skip to Main Content

Συνέντευξη Κ. Σκανδαλίδη στην εφημερίδα ”Έθνος”

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή

1. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε τον κ. Καραμανλή σε συνεχείς εμφανίσεις. Σε τι πιστεύετε ότι στοχεύει;

Είναι φανερό ότι η αυτάρκεια και η αλαζονεία της εύκολης και άνετης νίκης έχει παρέλθει οριστικά για τον Πρωθυπουργό και τη ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής ανακάλυψε τώρα ότι το έδαφος μπορεί να του φύγει κάτω από τα πόδια , ότι έχασε σε μεγάλο βαθμό την πρωτοβουλία των κινήσεων και ότι οι εκλογές αιφνιδιαστικά φαίνονται ντέρμπι. Ξεκίνησε, λοιπόν «εκών – άκων» εντατικά την προεκλογική του κίνηση όντας αναποφάσιστος ο ίδιος για το χρόνο των εκλογών. Αυτό που πάντως καταφέρνει με όλες αυτές τις προεκλογικές παροχές είναι να ανακαλεί στις μνήμες των πολιτών τις ανεκπλήρωτες και φρούδες προεκλογικές του υποσχέσεις από τις οποίες καμία – κυριολεκτικά – δεν τίμησε.

2. Παράλληλα υπουργοί τροφοδοτούν την εκλογολογία. Γιατί κατά τη γνώμη σας;

Γιατί δεν έχουν τι να κάνουν. Γιατί τριάμισι χρόνια τώρα πολιτικολογούν και δημοσκοπούν. Γιατί τι έχουν να προβάλλουν από το ανύπαρκτο έργο τους και τις ψευδεπίγραφες μεταρρυθμίσεις τους. Έτσι, όμως, δεν κυβερνιέται η χώρα. Ρωτώ ευθέως: Από κάθε κυβερνητική θητεία μετά τη μεταπολίτευση, εκτός αυτής της παρένθεσης του 1989-1993 κάτι σημαντικό έχει να θυμάται ο λαός. Από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή τι θα έχει να θυμάται; Μόνο «υπεροψίαν και μέθη» όπως θα έλεγε ο Καβάφης για τον Δαρείο.

3. Και οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ ολοένα να προσεγγίζει αλλά ουδέποτε να ανατρέπει το πολιτικό συσχετισμό

Κατ’ αρχήν καταναλώνουμε πολύ περισσότερες δημοσκοπήσεις απ’ όσες αντέχει η δημόσια ζωή διεκδικώντας κι εδώ παγκόσμια πρωτοτυπία. Ωστόσο όπως και να μετρήσει κανείς τα επί μέρους στοιχεία τους είναι αυτονόητα τόσο η μεγάλη φθορά σε όλους τους τομείς της διακυβέρνησης όσο και το ότι η διαφορά είναι εντός των ορίων του στατιστικού λάθους με μέσο όρο 14% αναποφάσιστους. Δηλαδή έτσι και αλλιώς ντέρμπυ με άδηλο το αποτέλεσμα. Καλύτερα, λοιπόν, θα ήταν να ασχοληθούμε με την προβολή των πολιτικών μας και όχι την κατανάλωση των δημοσκοπήσεων και τις οιωνοσκποπείες.

4. Από τι εξαρτάται η έκβαση των εκλογών;

Τη νίκη θα την κρίνει η πορεία μέχρι τις εκλογές. Και εκεί θα ήταν προσφορά στην δημοκρατία και τον τόπο να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα και οι πολιτικές που θα επιτρέψουν στον πολίτη να δώσει θετική ψήφο. Μέχρι την τελευταία στιγμή πρέπει να διεκδικήσουμε και την τελευταία ψήφο. Και μπορούμε να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις γι’ αυτό. Έτσι, πιστεύω, βαθιά ότι το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει κι ότι η ΝΔ θα είναι ακόμη μια αδιέξοδη δεξιά παρένθεση. Είναι πρώτιστο καθήκον μας να αλλάξουμε τη δημοσκοπική ατζέντα.

5. Δηλαδή να φύγει η συζήτηση από τα «ομόλογα» και να πάει στα προγράμματα;

Από τα ομόλογα δεν αφήνει να φύγει η συζήτηση η Κυβέρνηση και η πολιτική της. Όσο συγκαλύπτει, όσο μεταθέτει τις ευθύνες, όσο συμψηφίζει, όσο συσκοτίζει και όσο η ίδια σχεδιάζει εκβιαστικά την έξοδο της από την αυταπόδεικτη πολιτική της ευθύνη το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο ένα δρόμο. Όλα στο φως και γρήγορα. Εμείς, δίνουμε καθημερινά μάχη για το πρόγραμμα μας, όμως, δεν «μας αφήνουν να αγιάσουμε».

