skip to Main Content

Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής» στον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα.

Ορισμένοι επιμένουν ότι μόνη λύση για τη χώρα είναι η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ –ΝΔ. Η άποψη φαίνεται να ευδοκιμεί και στο κόμμα σας… 

Κάθε άλλο. Μέχρι τώρα τουλάχιστο δεν έχω ακούσει στο ΠΑΣΟΚ τέτοια πρόταση από κανένα ούτε όργανο, ούτε μεμονωμένο στέλεχος. Η προσπάθεια να συνδεθούν οι δηλώσεις Βερελή ή Πάγκαλου με «μεγάλο συνασπισμό» δεν στηρίζεται πουθενά.

Και είναι κρίμα που επιστρατεύονται ακόμη και από ηγεσίες πολιτικών χώρων για μικροκομματικούς υπολογισμούς. Η μόνη λύση  για τον τόπο είναι μια πραγματικά κυβερνώσα αριστερά με την έννοια της μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής από τα κάτω και όχι της διευθέτησης συμφερόντων οροφής. Κι αυτή οφείλει να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ είτε μόνο του είτε με ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις.

 

Πως θα τα βρείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν στελέχη σας λένε ότι καθοδηγεί τους κουκουλοφόρους; 

Καταρχήν απορρίπτω κατηγορηματικά παρόμοιες δηλώσεις από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται. Το ΠΑΣΟΚ πάντως ως κόμμα και ο Γιώργος Παπανδρέου ουδέποτε υιοθέτησαν τέτοιες απόψεις σε αντίθεση με τη Ν.Δ, το ΚΚΕ ή το ΛΑΟΣ.  Είναι αυτό μια ηθική και δημοκρατική στάση. Αντί, λοιπόν, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να εξομοιώσει το ΠΑΣΟΚ με τους άλλους για να δικαιολογήσει την άρνηση της απέναντι σε κάθε προσέγγιση, καλό θα είναι να διαλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Να κατανοήσει ότι το πολιτικό σκηνικό άλλαξε ριζικά από το φθινόπωρο και η γραμμή της αυτάρκειας και της πόλωσης με όλους δεν έχει προοπτική. Υπάρχουν κι αλλού αριστερές και ριζοσπαστικές δυνάμεις με τις οποίες οφείλει να συνυπάρξει αν θέλει να προσφέρει θετική διέξοδο για τη χώρα. Σ΄αυτό θα κριθεί ιστορικά.

 

Που πάει η κοινωνία μας με την οικονομική και θεσμική κρίση; Πάμε σε συγκρούσεις τάξεων στο κέντρο της πόλης;

 

Φοβάμαι ότι αυτό επιδιώκει με τη στάση της η Κυβέρνηση. Να ξυπνήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και να οριοθετήσει το χώρο της που καταρρέει.  Ο πρωθυπουργός σπέρνοντας την κινδυνολογία και την δήθεν  ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης εμφανίζεται ο ίδιος ως τρομοκράτης. Δυστυχώς η Ν.Δ δεν έχει διαπαιδαγωγηθεί στη δημοκρατία. Την πόλη την έχουμε και για ειρηνικές πορείες, και για διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Όχι, βέβαια, για βανδαλισμούς, ληστείες και λεηλασίες που την κοινωνική αντιπαράθεση την μετατρέπουν σε έκνομη δράση και σε πράξεις κοινού ποινικού δικαίου. Δεν νομίζετε ότι το κράτος πρέπει να πάψει να παίζει το έργο «κλέφτες και αστυνόμοι»; Η ακυβέρνητη πολιτεία είναι αποκλειστικό κυβερνητικό επίτευγμα.

