Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη στην εφημερίδα ”ΕΘΝΟΣ”
1.Πως κρίνετε την εικόνα του Πρωθυπουργού εδώ και λίγες μέρες με τις πυρκαγιές, το ντι-μπειτ, τη ΔΕΘ;
Ο κ. Καραμανλής εδώ και τέσσερα χρόνια δοξάζεται κρυπτόμενος και σήμερα αποκαθηλώνεται εμφανιζόμενος. Ο μύθος του δυνατού Πρωθυπουργού που βρίσκεται στο απυρόβλητο διερράγη οριστικά. Που είναι ο ηγέτης που θα πήγαινε όποτε ήθελε τη χώρα στις εκλογές ως σίγουρος νικητής, θα έσερνε τους αντιπάλους του σε ντϊπέιτ και θα τους σάρωνε, θα οδηγούσε το κόμμα του στην αναμέτρηση με αίσθημα αυτάρκειας και αλαζονείας; Τελείωσε οριστικά αυτή η εποχή.
2.Επιμένει ο κ. Καραμανλής στο δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές». Γιατί το θέτει;
Μας έχει συνηθίσει στα ψευτο διλήμματα ο κ. Καραμανλής. Ξεκίνησε με το αν θα πάει η Ελλάδα μπροστά ή πίσω θεωρώντας την Κυβέρνηση του ως Κυβέρνηση έργου και μεταρρυθμίσεων απαιτώντας δήθεν θετική ψήφο. Στη συνέχεια όταν οι φωτιές διέλυσαν τη ψευδαίσθηση της επανίδρυσης του κράτους και τα ομόλογα της χρήστης διακυβέρνησης εκλιπαρεί για μη αρνητική ψήφο. Για να καταλήξει τώρα στο δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές». Μετά την ηθική και πολιτική κατάρρευση του μοντέλου διακυβέρνησης που επαγγέλθηκε φοβάται την εκλογική κατάρρευση και καταφεύγει στο τελευταίο σκαλοπάτι. Θέλει αγωνιώντας να αποδείξει ότι είναι ακόμη πρώτο κόμμα η ΝΔ και εκβιάζει με νέες εκλογές παίζοντας με τα συντηρητικά ανακλαστικά του εκλογικού σώματος.
3.Επί της ουσίας τι σηματοδοτεί αυτό το δίλημμα;
Είναι πολύ απλό. Ο τρόπος που έθεσε το δίλημμα σηματοδοτεί την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και την επαναφορά στο μαντρί των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ που είναι «σαρξ εκ της σαρκός» της ΝΔ. Πάντοτε κατέφευγε στην αγκαλιά της ακροδεξιάς η συντηρητική ελληνική δεξιά για να διασωθεί εκλογικά. Όμως, αυτό το πραγματικό πρόσωπο και η αποκάλυψη του, ο εκβιασμός παντού που επιχειρεί, τι σχέση έχει με τους έλληνες νοικοκυραίους, με το μεσαίο χώρο και τα μεσαία στρώματα, με τους σκεπτόμενους πολίτες; Γιατί θα υποκύψουν στον φτηνό εκβιασμό νέων εκλογών προτού ακόμη προσέλθουν στην κάλπη; Η εύθραυστή ισορροπία της πολυσυλλεκτικής ΝΔ καταρρέει. Και το φάσμα της ήττας είναι προ των πυλών.
4.Κι εσείς για την αυτοδυναμία δεν αγωνίζεστε; Ο Γ. Παπανδρέου το πιστοποιεί συνεχώς…
Κάθε μεγάλο κόμμα παλεύει για τη νίκη και την αυτοδυναμία. Ξέρετε κανένα κόμμα εξουσίας που απεμπολή την αυτοδύναμη κυβέρνηση; Και τα μικρά κόμματα αντίστοιχα ισχυρίζονται ότι με κανένα δεν θα συνεργαστούν για να μην θεωρηθεί «χαμένη ψήφος». Ωστόσο για το ΠΑΣΟΚ με την προοπτική του πρώτου κόμματος και με την συνακόλουθη αύξηση του ποσοστού με την νίκη η αυτοδυναμία είναι όχι απλώς ένας εφικτός αλλά και άκρως ρεαλιστικός στόχος. Αλλά εμείς δεν εκβιάζουμε με διλήμματα νέων εκλογών για να προκαλέσουμε αναστάτωση στους πολίτες.