6. Ωστόσο σας κατηγορούν ότι επιτίθεστε σφόδρα αυτές τις μέρες κατά της Δικαιοσύνης. Έτσι δεν την πιέζετε, δεν την επηρεάζετε;

Εμείς πιέζουμε τη Δικαιοσύνη ή αυτοί που έρχονται και επανέρχονται προσπαθώντας να στοιχειοθετήσουν αστήρικτες κατηγορίες π.χ στην υπόθεση της «ΔΕΚΑ» αλλάζοντας συνεχώς το κατηγορητήριο; Εμείς πιέζουμε τη Δικαιοσύνη για συγκάλυψη στην υπόθεση των υποκλοπών; Εμείς πιέζουμε τη Δικαιοσύνη να συμψηφίζει το καραμπινάτο δομημένο σκάνδαλο των ομολόγων με παλιότερες υποθέσεις και να μην ανακοινώνει όσους παραπέμπονται; Όχι βέβαια. Εμείς πιστεύουμε στην αμεροληψία και την ακριβοδικία της Δικαιοσύνης που «είναι τυφλή» και την τιμούμε κι όχι σε μια Δικαιοσύνη που οι κυβερνήσεις την αναγκάζουν να «εθελοτυφλεί».

7. Το σκάνδαλο των ομολόγων πάντως η ΝΔ δείχνει να το ξεπερνάει χωρίς να αναλάβει πολιτική ευθύνη….

Στην συνείδηση του λαού το κάδρο της ρητορίας της νέας διακυβέρνησης ηθικά έχει καταρρεύσει τελεσίδικα. Μη βιάζεστε. Η πολιτική ευθύνη θα καταμετρηθεί στο αποτέλεσμα τον εκλογών.

8. Πως εξηγείτε τον «διμέτωπο» του ΚΚΕ; Που κατά τη γνώμη σας αποβλέπει;

Είναι ένας διμέτωπος θεωρητικά κατά του δικομματισμού που όμως στην πράξη μετατρέπεται σε μονομέτωπο κατά του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορείς να βάζεις στην ίδια ζυγαριά αυτόν που οδηγεί τη χώρα στον κατήφορο μ’ αυτόν που την έβγαλε από την ανυποληψία. Προσβάλει αυτή η στάση την προοδευτική συνείδηση κάθε τίμιου αγωνιστή της αριστεράς. Εξάλλου κάθε κόμμα κρίνεται από την πολιτική του και εισπράττει τα επίχειρα της.

9. Οι κορυφαίοι, λέει, του κόμματος σας είναι δυσαρεστημένοι που ο Γ. Παπανδρέου δεν τους περιλαμβάνει στον πολιτικό σχεδιασμό του και παίζει τον Κ. Καραμανλή «man to man»….

Ο Γ. Παπανδρέου είναι υποχρεωμένος να προβάλει δυναμικά το άλλο πρόσωπο της διακυβέρνησης και του πρωθυπουργού που έχει ανάγκη η χώρα και αυτό είναι κομβικό σημείο για την εκλογική αναμέτρηση. Το δεύτερο κομβικό σημείο είναι η ανάδειξη του προγράμματος, των πολιτικών και των προτάσεων μας που συνδιαμορφώσαμε και συναποφασίσαμε. Προτιμώ να ταξιδεύω σ’ όλη τη χώρα, όπως το κάνω εδώ και έξη μήνες, από τη Λευκάδα ως τη Λέσβο κι από τα Γιάννινα ως την Ιεράπετρα, μεταφέροντας το μήνυμα όχι μόνο της πρότασης αλλά και της συστράτευσης και της νίκης από το να βρίσκομαι απλά σε ένα κάδρο. Είναι η ώρα της μάχης όχι της μεμψιμοιρίας. Έχουμε χρέος να τη δώσουμε ο καθένας ξεχωριστά με όλες τους τις δυνάμεις αλλά και όλοι μαζί. Το όλοι μαζί είμαι σίγουρος ότι θα το εγγυηθεί ο Πρόεδρος μας.

 —————————————————————————

Ζούμε το δράμα της φωτιάς που σαρώνει τη χώρα. Όλοι μιλούν για αναποτελεσματικότητα, για λάθος χειρισμούς…

Δυστυχώς, η πολιτική των προηγούμενων χρόνων που οργάνωσε καλύτερα το κράτος, αυτοματοποίησε τις άμεσες δράσεις, αναμόρφωσε τα παρωχημένα σχέδια πολιτικής προστασίας δεν είχε την παραμικρή συνέχεια με αυτή την Κυβέρνηση. Κι εδώ δημόσιες σχέσεις και επικοινωνιακές πρακτικές, επιδερμικές προετοιμασίες και ρητορικές νουθεσίες. Την ώρα της κρίσης φάνηκε το γυμνό, ασυντόνιστο και αναποτελεσματικό κράτος. Δέντρα και άνθρωποι στο έλεος του θεού και του ανέμου.

Και εσείς τα κάνατε καλά τα πράγματα;

Κάναμε βήματα, φανήκαμε, όμως, άτολμοι. Όταν υπουργοί οχυρώνονται πίσω από τα φέουδά τους και εμποδίζουν την υπαγωγή όλων των μηχανισμών σε ενιαίο κυβερνητικό φορέα. Όταν οι κυβερνήσεις ενώ γνωρίζουν τις ανάγκες αρνούνται εκ των προτέρων να κάνουν εθνικό προγραμματισμό και να δεσμεύσουν εξαρχής τους αναγκαίους πόρους. Όταν τα μέσα και η διασπορά τους, ακόμη και η έρευνα, η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας βρίσκονται ακόμη σε νηπιακή κατάσταση. Όχι, είμαστε ακόμη μακριά από τις προηγμένες και σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης κρίσεων. Χρειαζόμαστε όχι πια βήματα αλλά άλμα προς τα εμπρός. Δυστυχώς η Ν.Δ κι εδώ μας πάει προς τα πίσω.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search