skip to Main Content

Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»

Ποιο μήνυμα εκπέμπουν για το ΠΑΣΟΚ οι εκλογές στο Δήμο Αθηναίων κ. Σκανδαλίδη;

Σε μια πόλη παραδοσιακά συντηρητική, με την προβολή εδώ και δυο χρόνια σχεδόν του βέβαιου Δημάρχου, με την αποδοχή από τα μέσα εκ των προτέρων του αποτελέσματος και με την υποψηφιότητα να ανακοινώνεται την ύστατη ώρα το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Πιο θετικό κατά τη γνώμη μου είναι ο σπόρος που έπεσε στην πόλη. Είναι χρέος μου να τον καλλιεργήσω βαθιά για μια πραγματική ανατροπή των δεδομένων. Να σταματήσουμε την ευκαιριακή και αποσπασματική πολιτική που ως Κίνημα συνολικά είχαμε απέναντι στον πρώτο Δήμο της χώρας.

Και το πολιτικό μήνυμα, οι τάσεις, οι συσχετισμοί;

Σε μια εκλογική αναμέτρηση με πρωταθλήτρια την αποχή που αγγίζει το 43% και τη θεαματικά αυξημένη ψήφο διαμαρτυρίας ή απόρριψης στο κέντρο της χώρας έρχεται στην πρώτη γραμμή και επισκιάζει όλα τα άλλα το μήνυμα που αφορά την απαξίωση της πολιτικής, την κρίση των θεσμών και την μοιρολατρική αποδοχή για ένα Δήμο που δεν μπορεί να παρέμβει στην καθημερινή ζωή της πόλης. Από κει και πέρα υπάρχει η επανάκαμψη λαϊκών στρωμάτων στο ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη αριστερά και η συνεχιζόμενη αποδυναμωμένη επιρροή μας στα μεσαία στρώματα. Αν αυτό αναχθεί στο σύνολο της χώρας, για να μη ξεχνάμε ότι στους αγροτικούς νομούς ήδη επανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ ο στόχος είναι σαφής. Ριζοσπαστική πρόταση ανατροπής του μοντέλου διακυβέρνησης, επεξεργασμένη πρόταση για επι μέρους κρίσιμες πολιτικές που αναδεικνύουν τον άλλο δρόμο και το κοινωνικό μας πρόσωπο, αξιόπιστη πρόταση για την νέα οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Τώρα!

Ωστόσο ποιο ΠΑΣΟΚ θα αρθρώσει αυτή την πρόταση; Γιατί εμείς ξαναβλέπουμε μηχανισμούς πρωτοκλασάτους και βιλαέτια. Μήπως χρειάζεστε νέα…ανασυγκρότηση;

Κατάντησε βαρετή καραμέλα η συνεχή αναφορά στις προσωπικές στρατηγικές. Όλοι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια εξορκίζουμε τους μηχανισμούς και όλοι σχεδόν τους υιοθετούν και τους χρησιμοποιούν. Και προ παντός κανείς δεν διαπραγματεύεται να εντάξει όλο το δυναμικό στη συλλογική προσπάθεια. Κανείς «δεν δίνει του αγγέλου του νερό». Δυστυχώς, το κόμμα των αξιωματούχων ήταν πανταχού παρόν και σ΄ αυτές τις εκλογές. Το στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου για την πραγματική και σε βάθος ανανέωση του Κινήματος θα κερδηθεί όταν τα αξιώματα στο Κίνημα δεν θα είναι αυτοσκοπός προσωπικής ανάδειξης αλλά μετερίζια μάχης για συλλογική δικαίωση. Κι αυτό πρέπει να ξεκινήσει τώρα πριν την τελική αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ που θα δώσει την εκλογική μάχη πρέπει να είναι διαφορετικό.