 

Και η σύγκρουση γενεών; Ποια είναι η γνώμη σας;

 

Ζω με τη νέα γενιά και την κατανοώ απολύτως. Βιώνει για πρώτη φορά την ανασφάλεια του κλειστού ορίζοντα και έχει κάθε δικαίωμα να εξεγείρεται ζητώντας μερίδιο στη ζωή του σήμερα και την κοινωνία του αύριο. Απεχθάνεται τους κόλακες και τους πάτρωνες και αμφισβητεί την πατερναλιστική και μελαγχολική κοινωνία και την ολιγαρχική δημοκρατία που της προσφέρουμε. Το χρέος μας είναι να της ανοίξουμε το δρόμο και να την αφήσουμε να περπατήσει η ίδια. Όποιος τη βάλει απέναντι ή προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί χτίζει στην άμμο. Η σχέση μαζί της θα κρίνει από δω και μπρος την ίδια την ύπαρξη των κομμάτων και τη βιωσιμότητα του πολιτικού συστήματος.

 

Σ΄αυτό το κλίμα έχει ακόμη ελπίδες ανάκαμψης ο Κ. Καραμανλής;

 

Ούτε ανασχηματισμός, ούτε φτιασίδια, ούτε σενάρια στα παρασκήνια μπορούν να σώσουν μια διακυβέρνηση που αφού κατέρρευσε πολιτικά, σήμερα καταρρέει ιδεολογικά και ακυρώνει την ηθική και νομιμοποιητική της υπόσταση.

Ο Πρωθυπουργός αποδείχθηκε αναξιόπιστος και η ηγετική ομάδα της Ν.Δ βαθειά διαποτισμένη από την ιδεολογία και την πρακτική «της εξουσίας για την εξουσία και το ατομικό μας συμφέρον». Όσο γρηγορότερα αφήσουν το τιμόνι τόσο καλύτερα για τον τόπο.

 

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο ή απλώς περιμένει την πτώση της Ν.Δ στη λογική του «ώριμου φρούτου»;

 

Ετοιμάζεται, προτείνει, συζητά, προσπαθεί να μετατρέψει την άρνηση στη Ν.Δ σε θετική ψήφο. Γενικό πρόγραμμα και στελέχη διαθέτει. Κατά τη γνώμη μου αυτή την εποχή πρέπει να επικεντρώσουμε την προσπάθεια μας και να εκπονήσουμε «σχέδιο σωτηρίας για τη χώρα» με την λογική των πρώτων κρίσιμων βημάτων και τις προτεραιότητες που απορρέουν από την πολύπλευρη κρίση. Οι άλλοι ας ψάχνουν για κυβερνητικά «σχήματα εθνικής σωτηρίας». Εμείς οφείλουμε να εγγυηθούμε την πραγματική επανεκκίνηση της χώρας και την άλλη πορεία.

 

Και το όνομα αυτού… «Κυβερνώσα Αριστερά». Αναφέρομαι στο νέο σας βιβλίο. Ποια είναι η διαφορά της νέας πρότασης από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ;

 

Τεράστια η διαφορά. Προτείνω ανατροπές παντού. Ανατροπή στην μονοκομματική αυτάρκεια. Ανατροπή στον τρόπο που κυβερνάται η χώρα. Ανατροπή στο μοντέλο ανάπτυξης. Ανατροπή στη διανομή του παραγόμενου πλούτου. Ανατροπή στον τρόπο που συγκροτούνται οι θεσμοί, συντάσσεται η Πολιτεία και λειτουργεί η δημοκρατία. Ο τόπος χρειάζεται νέα μεταπολίτευση, η χώρα νέους στρατηγικούς προσανατολισμούς και μόνο μια πολιτική δημοκρατικής ανατροπής με αριστερό πρόσημο μπορεί να το εγγυηθεί.

