skip to Main Content

Συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής

Συνέντευξη  στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

 

  1. Ποίο είναι το σκεπτικό της υποψηφιότητας του κ. Σκανδαλίδη;  

Τη χαρακτήρισα υποψηφιότητα ενότητας, σύνθεσης και προοπτικής. Εκεί τουλάχιστον στοχεύει. Να σπάσει την πόλωση, να φέρει προτάσεις και πολιτικές στο τραπέζι, να ξεφύγει από τη δίνη αφοριστικών στάσεων που θέλει να δικαιώσει παλιές αντιπαραθέσεις. Είναι πρόταση να πρυτανεύσει η λογική και η πραγματική αξιολόγηση της πορείας μας.           

           

  1. Που οφείλεται η μεγάλη ήττα στις εκλογές; 

Θέλω να είμαι ακριβοδίκαιος. Δεν χάσαμε μόνο όπως ισχυρίζονται κάποιοι από την αδυναμία της ηγεσίας μας να αντιμετωπίσει τη χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών. Ούτε γιατί δεν θυσιάσαμε κι άλλες «Ιφιγένειες» στο βωμό της αυτοκάθαρσης. Νιώθω ότι απαρνηθήκαμε το παρελθόν μας και δεν σχεδιάσαμε πειστικά το μέλλον μας. Γι αυτό είπα ότι χάσαμε εμείς, δεν κέρδισε η Ν.Δ.

 

  1. Συνεπώς τάσσεστε υπέρ της αλλαγής ηγεσίας… 

Κατέθεσα υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου του Κινήματος κι αυτό απαντά ευθέως στο ερώτημα σας. Με την επισήμανση ότι για την ήττα η ευθύνη βαραίνει όλους μας κατά το μερίδιο που μας αναλογεί. Οποιαδήποτε άλλη στάση θα άνοιγε τον ασκό του αιόλου…

 

  1. Κινδυνεύει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ; Πιστεύτε και εσείς ότι όντως ο κ. Παπανδρέου έχει στρατηγική ρήξης;  

Αδυνατώ και να το φανταστώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει οποιαδήποτε στρατηγική ρήξης. Δεν ταιριάζει ούτε στο ήθος, ούτε στη φυσιογνωμία, ούτε στη συνείδηση του. Ο ίδιος εγγυάται τις διαδικασίες ως Πρόεδρος του Κινήματος, αλλά και εμείς ως συντεταγμένα όργανα του που καταίστησαν και βίωσαν τη δημοκρατία στο κόμμα. Και μη ξεχνάτε κάτι πολύ σημαντικό. Οσο κι αν οι στρατοί στρατολογούν  δυνάμεις η ενότητα της βάσης του ΠΑΣΟΚ είναι αραγής, η αγωνία ειλικρινής και η απόφαση να προχωρήσουμε όλοι μαζί δεδομένη.

 

  1. Το ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδη πρέπει να πάει αριστερά; 

Όλες οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ομοιόμορφη πτώση στις κοινωνικές κατηγορίες με την σημείωση ότι στον σκληρό πυρήνα που είναι οι μισθωτοί και οι λαϊκές τάξεις χάνει γραμμικά από το 2000 και συνεχίστηκε η πτώση. Αυτό σημαίνει ότι έχει πρόβλημα συνοχής και συσπείρωσης  η διακριτή κοινωνική συμμαχία που έπρεπε να εκφράσει. Το πρόβλημα είναι διπλό. Να διατυπώσουμε μια ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση που να έχει σαφώς προοδευτικότερο  χαρακτήρα και παράλληλα να απευθυνθούμε στα μεσαία στρώματα και στον κεντρώο χώρο ενσωματώνοντας τον προσωπικό σκοπό του καθενός στις κοινές αξίες. Με το πρώτο επιστρέφεις στο λαϊκό και αριστερό ΠΑΣΟΚ. Με το δεύτερο διασφαλίζεται το πλειοψηφικό ρεύμα.

