skip to Main Content

Συνέντευξη στο ”Έθνος” στο δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα.

Άλλαξε κάτι στο ΠΑΣΟΚ μετά το ραντεβού Παπανδρέου- Σημίτη;  

Η πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου οπωσδήποτε είχε θετικό αντίκρισμα. Ο Κ. Σημίτης δεν είναι ένα οποιοδήποτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ενισχύθηκε η αίσθηση της ενότητας και της συσπείρωσης της παράταξης όχι μόνο εν όψει εκλογών αλλά και της μετεκλογικής πορείας.

 

Πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες κινήσεις από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; 

Ήμουν και είμαι πάντοτε υπέρ της πανστρατιάς των δυνάμεων μας σε όλα τα επίπεδα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εμφανιστεί μπροστά στο λαό με όλες τις δυνάμεις που μπορούν να συμβάλλουν δημιουργικά και θετικά. Αρκούντως ανανεωμένο αλλά και με την στελεχιακή του υπεροπλία.   

Πρόγραμμα έχετε, τα πρόσωπα πότε θα τα παρουσιάσετε; Όλο και περισσότερο ακούγεται ότι οι φορείς των κοινωνικών δυνάμεων θέλουν να έχουν έγκυρους συνομιλητές… 

Πάλι καλά που δημιουργείται η αίσθηση ότι έχουμε πρόγραμμα. Μέχρι πριν λίγο καιρό μας εγκαλούσε για πρόγραμμα η κυβέρνηση που κυβερνά έτσι χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πυξίδα. Τι σημαίνει, όμως, να απαιτείς από τον αυριανό Πρωθυπουργό να εμφανίσει από τώρα την Κυβέρνηση του σε πλήρη διάταξη; Μάλλον καινοφανές μου φαίνεται. Και η λαϊκή ετυμηγορία, οι εκλογές, η κοινωνική αποδοχή και καταξίωση; Κανένα ρόλο δεν θα παίξουν στην επιλογή των προσώπων; Το πρόβλημα είναι οι πολιτικές  που θα ακολουθήσουμε να είναι από τώρα γνωστές.

 

Εγκαταλείψατε τη θέση σας για τη βασική ενδεκάδα που από το Λαύριο κιόλας ζητήσατε;

 

Κάθε άλλο. Η πρόταση μου είχε την έννοια της ανάδειξης μιας συλλογικής συνείδησης στην παράταξη και τη καθημερινή διαμόρφωση της πολιτικής. Όχι το μοίρασμα θώκων και αξιωμάτων. Άλλο συλλογικότητες παντού και άλλο πρόσωπα που προβάρουν υπουργικά κουστούμια. Θα ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για χιλιάδες στελέχη που φιλοδοξούν να «καταλάβουν» την εξουσία. Αλίμονο αν το ΠΑΣΟΚ σ΄ αυτή την κρίσιμη συγκυρία αθροίσει ξανά τις επιδιώξεις των αξιωματούχων του. Θα ήταν καταδικασμένο στη συνείδηση των πολιτών που απαιτούν νέο ήθος, νέα ενότητα και συστράτευση σε κοινούς σκοπούς και κινούσες ιδέες κι όχι τιμαριούχους της εξουσίας που την προκαταλαμβάνουν ως λάφυρο.  

Ποιος το εγγυάται αυτό στο σημερινό ΠΑΣΟΚ; Μήπως είναι ανεδαφικό;  

Ο Γ. Παπανδρέου με επιμονή μιλά για νέο μοντέλο προοδευτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης, για αξιολογικές και διαφανείς επιλογές στελεχών, για νέα αντίληψη στην άσκηση της εξουσίας. Και όλοι γνωρίζουμε ότι ο τρόπος που θα κυβερνήσουμε είναι το κλειδί της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Εδώ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους.  

Ωστόσο το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε παρακμή, το κράτος σε διάλυση και η οικονομία μπαίνει σε πλησίστια κρίση.  Εγκληματικότητα, οικονομικές αποτυχίες και θεσμοί που δεν λειτουργούν. Τι μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ αν κερδίσει τις εκλογές; 

Σε κάθε παρόμοια εποχή κρίσης ανοίγονται δυο δρόμοι. Αυτός της συντήρησης και της αναπαραγωγής ενός συστήματος που καταρρέει κι αυτός της δημοκρατικής ανατροπής του. Ο συντηρητικός και ο προοδευτικός. Το ερώτημα δεν είναι αν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό στο μέτρο του δυνατού το ξέρουμε. Το ερώτημα είναι αν θα «σπάσουμε αυγά», αν από την αρχή επιδείξουμε αποφασιστικότητα να φέρουμε τα πάνω- κάτω. Να ανατρέψουμε τις παραλυτικές ισορροπίες της ολιγαρχικής μας δημοκρατίας. 