Δηλαδή δεν χρειάζεται ηγετική ομάδα;

Εγώ ζήτησα πρώτος από τον Πρόεδρο να βγάλει την πρώτη ομάδα στο γήπεδο και να κηρύξει πανστρατιά των δυνάμεων του Κινήματος. Η ομάδα συνολικά οφείλει να είναι ηγετική. Τώρα αν οι παίκτες της, ο καθένας ξεχωριστά έχουν τα προσόντα αυτό το κρίνει η κοινωνία κι όχι οι δημόσιες σχέσεις και οι ασύμπτωτες διαδρομές.

 Και η ανανέωση στα ψηφοδέλτια του Κινήματος; Το «φαινόμενο Τσίπρα» δεν σας οδηγεί εκεί;

Πρώτα απ΄ όλα την ανανέωση την επαγγελλόμαστε εδώ και χρόνια κι εγώ προσωπικά την υπηρετώ με αφοσίωση όπως φάνηκε στις δημοτικές εκλογές. Και πάντως, πριν από το «φαινόμενο Τσίπρα» όπως λέτε όπου μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν είναι φαινόμενο και προπαντός τι περιέχει. Εκ του αποτελέσματος κρίνεται η πολιτική. Όσο για τα ψηφοδέλτια ασφαλώς χρειάζονται γενναία ανανέωση και τώρα. Και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν δεκάδες στελέχη σε όλη τη χώρα που μπορούν να εμβολιάσουν με ποιότητα και φρεσκάδα το Κίνημα στην κρίσιμη εκλογική μάχη. Ιδιαίτερα από τη νέα γενιά.

Είστε απ΄ αυτούς που πρότειναν Προγραμματικό Συνέδριο στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήδη το έχει αναγγείλει για το Μάρτιο. Το πρόγραμμα σας λείπει κ. Σκανδαλίδη;

Το Συνέδριο εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους. Πρώτα απ΄ όλα είναι φανερό ότι θα επικεντρωθεί στην νέα πορεία της χώρας και το μοντέλο διακυβέρνησης που θα την υπηρετήσει με κέντρο βάρους τις μεγάλες αλλαγές. Δεύτερο γιατί ο διάλογος που θα προηγηθεί θα φέρει επί τάπητος τις πραγματικές διαφορές με τη Ν.Δ αλλά και το μέγεθος των εσωκομματικών διαφορετικών απόψεων, όχι την εικόνα της τεχνητής αναπαραγωγής τους. Τρίτο θα αποτελέσει σταθμό για τη συντεταγμένη πορεία ενός μάχιμου και ριζοσπαστικού ΠΑΣΟΚ που ενώνει τις δυνάμεις του, εκφράζεται συλλογικά, και , το κυριότερο, νομιμοποιεί δημοκρατικά τελικές αποφάσεις που αποκλείουν κάθε κύκλο εσωστρέφειας μέχρι την τελική μάχη.

 Για ποια συνταγμένη πορεία μιλάτε όταν εσχάτως ετέθη το δίλημμα «διοικητικά μέτρα ή συνέχιση της υπονόμευσης του αρχηγού»; Κάποιοι σύντροφοι σας λένε ότι «ο Γιώργος πρέπει να γίνει Αρχηγός»!

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αρχηγός και το κυριότερο θα γίνει Πρωθυπουργός πρώτα γιατί ο ίδιος έχει τη δύναμη, την τόλμη και τη ριζοσπαστική διάθεση να αλλάξει ο τόπος πορεία και έπειτα γιατί η περιπέτεια που ζει η Ελλάδα και η πολιτική τα τελευταία χρόνια και που την οδηγεί στο περιθώριο της ιστορίας ήδη οδηγεί σε απόγνωση τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Όσο για το δίλημμα αφενός πιστεύω ότι όποιος διανοηθεί να υπονομεύσει τον αρχηγό μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη μάχη ανοίγει ένα πηγάδι και πέφτει ο ίδιος μέσα και αφετέρου ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου κήρυξε πανστρατιά για τη νίκη. Για ποια διοικητικά μέτρα μιλούν; Ομολογώ ότι δεν το καταλαβαίνω.

