skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Έθνος”.

Συνέντευξη στον Γιάννη Αντύπα

Η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό για τη δήλωσή του περί εθνικής κυριαρχίας. Δεν έχει κάποιο δίκιο;
Ο Γιώργος είναι ειλικρινής και ευθύς. Παραδέχεται το μείζον εθνικό θέμα και δίνει μια πολυεπίπεδη μάχη. Ο λαός του την πιστώνει προσωπικά. Αν μη τι άλλο, η χώρα απέκτησε επιτέλους πρωθυπουργό και διεκδικεί εκ του συστάδην την επίλυση των προβλημάτων της και την κατοχύρωση των συμφερόντων της. Πάει πολύ να τον κατηγορούν αυτοί που, αφού μείωσαν την εθνική κυριαρχία, απέδρασαν από την εξουσία να ζητούν και τα ρέστα. Πρέπει και εμείς να αρθούμε στο ύψος των

περιστάσεων. Σήμερα όλοι πια ελπίζω ότι καταλαβαίνουν ότι κανείς δεν μας χάρισε την κυβέρνηση να τη διαχειριστούμε ως λάφυρο εμπιστοσύνης, αλλά ως δύναμη σωτηρίας της πατρίδας. Μας εμπιστεύτηκε.

Ηδη υπάρχουν αντιδράσεις για τα μέτρα. Δεν σας προβληματίζει;

Κατανοώ τις αντιδράσεις, τις κινητοποιήσεις, τις δίκαιες διεκδικήσεις. Ο λαός υφίσταται απώλεια σημαντική του βιοτικού του επιπέδου. Πρέπει να του αποδείξουμε ότι θα είναι πρόσκαιρη, ότι θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ και ότι οι θυσίες θα μοιραστούν δίκαια. Η κυβέρνηση να προσέξει πολύ. Δεν πρέπει όσες αντιπαραθέσεις και να υποστεί να κάνει πίσω σε προνομιακές ομάδες, να αρχίσει να ξηλώνει το πουλόβερ. Είναι συνταγή βέβαιης αποτυχίας αν στην κρίσιμη αυτή στιγμή ο λαός νιώσει το αίσθημα της αδικίας και την επιβίωση των γνωστών πρακτικών που την αναπαράγουν.

Σας ικανοποιεί η εικόνα της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να δίνει καθημερινά σκληρές μάχες επιβίωσης για τη χώρα σε όλο τον κόσμο και οι από κάτω να εμφανίζουν εικόνα Βαβέλ. Δεν είναι δύσκολο και ούτε συνιστά πρόβλημα συντονισμού δύο υπουργοί να λένε τα ίδια πράγματα για τον ΦΠΑ ή για τους φόρους. Δεν είναι δίκαιο στη σημερινή ανασφάλεια του κόσμου να ρίχνουμε ιδέες και μέτρα στην αγορά, για να γραδάρουμε τις αντιδράσεις, παίζοντας με τα νεύρα των απλών ανθρώπων. Δεν είναι αποδεκτό να εξαγγέλονται πρόχειρα ή απροετοίμαστα μέτρα και να τα παίρνουμε πίσω.

Εχετε κάνει κριτική κατ’ επανάληψη και εσείς και άλλοι στο ΠΑΣΟΚ για τις καθυστερήσεις στη στελέχωση, για το κόμμα που δεν λειτουργεί. Μήπως πάσχει το μοντέλο διακυβέρνησης;

Είναι πράγματι νεωτεριστική και άκρως προοδευτική τόσο η ανοιχτή διαδικασία αξιολόγησης των στελεχών που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης όσο και, κυρίως, η κοινωνική διαβούλευση που συνοδεύει τις αποφάσεις και τις πολιτικές. Νομίζω, όμως, ότι αργούν ανησυχητικά να κινηθούν μεγάλα τμήματα του κράτους, ενώ οι καταστάσεις με τα πρόσωπα πηγαινοέρχονται από τα υπουργεία στου Μαξίμου.
Νιώθω, επίσης, ότι έχουν υποβαθμιστεί ο ζωτικός πολιτικός διάλογος, η σύνθεση των απόψεων, η συλλογική διαμόρφωση της στρατηγικής και των επιλογών. Ακόμη περισσότερο νιώθω να παραμερίζεται το κόμμα όχι από την εμπλοκή του στον κρατικό μηχανισμό, που έτσι κι αλλιώς είναι απόλυτα σωστό, αλλά ως κοινωνικό υποκείμενο – καταλύτης των εξελίξεων. Το νέο πραγματικά ριζοσπαστικό μοντέλο διακυβέρνησης οφείλει να βρει επιτέλους τις ισορροπίες του.

