skip to Main Content

Συνέντευξη για την εφημερίδα «ΈΘΝΟΣ».

στον δημοσιογράφο Χάρη Αναγνωστόπουλο.

Ποιες και πόσες οι απώλειες για την Ελλάδα από το 2013 με τη μείωση των δαπανών στην ΚΑΠ που στοχεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Κατ’αρχή δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε επακριβώς τις απώλειες επειδή ούτε το συνολικό προϋπολογισμό της ΚΑΠ γνωρίζουμε, που απ’ ότι φαίνεται έχει φθίνουσα πορεία, ούτε τον τρόπο κατανομής στις διάφορες χώρες που είναι σε διαπραγμάτευση. Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα που έχει το τρίτο μεγαλύτερο ύψος  ενισχύσεων ανά εκτάριο με την συμμετοχή των χωρών της διεύρυνσης από την αρχή της νέας περιόδου θα έχει κάποιες απώλειες. Θα επιμείνουμε μέχρι την οριστική απόφαση να μην επικρατήσουν λογικές κακώς εννοούμενης λιτότητας και να υπάρξει όσο γίνεται πιο μακρά περίοδος προσαρμογής ώστε να μην επηρεαστούν σημαντικά οι Έλληνες γεωργοί  και θα επιδιώξουμε να διασφαλίσουμε επαρκείς πόρους για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Αυτή την τριπλή μάχη θα τη

δώσουμε με συνέπεια διαμορφώνοντας τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποια μέτρα προωθούνται για την αναπλήρωση των απωλειών στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών;

Η προσαρμογή της ευρωπαϊκής γεωργίας στις ευρύτερες εξελίξεις που αφορούν τόσο τη οικονομική κρίση όσο και την απελευθέρωση του εμπορίου  επιβάλλουν ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα της χώρας μας στην κατεύθυνση της βιώσιμης, ανταγωνιστικής και αειφόρας γεωργίας. Στροφή, λοιπόν, στην παραγωγή, εισόδημα και προστιθέμενη αξία από την αγορά, προϊόντα επώνυμα και ποιοτικά που ο ίδιος ο γεωργός θα επιλέξει .Γι’ αυτό χρειάζεται το κράτος δίπλα του να μεριμνά μαζί του για την προβολή και προώθηση των προϊόντων του, για τη δικτύωση της αγοράς, για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής του δύναμης, για τη στήριξη σε περίπτωση κρίσης. Ακριβώς αυτά τα μέτρα δρομολογούμε.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος

Πρώτα από όλα οργανώνουμε ένα σύγχρονο Υπουργείο, που θα απαντάει στις σημερινές ανάγκες του αγρότη. Εξυγιάναμε τον ΕΛΓΑ, για να αποζημιώνει τις απώλειες από καταστροφές έγκαιρα και δίκαια. Χρηματοδοτούμε με 2.5 δις € σε ένα μόνο έτος τις επενδύσεις, τα προγράμματα για τους νέους αγρότες, τις ενισχύσεις για τα πιστοποιημένα προϊόντα και τα περιβαλλοντικά προγράμματα. Μειώνουμε το κόστος παραγωγής με αύξηση των επιστροφών στους αγρότες για το ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου.

Το επάγγελμα του αγρότη φθίνει ανησυχητικά στην Ελλάδα. Τι είδους αγρότες θέλουμε και πως θα τους «κρατήσουμε» στο χωράφι;

Θέλουμε να ξαναδώσουμε στον αγρότη τη χαμένη του αξιοπρέπεια, να ανατρέψουμε την ισοπεδωτική εικόνα του επιδοτούμενου παραγωγού, εικόνα, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, γιατί τον αδικεί κατάφορα και που προσβάλλει την προσφορά του στον τόπο. Μια προσφορά, που παραμένει διαχρονικά θεμελιώδης για την ανάπτυξη της χώρας. Μέσα από τα προγράμματα αναβάθμισης της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου, ενισχύουμε τους αγρότες ώστε να εκσυγχρονίσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και παρέχουμε σημαντικά κίνητρα για να αμβλύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και να βελτιώσουμε το εισόδημα τους. Παράλληλα απευθυνόμαστε σε απόλυτη προτεραιότητα στους νέους αγρότες. Αυτούς που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν σύγχρονες και ολοκληρωμένες εκμεταλλεύσεις, που θέλουν να παντρέψουν την γνώση με την παραγωγή και το θεμιτό κέρδος. Φιλοδοξούμε να τους ανοίξουμε νέους δρόμους.

Ποιες οι έως σήμερα επιπτώσεις του μνημονίου στον αγροτικό τομέα; Εκτιμήσεις για τη συνέχεια;

Είναι αναντίρρητο γεγονός ότι και οι αγρότες μας, κάτω από τις σκληρές δημοσιονομικές συνθήκες, αντιμετωπίζουν προβλήματα, δυσκολίες και αντιξοότητες. Πλήττονται στην καθημερινότητά τους, τόσο ως παραγωγοί όσο και ως καταναλωτές, με την αύξηση του κόστους των εισροών και των τιμών κατανάλωσης, τη στενότητα στους διαθέσιμους πόρους για πιστωτικές διευκολύνσεις, την αστάθεια της αγοράς. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην πτωτική πορεία του αγροτικού εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία. Όμως, οι αγρότες, σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους της χώρας, έχουν στη φάση αυτή κάποιες καλύτερες «ασφαλιστικές» δικλείδες. Δεν αντιμετωπίζουν τόσο έντονο το φάσμα της ανεργίας, τις μειώσεις μισθών. Έχουν εξασφαλισμένο ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, που προέρχεται από τις κοινοτικές ενισχύσεις συνολικού ύψους περίπου 2,5 δις € το χρόνο. Διαθέτουν ένα σύστημα ασφάλισης της παραγωγής τους το οποίο, μέσα από την πρόσφατη αναδιοργάνωση λειτουργεί, παρέχοντας αποζημιώσεις σε περιπτώσεις καταστροφών της παραγωγής. Ενώ μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «Α. Μπαλτατζής» παρέχονται σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης των επενδύσεων στις εκμεταλλεύσεις τους. Δεν παύουν και σήμερα να αποτελούν ενεργή παραγωγική βάση. Γι’ αυτό επιμένω ότι χωρίς την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα δεν μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση.