 Για την πανστρατιά εκτιμάτε ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει ο Κώστας Λαλιώτης στο ΠΑΣΟΚ;

Εννοείτε ασφαλώς να ενεργοποιηθεί σε συγκεκριμένη δράση, γιατί ποτέ δεν έφυγε ο Κώστας από το ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν πρέπει να μείνει έξω από τη μάχη και πολύ περισσότερο ο Λαλιώτης. Εγώ θα ΄λεγα αντίθετα θα πρέπει να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ όσοι βρίσκονται μέσα του και απλώς ομφαλοσκοπούν ή κάνουν ασκήσεις επί χάρτου ή οραματίζονται μετεκλογικά σενάρια όπου κι αν βρίσκονται γιατί δεν είναι μόνο σε μια πλευρά. Η συντεταγμένη πορεία έχει όνομα και περιεχόμενο: Ενωμένοι στη μάχη και τη νίκη. Και προπαντός αποφασισμένοι.

 Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αμήχανο στη στρατηγική του έναντι της Αριστεράς. Εσείς τη τακτική πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθήσει;

Ανέκαθεν ήμουνα κατά των ρητορικών προτάσεων που δεν ακουμπούν σε πραγματικά δεδομένα και γίνονται για προεκλογική κατανάλωση. Στο Συνέδριο μας οφείλουμε να διατυπώσουμε μια συγκεκριμένη πρόταση διακυβέρνησης στην οποία κάθε προοδευτική δύναμη, ομάδα ή προσωπικότητα μπορεί να συναινέσει. Και να γίνει εθνικό προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις για πραγματική συγκυβέρνηση. Και όποιος έλθει. Η πρωτοβουλία πρέπει να είναι δική μας, αυτόνομη και καθαρή. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να περάσει από το δικομματισμό στο διπολισμό στην εποχή των προοδευτικών συγκλίσεων και συνεργασιών που ξεπερνούν τα κομματικά τείχη.

Είστε ο πατέρας του νέου εκλογικού νόμου, εκτιμάτε ότι συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση;

Αυτή ήταν τουλάχιστον η πρόθεση μου όταν πρότεινα το «μπόνους» στο πρώτο κόμμα να είναι 30 κι όχι 40 βουλευτές, όταν κατοχύρωσα την διασπορά των εδρών των μικρών κομμάτων σε όλη τη χώρα και νομιμοποίησα τις προεκλογικές συμπράξεις. Μερικώς, όμως, το πέτυχα. Αν και η αρχική μου πρόταση ήταν ακόμη πιο ριζοσπαστική και αφορούσε ειδική εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου. Χαίρομαι που πληθύνονται οι φωνές γιατί αποτελεί πραγματική λύση εξυγίανσης, αναβάθμισης και αυτονομίας της πολιτικής.

Φαίνεται ότι και η κυβέρνηση το μελετά…

Ας μιλήσουμε καθαρά. Όποιος έχει την πρόθεση να κάνει τέτοια τομή ας εγκαταλείψει την υποκρισία κι ας πράξει το αυτονόητο. Για να μπορεί να κατατμήσει τη χώρα σε 200 μονοεδρικές περιφέρειες πρέπει να κατατμηθούν οι μεγάλοι Δήμοι και για να γίνει αυτό πρέπει ν΄ αλλάξει ο τρόπος που μετράμε το νόμιμο πληθυσμό. Να γίνει με βάση τα υπαρκτά και ανανεωμένα δημοτολόγια που φτιάξαμε στη δική μου θητεία. Αυτός ο τρόπος, όμως, είναι κατοχυρωμένος συνταγματικά. Έχει την πρόθεση η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το σχετικό άρθρο για να έχει ανοιχτό το δρόμο σε μια τέτοια αλλαγή; Απλή αναλογική στα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια και κατάργηση του 42% βλέπετε; Θα ήταν η σωστότερη επιλογή. Αν μάλιστα συνδυαστεί με την κατάργηση του «χρίσματος» σε όλους τους Δήμους πλην των πρωτευουσών και των πολύ μεγάλων πόλεων είναι επαναστατικό μέτρο που θα αλλάξει την εικόνα της Αυτοδιοίκησης.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search