεις διάφορα όργανα. Δημοκρατία είναι να συμμετέχεις στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Στη χάραξη της πολιτικής στρατηγικής. Αυτό πρέπει να κάνει το Πολιτικό Συμβούλιο και το Εθνικό Συμβούλιο. Αλλά δεν το κάνουν. Δεν έπρεπε να έχει συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο για να συζητήσει την επιστολή Σημίτη;

 

–         Μόνος του ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε;

–         Δεν ξέρω καν εάν συμβουλεύθηκε και κάποιους στενούς του συνεργάτες όπως γράφονται στις εφημερίδες. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Σε όλη τη διαδρομή μας όταν υπήρχε ένα σοβαρό θέμα, πάντα συνεδρίαζαν τα όργανα του κόμματος. Αυτά αποφάσιζαν ή συμβούλευαν τον Πρόεδρο μετά από συζήτηση. Είναι δυνατόν να μπαίνουν τα στελέχη μπροστά σε διλήμματα, εάν συμφωνούν ή διαφωνούν, εκ των υστέρων, με μια τόσο σημαντική απόφαση; Όσο δεν υπάρχει τόπος συλλογικής συνείδησης, όσο δεν λειτουργούν τα όργανα του κόμματος, η κρίση στο ΠΑΣΟΚ θα αναπαράγεται.

 

–         Και τι προτείνετε εν προκειμένω;

–         Να λειτουργήσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Να επιστρέψει η δημοκρατία. Θα έλεγα στον Γιώργο Παπανδρέου να μας μαζέψει ένα Σαββατοκύριακο, όσους έχουν επιφορτιστεί με ρόλους σημαντικούς, μέλη Πολιτικού Συμβουλίου, πολιτικούς εκπροσώπους, να βγάλουμε τα εσώψυχά μας όλοι, να βγει μία γραμμή πάνω στα επόμενα βήματά μας και οπλισμένοι μ’ αυτή τη γραμμή να βγούμε ενωμένοι και να πάμε στις εκλογές, να τις κερδίσουμε. Διότι είμαι σίγουρος ότι υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμα. Και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει το κλίμα και να κερδίσει τις εκλογές.

 

–         Αυτό θα πει αισιοδοξία!

–         Με τέτοια κυβέρνηση και με τέτοια προβλήματα που έχει η ελληνική κοινωνία σήμερα, θα είναι έγκλημα να μην κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές.

 

–         Το λέω επειδή συνήθως τις χάνετε τις εκλογές! Σε πόσες χαμένες θα ξανατεθεί θέμα ηγεσίας;

–         Αυτό που γίνεται σήμερα, να συζητάμε τι θα γίνει εάν το ΠΑΣΟΚ χάσει τις ευρωεκλογές την ώρα που η ελληνική κοινωνία είναι σε βαθιά κρίση, που τα εισοδήματα κυριολεκτικά καταρρέουν και αναδύονται συνεχώς οσμές σκανδάλων, είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου. Δεν συζητάω τι θα γίνει εάν χάσουμε. Συζητάω πως θα κερδίσουμε τις εκλογές.

 

–         Και οι δημοσκοπήσεις;

–         Σας θυμίζω ότι το 1996 το ΠΑΣΟΚ είχε διψήφια διαφορά από τη Ν.Δ και με τον τρόπο που οργανώθηκε η διαδοχή, έγιναν οι εσωκομματικές διαδικασίες και εκλέχθηκε ο Κ.Σημίτης κερδίσαμε σε λίγους μήνες πανηγυρικά τις εκλογές. Ένα κόμμα που πιστεύει στον εαυτό του και στη σύνθεση όλων των δυνάμεων του δεν χάνει.

 

–         Ναι αλλά στη διαδοχή του Κ. Σημίτη από τον Γ. Παπανδρέου δεν έγινε το ίδιο. Σας κάλεσαν;

–         Ούτε στο γάμο τότε με κάλεσαν, ούτε στο παρ΄ ολίγο οριστικό διαζύγιο τώρα. Οι γάμοι και τα διαζύγια είναι του συρμού. Το θέμα είναι να μη καταλήγουνε και σε κηδείες. Θα ήταν κρίμα και άδικο.

 

–         Όπως είναι τα πράγματα σήμερα υπάρχει χώρος για ένα κόμμα στο χώρο του κέντρου;

–         Σχέδια υπάρχουν, προθέσεις οργανώνονται, φιλοδοξίες αρχίζουν να διαφαίνονται, ακόμη, όμως, από μας εξαρτάται. Απλώς δεν έχουμε άλλο την πολυτέλεια του χαμένου χρόνου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημοκρατία απεχθάνεται τα κενά εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ δεν τελείωσε τον ιστορικό του κύκλο και μπορεί ξανά να ηγηθεί.

 

–         Να τα πείτε αυτά στον Πρόεδρό σας…

–         Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει το μαχαίρι και το πεπόνι. Ολοι είμαστε συνυπεύθυνοι αλλά το μεγάλο μερίδιο ευθύνης και την πρωτοβουλία την έχει στα χέρια του.

 

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search