Προτείνετε κάτι συγκεκριμένα;

Καλοί είναι οι «πρωινοί καφέδες», αλλά προέχει η κυβέρνηση να αποκτήσει πραγματική Κυβερνητική Επιτροπή με θεσμοποιημένες εξουσίες και το κόμμα σπονδυλική στήλη. Και πρέπει ο πρωθυπουργός μέσα στις τόσες προσπάθειες που καταβάλλει και το επίπονο έργο του να βρει τρόπο και χρόνο να ασχοληθεί ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επειγόντως με το Κίνημα. Και να ανοίξει τον δρόμο ώστε ο γραμματέας και το Πολιτικό Συμβούλιο να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Και επιτέλους οι υπουργοί να βγούνε στον δρόμο και στον λαό και να στηρίξουν συνολικά τις επιλογές της κυβέρνησης και όχι του δικού τους χωραφιού.
Οι εξεταστικές επιτροπές δεν μπορεί να γίνονται είδος προς λαϊκή κατανάλωση

Και μέσα σε όλα τι τη θέλατε την Εξεταστική για την οικονομία;

Οι εξεταστικές επιτροπές δεν μπορεί να γίνονται είδος προς λαϊκή κατανάλωση. Προφανώς και έχουμε χρέος να ρίξουμε φως και να αποδώσουμε ευθύνες, όπως δεσμευτήκαμε, και σύμπας ο πολιτικός κόσμος και ο λαός απαιτούσαν. Για την οικονομία νομίζω ότι έπρεπε πρώτα να κινηθεί η δικαστική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο χρονοδιάγραμμα γρήγορης και αποτελεσματικής δουλειάς. Δεν μπορεί σε αυτή τη φάση των μεγάλων ανατροπών η Βουλή να αναζητά επ’ άπειρον ενόχους.

Τι θα βγει απ’ όλα αυτά;

Ελπίζω η αλήθεια. Εξακολουθώ, όμως, να επιμένω ότι το πολιτικό σύστημα, αν θέλει να βγει από την κρίση του, οφείλει πέρα από την αναζήτηση ευθυνών να αποφασίσει τώρα τις θεσμικές αλλαγές που λύνουν οριστικά το πρόβλημα και κλείνουν τα παράθυρα της διαπλοκής και της κακοδιαχείρισης. Εκεί πρέπει όλοι μας να ρίξουμε το βάρος και αυτό απαιτεί εθνική συνεννόηση. Ούτε στιγμή δεν πρέπει να καθυστερήσει η κυβέρνηση αυτές τις αλλαγές.

Ποιο θα έπρεπε να γίνει το κεντρικό μέλημα αυτής της περιόδου για το ΠΑΣΟΚ;

Είμαστε στην ώρα μηδέν για τον τόπο. Θεωρώ αδιανόητο να μην έχει ακόμη κηρυχθεί επιστράτευση όλων των στελεχών, πανστρατιά όσων μπορούν όχι μόνο να υποστηρίξουν δύσκολες επιλογές, αλλά και να πείσουν τον τελευταίο πολίτη για την αναγκαιότητα και την ορθότητά τους. Αφού πρώτα, βέβαια, συμφωνήσουμε σε αυτές, να αφήσουμε κατά μέρος τις επιλεκτικές διαφοροποιήσεις. Το σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» δεν αφορά μόνο τη χώρα, αλλά σέρνει μαζί του και την παράταξη και τον καθένα μας.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search