Η πολιτική σας για τον αναπροσανατολισμό της Ελληνικής γεωργίας πού στοχεύει; Τι προβλέπει και με ποιο χρονικό ορίζοντα και χρηματοδότηση;

Οδηγός μας το έχω πει πολλές φορές, είναι το τρίπτυχο ταυτότητα-ποιότητα-αειφορία. Η πρώτη τριετία είναι κρίσιμη. Το 2011 σηματοδοτεί τη στροφή στην παραγωγή. Το 2012 σηματοδοτεί τη θετική συμβολή στο αρνητικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών. Το 2013 θα έχουν ολοκληρωθεί μεγάλες θεσμικές αλλαγές που ξεκίνησαν τώρα και η ανάπτυξη θα πάρει την ανηφόρα. Μιλάμε για την πρώτη φάση ενός εθνικού σχεδίου με ιεραρχημένους στόχους και προτεραιότητες. Η χρηματοδότηση που φιλοδοξούμε να γίνει πέρα από τη σωστή και γρήγορη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και τις ευκαιρίες που θα ανοίγουν σε ένα νέο και φιλόδοξο παραγωγικό δυναμικό .Δεν θα περιμένουμε κλεισμένοι στα γραφεία μας. Θα πάμε να βρούμε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό ακόμη και στις εσχατιές της χώρας.

Οι τιμές από το «χωράφι στο ράφι» διακρίνονται για το αβυσσαλέο χάσμα τους… πώς θα παρέμβετε;

Για την άρση των στρεβλώσεων που εμποδίζουν τον αγρότη να εισπράττει δίκαιο εισόδημα και τον καταναλωτή να αντιμετωπίζει προσιτές τιμές έχουμε αναλάβει μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες. Βασική μας επιδίωξη  είναι η στήριξη των παραγωγών και η εξυγίανση της διάθεσης των γεωργικών προϊόντων στο σύνολο της διατροφικής αλυσίδας. Έχουμε ήδη συστήσει Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, με νόμο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο 2010 ενώ το Νομοσχέδιο για το Μητρώο Εμπόρων Γεωργικών Προϊόντων βρίσκεται σε κοινοβουλευτική διαδικασία και αναμένεται η ψήφισή του στις αρχές του 2011. Για την αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης των αγροτών και την ενίσχυση της συνεργασίας στους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας προετοιμάζουμε  νέο ενιαίο πλαίσιο για την θεσμοθέτηση των βασικών αρχών συγκρότησης Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και Οργανώσεων Παραγωγών. Μέσα στο 2011 θα εξοπλίσουμε κάθε Περιφέρεια με σύγχρονα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε την υποχρεωτική σύναψη συμβολαίων μεταξύ των παραγωγικών και εμπορικών εταίρων, τη συμβολαιακή γεωργία. Η εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων ιχνηλασιμότητας για την παρακολούθηση της ποιότητας και της προέλευσης των προϊόντων με την εγκατάσταση ενός Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης σε συνδυασμό με το παρατηρητήριο  τιμών, που προωθούμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αυξάνουν την διαφάνεια στην αγορά με ευνοϊκές συνέπειες στις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων.

Πότε θα ξεκινήσει το «καλάθι των τοπικών προϊόντων» και τι θα είναι ακριβώς;

Γίνεται συστηματική προεργασία από εμάς για κάθε Περιφέρεια ώστε στις πρώτες συνεδριάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων από το νέο χρόνο να παρουσιαστεί η πρόταση και να αποφασιστεί η κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου. Το «καλάθι» περιλαμβάνει ποιοτικά και αναγνωρίσιμα προϊόντα αιχμής που αποδεικνύουν την ταυτότητα της τοπικής αγοράς, διασφαλίζουν επισιτιστική επάρκεια και έχουν δυναμικό εξαγωγικό προσανατολισμό. Η άμεση χρηματοδότηση θα γίνει από τα υπάρχοντα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, από τους πόρους περιφερειακών προγραμμάτων που είναι ανενεργοί και από το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ που ξεκινά. Μεσοπρόθεσμα θα ενταχθεί στο 2ο πυλώνα της νέας ΚΑΠ. Εξυπακούεται ότι θα γίνει και αντίστοιχη προσαρμογή της οργάνωσης των αγροτών που θα συμμετέχουν. Φιλοδοξία μας κάθε ιστορική Περιφέρεια της χώρας, η Αττική, ο Μωρίας, η Ρούμελη, η Θεσσαλία, η Ήπειρος ,η Μακεδονία, η Θράκη, τα Ιόνια, η Κρήτη, το Αιγαίο να αποκτήσουν την δική τους ταυτότητα, το δικό τους αγροδιατροφικό πρότυπο με πιστοποιημένο όνομα.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search