 

Εν μέσω οικονομικής κρίσης μιλάτε για το δικαίωμα στην ευημερία. Πως θα γίνει αυτό όταν κάποιοι ζητούν εβδομάδα τριών ημερών με περικοπή αποδοχών και άλλοι εβδομάδα 65 ωρών εργασίας;

 

Αυτοί που τα  ζητούν είναι όσοι θέλουν να φορτώσουν το κόστος της οικονομικής κρίσης σ΄ αυτούς που ήδη λεηλατήθηκαν για να κερδοσκοπήσουν ασύστολα και ασύδοτα και πάλι. Αυτή είναι η ακραιφνής δεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός της. Αντιθέτως πιστεύω βαθιά ότι τώρα είναι επίκαιρο το δικαίωμα στην ευημερία. Γιατί αν δεν ενισχυθούν οι αδύναμοι, δεν τονωθεί το οικογενειακό εισόδημα, δεν αλλάξει κατεύθυνση η κατανομή του πλούτου δεν υπάρχει και διέξοδος από την κρίση. Χωρίς αναδιανομή δίκαιη και αναλογική που ξεκινά από  το εθνικό επίπεδο και εκτείνεται σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο θα γενικευθεί η βαρβαρότητα. Το αντιλαμβάνονται ακόμη και οι ιέρακες του καπιταλισμού, δεν μπορούν να το αντιληφθούν οι ημεδαποί πλουτοκράτες; 

 

Εσείς πως προτείνετε να γίνει συγκεκριμένα αυτή η δύσκολη και χιλιοειπωμένη αναδιανομή;

 

Μια προοδευτική κυβέρνηση ξεκινά από την πρωταρχική επιλογή « κανένας αναλφάβητος-  κανένας άνεργος- κανένας ανασφάλιστος- κανένας κάτω από το όριο της φτώχειας». Αυτή την επιλογή χρηματοδοτεί καταρχήν μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση και από κει και πέρα δίκαιη και αναλογική διανομή του κόστους, αξιοκρατία παντού και ορθολογική κατανομή των πόρων. Το  μέσο είναι η ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και τις απολαβές και η ριζική αλλαγή της δομής του προϋπολογισμού.

 

Και για την νέα μεταπολίτευση και την προοδευτική διακυβέρνηση κάποιες ενδεικτικές και καινοτόμες προτάσεις σας;

 

Πρώτα από όλα πρέπει να σπάσει ο γόρδιος δεσμός της αμαρτωλής σχέσης του ελληνικού κράτους με την αγορά και τα συμφέροντα με κανόνες και νόμους που ισχύουν για όλους ανεξαίρετα. Να διασφαλιστεί η ανασύνταξη της πολιτείας με ριζική αποκέντρωση της διακυβέρνησης. Να αναβαθμιστεί το πολιτικό σύστημα με αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Να κατοχυρωθεί η διαφάνεια για τα πολιτικά πρόσωπα με ανεξάρτητη αρχή για το πόθεν έσχες και την κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων με παραπομπή βουλευτών και υπουργών στο φυσικό δικαστή. Να διευρυνθούν και να κατοχυρωθούν συνταγματικά τα θεμελιώδη δικαιώματα στη γνώση, την εργασία, την αξιοπρεπή διαβίωση, την ασφάλιση, την αειφορία και την ατομική δημιουργία. Να διαχωριστεί οριστικά η εκκλησία από το κράτος. Για όλα υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές που τα υλοποιούν και αναλύονται στο βιβλίο.

 

Και για τους προσανατολισμούς της χώρας;

 

Προτείνω συμπλήρωση της εθνικής στρατηγικής με νέες πολιτικές μετά το Ελσίνκι και την ΟΝΕ γιατί αλλάζουν τα δεδομένα. Μια νέα αρχιτεκτονική εθνικής ασφάλειας με τη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ σε αποκλειστικό φορέα διεθνούς ασφάλειας και την Ευρωπαϊκή άμυνα ενιαία με προοπτική συμμετοχής της Ρωσίας. Στον πολυπολικό κόσμο που οικοδομείται η Ελλάδα να καταστεί ισχυρή περιφερειακή ευρωπαϊκή δύναμη με σημαντικό  ρόλο στους στρατηγικούς διακανονισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα  να αναβαθμιστεί η χώρα ως χρηματοπιστωτικό, εμπορικό, τουριστικό κέντρο αξιόπιστος πάροχος ποιοτικών προϊόντων, κοινωνικών αγαθών και μοντέρνων υπηρεσιών. Αυτά συνιστούν όραμα για την Ελλάδα του 2020.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search