5.Όπερ σημαίνει ότι με νίκη σας χωρίς αυτοδυναμία θα συνεργαστείτε;
Σε ανύποπτο χρόνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι και με την αυτοδυναμία μας θα επιδιώξουμε ευρύτερη συναίνεση. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα απαιτούν λύσεις διευρυμένης αποδοχής ώστε να αποβούν αποτελεσματικές. Το χέρι θα το απλώσουμε μετά τις εκλογές είτε έχουμε αυτοδυναμία είτε όχι.
6.Σε ποια κατεύθυνση; Γιατί αυτή η Βουλή είναι πιθανόν να έχει πέντε συγκεκριμένα κόμματα και ο εκλογικός νόμος αφήνει το περιθώριο για κυβερνήσεις συνεργασίας….
Ασφαλώς όχι προς τη ΝΔ με την οποία μας χωρίζουν διαμετρικά αντίθετες πολιτικές προγραμματικές θέσεις και επιδιώξεις. Δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε με σαφήνεια ένα άλλο δρόμο ριζικά διαφορετικό και να περπατήσουμε στο ίδιο κυβερνητικό οδόστρωμα. Πολύ περισσότερο και άνευ καμίας αμφιβολίας με το ΛΑΟΣ. Το χέρι το απλώνουμε στις προοδευτικές δυνάμεις εντός και εκτός Βουλής.
7.Την προοπτική αυτή την αποκλείουν μετά βδελυγμίας τα κόμματα της αριστεράς, ενώ το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού φαίνεται να γίνεται ελκυστικό από ισχυρούς κύκλους…
Για τα κόμματα της αριστεράς, αλλά και για όλα τα κόμματα αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα γυρίσει σελίδα. Ας μη προτρέχουμε γιατί οι εξελίξεις είναι μπροστά μας. Όσο για τα σενάρια του μεγάλου συνασπισμού ΠΑΣΟΚ – ΝΔ είναι άσκηση επί χάρτου. Οι λεγόμενοι «ισχυροί κύκλοι» ασφαλώς δεν είναι ισχυρότεροι από τη λαϊκή επιταγή και τις πραγματικές ανάγκες μιας πραγματικά νέας διακυβέρνησης.
8.Τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές ως «πατέρας» του εκλογικού νόμου τον κρίνετε θετικά;
Παρ’ ότι η εισήγηση μου, όπως γνωρίζετε ήταν για ακόμη ριζοσπαστικότερες αλλαγές όπως ο βουλευτής επικράτειας, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και η διπλή κάλπη, ο νόμος ανοίγει ένα πεδίο συγκλίσεων χωρίς να αποδυναμώνει το αίτημα για σταθερή κυβέρνηση. Έχει σαφή ισορροπία που με προσοχή ανοίγει το δρόμο σε μια άλλη εποχή για το πολιτικό σύστημα. Όσοι σήμερα εξορκίζουν τον εκλογικό νόμο που σημειωτέον είναι ο δικαιότερος και αναλογικότερος που υπήρξε θα διαψευστούν από τις εξελίξεις.
9.Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα συσπείρωσης. Πως θα το αντιμετωπίσετε;
Δεν εμφανίζει μόνο το ΠΑΣΟΚ πρόβλημα συσπείρωσης η κοινωνία μας γενικότερα το εμφανίζει και είναι φυσικό στις συνθήκες μιας εθνικής τραγωδίας που ζήσαμε αυτό τον καιρό. Νομίζω ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση από το Ηράκλειο και μετά. Ο τρόπος που ο λαός υποδέχεται το Γ. Παπανδρέου νομίζω ότι ξαφνιάζει και τους πιο σκληρούς επικριτές του και αποσταθεροποιεί ακόμη περισσότερο τον κ. Καραμανλή.
10. Ωστόσο καταφύγατε σε επικοινωνιακά μέσα στο όριο της κριτικής προπαγάνδας…
Θα έλεγα στο δηκτικό χιούμορ που απεικονίζει την κίτρινη προπαγάνδα της ΝΔ η οποία είναι η επίσημη πολιτική της. Πως αλλιώς θα αντιδράσει κανείς στις ασύμμετρες ανοησίες και την αναζήτηση των πασόκων που έβαλαν τις φωτιές σε μια κυβέρνηση που έχει πραγματικά την εικόνα των κουμπάρων.
11. Το δίλημμα των εκλογών;
Ποια παράταξη μπορεί να ανασυγκροτήσει τη χώρα, να σταματήσει τον κατήφορο, να την επαναφέρει στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και να γυρίσει σελίδα. Εδώ η επιλογή είναι απλή. Και πάλι ΠΑΣΟΚ
This Post Has 0 Comments