Εσείς νιώθετε ότι είστε έτοιμοι γι΄ αυτό; Η εικόνα του Κινήματος υποδηλώνει σήμερα μια τέτοια εξέλιξη ή μήπως προδιαθέτει επανάληψη του έργου; 

Αυτός  ο κύκλος έκλεισε και δεν μπορεί να ξανανοίξει. Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από το νέο κεφάλαιο της ιστορίας που θα γράψει για τη χώρα. Όσο για την εικόνα αν έχουμε την πολιτική βούληση ανατρέπεται. Εξ άλλου το ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμες στιγμές και εποχές έχει αποδείξει ότι «στη βράση κολλάει το σίδερο». 

Κάποιοι πάντως υποστηρίζουν ότι έχει έρθει η ώρα να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα κόμματα. Ότι ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους και την αποστολή τους…  

Μετά την ήττα του 2007 πολλοί βιάστηκαν να ξεμπερδέψουν με το ΠΑΣΟΚ. Τα πράγματα και οι εξελίξεις τους διέψευσαν. Όχι μόνο γιατί δεν διαλυθήκαμε και βρισκόμαστε και ξανά προ των πυλών. Αλλά και γιατί «μεγάλοι συνασπισμοί», «μπερλουσκονισμοί» και «παρθενογενέσεις» φαίνεται να αναστέλλονται για μια ακόμη φορά. Δεν ισχυρίζομαι ότι το παιχνίδι της αναγέννησης και της ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ κερδίθηκε.  Έχει πολύ δρόμο ακόμη. Όμως, είμαστε παρόντες και μάχιμοι.  

Μήπως υπόσχεστε πολλά. Έχετε κάποιο μαγικό ραβδί  να κόβει χρήματα;  Μήπως δεν λέτε την αλήθεια στον λαό; 

Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια στο λαό πρέπει να είναι το έμβλημα και η πρακτική μας. Δεν χρειάζεται μαγικό ραβδί. Χρειάζεται έγνοια για κάθε ευρώ που ξοδεύεται από τον πλούτο που παράγει η χώρα. Για την ανταπόδοση του και το στόχο που υπηρετεί. Σήμερα το πιο δύσκολο πράγμα είναι μαγικές συνταγές όπως αποδεικνύει παγκοσμίως η κρίση. Πως επιλέγεις, όμως, το στόχο, σε ποιους

κατανέμεις τα βάρη και τις ζημιές και τι προσδοκάς ως άμεσο αποτέλεσμα χαρακτηρίζει τη δυνατότητα σου. Και ανακατανομή του πλούτου και αναδιανομή του εισοδήματος και αναπροσανατολισμός των διαθέσιμων πόρων είναι δυνατά αν όπως είπα είσαι αποφασισμένος να σπάσεις αυγά. Ευτυχώς αυτός ο τόπος κρατάει ακόμη το απόθεμα που δημιούργησε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν το ξόδεψε όλο η σπάταλη, αδιαφανής, ταξική πολιτική της Ν.Δ. 

Μήπως είναι η ώρα της κυβερνώσας αριστεράς; 

Με την έννοια της νέας μεταπολίτευσης, της επανεκκίνησης της χώρας και των δημοκρατικών ανατροπών που απαιτούνται ναι. Είναι η ώρα της. Η αριστερά ως πολιτική ριζικών αλλαγών και σύγκρουσης με τα κατεστημένα συμφέροντα είναι ο μόνος δρόμος εξόδου από την κρίση και στο παγκόσμιο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα αν εδώ στον τόπο μας συγκλίνουν και ευρύτερες δυνάμεις μαζί μας τόσο το καλύτερο. Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα γι΄ αυτό. 

Για τις ευρωεκλογές που βάζετε τον πήχυ;  

Συμφωνώ με τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών. Είναι μια πολιτική αναμέτρηση που όχι μόνο κρίνει την κυβερνητική κατάρρευση αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την επιστροφή των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων. Δημοψήφισμα για την Ελλάδα και το μέλλον της, για την Ευρώπη και την προοπτική της . Και βλέπω μόνο νίκη. Όσο γίνεται ευρύτερη.  

Και η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου; Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει; 

Από δω και πέρα σε κάθε πολιτική μάχη στα ψηφοδέλτια μας πρέπει να συνυπάρχουν κύρος και νέα πρόσωπα σε μια σοφή σύνθεση. Το ΠΑΣΟΚ το περιμένουν δύσκολες μάχες και στις Βρυξέλλες και εδώ. Γνώση, δυνατότητα και πολύ φρέσκο αίμα που θα δώσει μάχες εκ του συστάδην.  

Πως βλέπετε το δίδυμο Παπανδρέου- Σημίτης ως Πρωθυπουργός – Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν αρνηθεί  να συνεχίσει ο Κ. Παπούλιας;  

Η συζήτηση είναι και άκαιρη και παραπλανητική. Δεν είναι η ώρα των προσώπων. Το ΠΑΣΟΚ ήδη τοποθετήθηκε για τον Κ. Παπούλια. Είναι η ώρα της αλλαγής πολιτικού σκηνικού. Αυτό υπαγορεύει το συμφέρον της χώρας σ΄ αυτό αποκλειστικά οφείλουμε να στραφούμε. Και δεν νομίζω ότι η ζύμωση που ξεκίνησε βοηθά. 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search