skip to Main Content

«ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ» Άρθρο του Κ. Σκανδαλίδη στην εφημερίδα ”Εθνος”

  «ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ»

Η χώρα βρέθηκε στη δίνη της φωτιάς απροετοίμαστη και αιφνιδιασμένη. Το κράτος έδειξε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που στην εξέλιξή του ξεπέρασε κατά πολύ τις δεδομένες δυνατότητές του. Θρηνούμε θύματα και ζωές και περιουσίες και ανεκτίμητα δάση. Για άλλη μια φορά μετρούμε τις συνέπειες, εξορκίζουμε τα στοιχειά της φύσης, αναζητούμε τους εμπρηστές, καταφεύγουμε στα «οργανωμένα σχέδια» και επιρρίπτουμε την ευθύνη σε όλους τους άλλους εκτός από μας.

Πληρώνουμε πολύ ακριβά την έλλειψη σχεδιασμού, την απρονοησία και προ παντός την παρωχημένη πια και καταστροφική αντίληψη της ασυνέχειας τους κράτους. Όλα τα προηγούμενα χρόνια από την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας το 1994-5 μέχρι το νόμο του 2002 και την αλλαγή του «Ξενοκράτη» συνηθίσαμε να ζούμε με τις αυξανόμενες με γεωμετρική πρόοδο φυσικές καταστροφές. Το κράτος προοδευτικά άρχισε να αποκτά μέσα, αυτοματισμούς, πιο έγκαιρες παρεμβάσεις και άρχισε να οργανώνεται προληπτικά. Εντωμεταξύ ολοκληρώθηκαν μεγάλα έργα υποδομής που εμποδίζουν την επανάληψη καταστροφικών συνεπειών όπως ο Κηφισός.

Το επόμενο βήμα μετά τις φωτιές του 2001, τις πλημμύρες του Κηφισού και το σεισμό της Λευκάδας ήταν εντελώς προκαθορισμένο:

~ Εθνικός Σχεδιασμός κάθε φθινόπωρο και ειδικός κωδικός με επαρκείς πόρους στον Προϋπολογισμό

~ Υπαγωγή σε ενιαίο Κυβερνητικό Φορέα (Υπ. Εσωτερικών) όλων των αρμών και των μέσων πολιτικής προστασίας (πυροσβεστική, δασοπυρόσβεση, αντισεισμικά, εθελοντές…)

~ Εθνικό Πρόγραμμα προμήθειας και διασποράς των μέσων σε όλη τη χώρα

 ~ Εκτεταμένο ερευνητικό και προληπτικό έργο σε όλους τους τομείς από τους επιστημονικούς φορείς

Αντί γι’ αυτό τι είδαμε αυτές τις μέρες; Την πυροσβεστική να αποψιλώνεται και τους πυροσβέστες να ξεπερνούν τα όρια αντοχής. Τα μέσα να μην επαρκούν πια στην παραμικρή συσσώρευση του φαινομένου. Την καταφανή έλλειψη συντονισμού, τη σύγκρουση αρμοδιοτήτων, την μετάθεση ευθυνών. Η εικόνα μιας κυβέρνησης με την Πάρνηθα να καίγεται και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να διακηρύσσει εμφαντικά την δασοπροστασία σε υποψήφιους αγροφύλακες και όχι πυροσβέστες, η ορατή δια γυμνού οφθαλμού έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και στον αρχηγό της πυροσβεστικής, οι αντιφατικές ερμηνείες επίσημες και ανεπίσημες για τις αιτίες της πυρκαγιάς είναι μόνο μερικά παραδείγματα του κυβερνητικού αλαλούμ. Και το χειρότερο την πολιτική ηγεσία και τους αρμόδιους να κινούνται από το τραγελαφικό «την πατήσαμε» μέχρι το εξωφρενικό «το ΠΑΣΟΚ βάζει τη φωτιά». Αντί για πανστρατιά μπροστά στην εθνική τραγωδία, αντί για συσπείρωση όλων μας των δυνάμεων, μια ακόμη περίτρανη απόδειξη κυβερνητικού αυτισμού.

Και στο πίσω μέρος το πιο σοβαρό: Αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος στην κατεύθυνση του αποχαρακτηρισμού και της οικοπεδοποίησης. Εδώ πια μιλάμε για απευθείας εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

«Αιδώς Αργείοι»!

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search