Συνένετυξη στην εφημερίδα ”Έθνος”
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
στο ΕΘΝΟΣ και στον Γιάννη Αντύπα
1. Ο Θ. Πάγκαλος προσχώρησε στην άποψη σας για κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ …
Χαίρομαι ειλικρινά γιατί τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο χώρο του ΣΥΝ εμφανίζονται δυνάμεις που αποδέχονται τη λογική της πρότασης που έκανα στο Συνέδριο. Αναγνωρίζουν ότι δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία που ο ίδιος ο εκλογικός νόμος για τελευταία φορά δίνει να απαλλαγούμε από τη νεο-δεξιά που κυβερνά τον τόπο. Χαίρομαι, ακόμη, γιατί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει σθεναρά στην ευρύτερη σύγκλιση και στην προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας των δυνάμεων της αριστεράς. Ο σπόρος δείχνει αντοχή.
2. Έχει πραγματική βάση αυτή η πρόταση;
Οι προοδευτικοί πολίτες αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί τα κόμματα της κεντροαριστεράς δεν αγωνιούν για το πώς θα απαλλαγεί ο τόπος από μια παράταξη που εξαιτίας της βιώνουν τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Μία παράταξη, που ενώ η χώρα χάνει ένα προς ένα τα πλεονεκτήματα που κέρδισε, εξακολουθεί να επιμένει στις τριτοκοσμικές της πολιτικές. Και ζητούν μια άλλη προοπτική, μία διέξοδο εδώ και τώρα και όχι στο αόριστο μέλλον.
3. Σας κατηγορούν ότι με την πρόταση αυτή το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ηττοπαθές…
Δεν λένε μόνο γι’ αυτά. Λένε και πολλά άλλα. Ας ξεκαθαρίσουμε επιτέλους ότι με την πρότασή μου το ΠΑΣΟΚ δεν εκχωρεί το στόχο της αυτοδύναμης και πλειοψηφικής του παρέμβασης. Δεν ψάχνει για δεκανίκια επειδή νιώθει τραυματισμένο μετά την ήττα του. Δεν στρέφεται αριστερά εγκαταλείποντας τα μεσαία στρώματα και το κοινωνικό κέντρο. Δεν επιστρέφει στον κρατισμό για να αποενοχοποιηθεί από τα νεοφιλελεύθερα σύνδρομα που το καταδιώκουν. Κάθε άλλο. Θέλουμε να εκφράσουμε μέσα από πορεία δημοκρατικής ανατροπής κι όχι συνδιαχείρισης μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.
4. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ στρέφεται αριστερά η Ευρώπη πάει δεξιά…
Είναι επιδερμική η ανάγνωση των εξελίξεων που θέλουν την Ευρώπη να στρέφεται δεξιά και γι’ αυτό η αριστερά αν θέλει να ξανακυβερνήσει, οφείλει να αποδεχτεί την «κεντροποίηση» και την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών. Με την ίδια ταχύτητα που επανακάμπτει ο Μπερλουσκόνι αποδομείται ο Σαρκοζί. Η συντηρητική στροφή είναι απόρροια της αδυναμίας της ευρωπαϊκής αριστεράς να αποτινάξει τον επαναστατικό και ξεπερασμένο βερμπαλισμό της χωρίς να καταφεύγει στην ενσωμάτωση στο κυρίαρχο σήμερα κράτος συμφερόντων.
5. Πως θα φτάσετε στη συνεργασία, αφού σήμερα ούτε καν συζητάτε μεταξύ σας;
Τα βήματα αυτής της προσπάθειας ξεκινούν από τη δεδομένη συγκυρία. Το ασφαλιστικό, ο ΟΤΕ, τα λιμάνια, έδειξαν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια για μια ενότητα στη δράση απέναντι στις ψευδεπίγραφες μεταρρυθμίσεις της ΝΔ. Ήδη παίρνουν σειρά το απαράδεκτο χωροταξικό σχέδιο, η κρίση στην παιδεία και η μετέωρη και ανερμάτιστη διοικητική μεταρρύθμιση. Παράλληλα το μέτωπο στα ζητήματα περιβάλλοντος, ακρίβειας, νέας φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού είναι όχι μόνο εφικτό αλλά απόλυτα αναγκαίο και απαιτητό από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.
6. Είναι αρκετή η ενότητα στη δράση για μια κυβερνητική σύμπραξη;
Όχι βέβαια. Είναι μόνο η αρχή. Πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε από κοινού προτείνοντας λύσεις σε θέματα όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά, η περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας, η νέα σχέση δημόσιου και ιδιωτικού, η αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, όπως και σε θέματα διαφάνειας και αξιοκρατίας. Θέματα στα οποία δε βλέπω και σοβαρές διαφορές. Ταυτόχρονα πρέπει να αρχίσει ένας ανοικτός διάλογος όχι μόνο ανάμεσα στα κόμματα και τις κινήσεις της κεντροαριστεράς αλλά και με όλη την κοινωνία και τους φορείς της, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, οργανώσεις κοινωνίας των πολιτών. Έτσι θα διαμορφωθεί το περιβάλλον στρατηγικών συγκλίσεων και θα προβληθεί το πρότυπο μιας ριζοσπαστικής και προοδευτικής διακυβέρνησης.
7. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σας απορρίπτει…
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δέχεται ή να απορρίπτει τις προτάσεις, να υπεκφεύγει πετώντας το μπαλάκι στο παρελθόν, να αποκλείει το ενδεχόμενο συμπόρευσης. Δικαίωμά της. Οι κοινωνικές δυνάμεις, όμως, μπορούν να την επιβάλλουν με τον τρόπο τους και τις επιλογές τους γιατί θέλουν να απαλλαγούν από την «άθλια κυβέρνηση», κατά τη ρήση του Αλ. Αλαβάνου. Εξάλλου τι είναι αριστερό ή δεξιό, προοδευτικό ή συντηρητικό κρίνεται στην πράξη.
8. Ποιο ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί αυτή την πορεία; Το ΠΑΣΟΚ της «Βαβέλ» των αντικρουόμενων απόψεων και των προσωπικών θέσεων;
Οφείλουμε μέσα από τα θεσμοθετημένα μας όργανα να αποκτήσουμε σταθερό προσανατολισμό συνθέτοντας και ενοποιώντας τις απόψεις σε ενιαία πολιτική γραμμή. Νομίζω ότι ο Πρόεδρος θα πάρει αυτή την πρωτοβουλία άμεσα.
9. Και με ποιες προϋποθέσεις; Με ίντριγκες, καταγγελίες και διαδικασίες όπως οι πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές;
Κατ’ αρχή, επιτέλους τέλος αυτές οι εκλογές. Ψηφίζουμε συνεχώς, χωρίς ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Καιρός είναι να βγούμε στο λαό. Όσον αφορά τις καταγγελίες, νομίζω ότι κάποιοι δεν πήραν ακόμη το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου και συνεχίζουν να αμαυρώνουν την εικόνα και να ακυρώνουν τη δημοκρατία στο κίνημα επιμένοντας σε πρακτικές που το οδήγησαν στην κρίση και στην ήττα. Είναι χρέος όλων μας να περιφρουρήσουμε το συλλογικό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ καταδικάζοντας και απομονώνοντας αυτές τις πρακτικές και τους φορείς τους.
This Post Has 0 Comments