  

  1. Ποία είναι τα βασικά στοιχεία της πολιτικής σας πρότασης; 

Σας έχω μιλήσει ήδη κ. Σκουρή για τη νέα μεταπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος. Για την περιφερειακή ανασύνταξη της χώρας, για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην ευημερία για τον καθένα, για μια ανάπτυξη με μέτρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον της ζωής του  για τη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Αυτά τα λέμε και τώρα. Δεν έχουμε πείσει, όμως, ότι τα εννοούμε γιατί αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα. Δεν αρκούν διακηρύξεις, μέτρα πολιτικής αλλά δημοκρατικές ανατροπές που οδηγούν σε νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Ποιο σχέδιο συνεκτικό της εγγυάται και ποίο κόμμα τις υλοποιεί; Σ’ αυτό πρέπει να απαντήσουμε.

 

  1. Η δομή του κόμματος πιστεύτε ότι πρέπει να αλλάξει και σε ποια κατεύθυνση; Και κατά τη γνώμη σας, η δομή που επέβαλε ο κ. Παπανδρέου είχε αρνητικές συνέπειες;  

Η θεωρία του ανοιχτού κόμματος που επαγγέλθηκε ο Γ. Παπανδρέου είναι σωστή και προοδευτική στάση. Ο τρόπος εφαρμογής ουσιαστικά θρυμμάτισε τη σπονδυλική στήλη και κατάργησε τις συλλογικότητες. Νομίζω ότι η επιστροφή στο συλλογικό ΠΑΣΟΚ είναι επείγουσα ανάγκη όπως και η ορμητική και θεσμικά κατοχυρωμένη είσοδος της νέας γενιάς που θα φέρει οξυγόνο και θα δώσει πνοή στο Κίνημα. Και ασφαλώς μια άλλη μορφή συλλογικής ηγεσίας νομιμοποιημένη από το Συνέδριο.    

 

  1. Η γνώμη σας για τον κ. Βενιζέλο και για την κύρια Διαμαντοπούλου; Κάποιοι λένε ότι προλάβατε την υποψηφιότητα της στη στροφή… 

Χρόνια σύντροφοι και συναγωνιστές, αξιόλογα στελέχη με πληθωρική παρουσία και μέλλον και ο Β. Βενιζέλος και η Α. Διαμαντοπούλου και άλλοι προφανώς έχουν όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και το χρέος να διεκδικούν τις κορυφαίες θέσεις στο Κίνημα. Όσο για το ποιος προλαβαίνει ποίον δεν κατανοών ούτε τη λογική του ούτε το σκοπό του. Οι διαδικασίες είναι μπροστά μας και ο δρόμος ανοιχτός. Εξάλλου πρώτος είπα για πολλαπλές υποψηφιότητες με τον αφορισμό «να ανθίσουν όλα τα λουλούδια».

 

  1. Γιατί απαξιώνεται τον Κώστα Σημίτη; 

Τον Κώστα Σημίτη δεν μπορεί να τον απαξιώσει κανείς. Τη γνώμη μου την έχω διατυπώσει επανειλημμένα για τη χρησιμότητα και την σημαντική του παρουσία. Όπως επίσης και την κριτική που κατά καιρούς έχω ασκήσει. Δεν μπορούμε να μηδενίσουμε έναν Πρωθυπουργό που πέτυχε τόσους εθνικούς στόχους και δημιούργησε τόσο μεγάλο έργο. Θα ήταν φάρσα αν επιστρέφαμε στις αντιπαραθέσεις του 1996. Πέρασαν ήδη 11 ολόκληρα χρόνια.  

 

  1. Έχει δίκιο ο Γ. Παπανδρέου που καταγγέλλει ουσιαστική παρέμβαση των μέσων υπέρ του Β. Βενιζέλου; 

Η ερώτηση παραπέμπει μάλλον σε παραταξιακές ή δημοτικές εκλογές. Όχι στην εκλογή για τον Πρόεδρο ενός μεγάλου ενωμένου και πλειοψηφικού κόμματος όπως είναι το ΠΑΣΟΚ. Μου είναι αδύνατον να πάρω θέση παράταξης μάχης. Είμαι σίγουρος ότι η ίδια η διαδικασία θα είναι λυτρωτική και η Συνδιάσκεψη που θα προηγηθεί θα θέσει το δεσμευτικό πλαίσιο ώστε στο Συνέδριο του Ιανουαρίου το ΠΑΣΟΚ να μπει και με τα δύο πόδια στην νέα εποχή      

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search